חסמי הבנייה וההתחדשות העירונית: בכירי ענף הנדל"ן תוקפים את הרשויות המקומיות ורמ"י
חבר הכנסת יעקב אשר קרא לקדם תוכניות בעקיפת ועדות מקומיות, ונציגי החברות דרשו התערבות ממשלתית והורדת מס רכישה למשקיעים


בירוקרטיה, עיכובים מצד רשויות מקומיות וחוסר שיתוף פעולה של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) הם החסמים המרכזיים בקידום פרויקטים של בנייה והתחדשות עירונית - כך עולה מפאנל שהתקיים בכנס "נדל"ן בקלפי".
ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה התייחס לעיכובי הרשויות בדיון שהנחה אטילה שומפלבי, ואמר כי יש לקבוע סנקציות למקרים שבהם רשויות ומשרדי ממשלה חורגים מלוחות הזמנים. הוא הציע מנגנון של אישור אוטומטי אם לא מתקבלת תגובה ממשלתית בתוך 30 ימים, וציין כי רשות הרישוי הארצית נועדה לקדם פרויקטים חלף ועדות שאינן עומדות בזמנים. מנגד, ח"כ אוריאל בוסו מש"ס דחה את הטענות לחוסר מעש ממשלתי, ציין חקיקה שקודמה, וקרא למדינה להתערב בפיקוח על מחירי הדיור הגבוהים.
היזמים המשתתפים מתחו ביקורת חריפה על התנהלות דרגי התכנון. ח"כ לשעבר מיכאל רצון, יו"ר קבוצת אב-גד, הזהיר מקריסת קבלנים נוספים וקרא להפחתת מס הרכישה כדי להחזיר משקיעים לשוק. צחי עומר, מנכ"ל ים סוף נדל"ן, הפנה את האצבע לרשויות המקומיות, שלדבריו מעכבות פרויקטים של התחדשות עירונית במשך עשורים, והציע להעביר מסמכויותיהן לוועדות המחוזיות. רונן עקביה, מנכ"ל בית וגג, הוסיף כי הממשלה חייבת להתייחס לדיור כפרויקט לאומי, והדגים כיצד תוכנית בירושלים שקודמה שמונה שנים הפכה ללא כלכלית עד שאושרה.
אלכס מריאש, מנכ"ל הכשרת היישוב התחדשות עירונית, טען כי הנתונים על מספר התוכניות המאושרות אינם משקפים בנייה בפועל. הוא ייחס לרמ"י חוסר שיתוף פעולה שתוקע תוכניות, והלין על היעדר גורם ממשלתי מתכלל בתחום. אריאל וכסלר, סמנכ"ל תכנון בחברת דירה להשכיר, הצביע על קשיי מימוש ועלויות פיתוח כחסם המרכזי בדיור להשכרה ארוכת טווח, וקרא לשלב את המודל מראשית התכנון. עו"ד שי אליאב ממשרד גינדי כספי ושות' אמר כי המערכת ממחזרת רפורמות ללא הועיל, והציע לשלב סוכני בינה מלאכותית לייעול עבודת מהנדסי הערים. כמו כן תמך אליאב בהחזרת משקיעים ובקידום חקיקה להסדרת קבוצות רכישה.