הורמונים, הם בכל מקום. ובלא מעט פעמים הם גם אחראים על לשבש לנו את החיים. בין אם אלה ההורמונים הנשיים או הגבריים – הנטייה שלנו היא להאשים אותם בכל מה שרק אפשר, וכנראה שלגמרי בצדק.

עכשיו הטסטוסטרון על הכוונת - ההורמון הגברי שכבר מואשם בלא מעט פשעים. הוא ידוע כהורמון שגורם לגברים להיות אגרסיביים, וכן גורם לקבל החלטות בצורה נמהרת ולשיקול דעת לקוי. גם בפן הפיזיולוגי הטסטוסטרון לא רווה נחת – הוא קשור לעלייה בסכנה לחלות בסרטן הערמונית, וגברים שסובלים מחסר טסטוסטרון עלולים להוביל במקרים קיצוניים לדום נשימה בשינה ולסכנה לפתח השמנת יתר קיצונית.

מחקר חדש מצא לאחרונה שלהורמון יש גם השפעה על האופן שבו גברים מוציאים כסף. המחקר מצא שגברים שיש להם שפע של טסטוסטרון בגוף, אבל לא יותר מדי אגו, לוקחים הרבה יותר החלטות פיננסיות מסוכנות.

המחקר עתיד להתפרסם במרץ 2018 במגזין האקדמי Personality and Individual Differences, השייך לאגודה העולמית בנושא חקר העדפות אינדיבידואליות. ניהלו אותו חוקרים וחוקרת מאוניברסטאות שונות בארה"ב.

החוקרים רצו לבדוק את מידת הנרקיסיסטיות של נבדקיהם, ומדדו את 104 הנבדקים שלהם על פי סקאלה שפיתחו. הם נתנו לגברים, אותם בחרו באופן רנדומלי, לסדר ערימות של כסף מזומן – 80 שטרות של 20 דולר, 1,600 דולר בסך הכל, או 80 חתיכות נייר בצורה של שטר. רמות הטסטוסטרון נמדדו לפני ואחרי החשיפה לכסף ולנייר. החוקרים ניסו להוכיח שהחשיפה הזו, והשינויים ברמות טסטוסטרון, מביאים לשינויים בהעדפות סיכונים, והם גילו שהגברים הנרקיסיסטיים קיבלו הרבה פחות החלטות כלכליות מסוכנות מאשר נטולי האגו.

כשגבר שאינו נרקיסיסט מחזיק סכומים גבוהים של כסף ביד, רמות הטסטוסטרון שלו קופצות דרמטית, ומשפיעות על שיקול הדעת שלו ויכולת קבלת ההחלטות. העלייה ברמת הטסטוסטרון בדם גם עלולה להפוך את אותו אדון לאגרסיבי. אבל זה כבר בונוס.

למה רמות הטסטוסטרון קופצות דווקא אצל גברים שאין להם מי יודע מה אגו, ובאים במגע עם הרבה כסף מזומן, אבל לא עולות אצל גברים נרקיסיסטיים? אחד החוקרים, אריק סטנסטורם מאוניברסיטת מיאמי, מסביר שהביולוגיה למעשה מגיבה לשינויים בסטטוס החברתי שלנו. "הרבה מחקרים מצאו שרמות טסטוסטרון גבוהות מקושרות עם סטטוס ובעלות", אמר סטנסטורם לאתר us news, "זה קורה גם בחיות. רמות ההורמון עולות גם בתגובה לניצחון בתחרויות, כמו כדורגל או משחקי מחשב. אנחנו מצאנו שגברים בלי אגו שמחזיקים סכום כסף גבוה – מרגישים שהם מאוד עשירים. הם חווים את הכסף בתור בוסט ביולוגי בסטטוס שלהם, מה שגורם לעלייה ברמות הטסטוסטרון שלהם".

לגבי הנרקיסיטיים, החוקרים מסיקים שהם תופסים את ה-1,600 דולר האלה בתור איום על ההערכה העצמית והסטטוס שלהם. "לנרקיסיטיים יש אגו מאוד מנופח, אבל גם מאוד שברירי. בעוד שיש להם צורך עז להיתפס בתור בעלי סטטוס גבוה, ולהיות נערצים על ידי הסובבים אותם, הם למעשה מאוד חסרי ביטחון", אמר סטנסטורם. ומאחר שהרבה נרקיסיטיים עלולים להרגיש שלא מגיע להם סכום כסף כזה, נמנעת מהם התחושה של בוסט לסטטוס, וגם הטסטוסטרון לא עולה. סטנסטורם מציין שכשנרקיסיסטיים מחזיקים סכום כסף גבוה ששייך להם, הם דווקא מפגינים עלייה גבוהה של טסטוסטרון ולקיחת סיכונים.

סטנסטורם מבהיר שדרוש עוד מחקר כדי להעמיק את ההבנה של הקשר בין התגובה הביולוגית לזו שמקבלת החלטות על כסף, אבל יש לו גם המלצה עבור הגברים נטולי האגו: "אנשים שחושבים שהם לא נרקיסיסטיים, ומעדיפים להיות עמידים בפני החלטות פיננסיות מסוכנות והימורים פזיזים, צריכים להימנע מלהתעסק בסכומים גבוהים של מזומן", הוא מציע. בקיצור אם אתם מתכננים על נסיעה ללאס וגאס, תזכרו את המילים האלה. ואם אתם מאלה שמפסידים בקזינו, או קונים מכונית שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם או משקיעים בביטקוין רק כדי לראות אותו צולל – תמיד תוכלו להגיד שזה בכלל הטסטוסטרון שלכם.