למרות העלות הנמוכה יחסית לצרכן של ביטוח נסיעות לחו"ל, סך הפרמיות ששילמו הישראלים ב-2018 הסתכם ב-800 מיליון שקל - וזאת אולי דווקא מכיוון שהצרכנים פחות טורחים לערוך סקר שוק בתחום זה, ונוטים לרכוש את הביטוח רגע לפני הטיסה. למעשה, לפי נתוני אחת מחברות הביטוח, 10% מהלקוחות עושים את הביטוח לגמרי בשנייה האחרונה, בשדה התעופה בעודם ממתינים לטיסה. לקראת עונת החגים, TheMarker בדק מהם האפיקים הזולים ביותר לביטוח נסיעות ומהן ההרחבות הפופולריות.

ביטוח הנסיעות משתלם במיוחד לחברות שמוכרות אותו. שיעורי ההחזר של הביטוח, כלומר היחס בין התביעות ברוטו לדמי הביטוח שנגבו, היו 47% בלבד ב-2018 - ירידה של 3% לעומת 2017. כלומר, מתוך כל שקל ששולם כפרמיה, פחות מחצי שקל חזר למבוטחים.

בתחום פועלות תשע חברות. לפי הערכות, פספורטכארד, חברה שהחלה את דרכה לפני כחמש שנים בלבד, מחזיקה בנתח שוק של כ-35%. לפי דו"ח הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון מ-2018, הראל מחזיקה ב-28% מהשוק וכלל ב-15%. שאר הפעילות מתחלקת בין הפניקס, מגדל, AIG, שירביט, ביטוח ישיר ומנורה (בסדר הזה).

אפיקי הרכישה המרכזיים של הביטוח כוללים את אתרי האינטרנט של חברות הביטוח (ישירות ומסורתיות כאחד) שמאפשרות לרכוש את הביטוח באופן מקוון, גם ללא יצירת קשר עם נציג. ניתן גם לרכוש את הביטוח במוקדים הטלפוניים של החברות. אפיק רכישה פופולרי נוסף הוא קופות החולים, אף שבסופו של יום חברות הביטוח הן אלה שמספקות את השירות גם באפיק זה. כיום רוב הקופות עובדות עם חברת הביטוח כלל - פרט לקופת חולים מאוחדת, שעובדת עם הראל.

אופן נוסף לרכישת ביטוח נסיעות הוא דרך סוכני ביטוח, שאחד הפופולריים בהם הוא מנוע החיפוש וובי, שמאפשר השוואת מחירי ביטוח בין כמה חברות שעמן הוא עובד, ומתפקד בפועל כסוכן ביטוח. אפיק נוסף הוא סוכני הנסיעות. החל ממאי, רשות שוק ההון חידדה את הנהלים, כך שסוכני הנסיעות אמנם יכולים לשווק את הביטוח, אך הליך הרכישה חייב להסתיים אצל חברת ביטוח או סוכן ביטוח.

לפי דו"ח הממונה על שוק ההון והביטוח, שיעורי העמלות בתחום גבוהים יחסית לענף הבריאות. בכיר בענף ציין שהעמלות שגובים בסוכנויות הנסיעות ובקופות החולים מגיעות לכ-50% מהפרמיה, מה שמסביר, בין היתר, את שיעור ההחזר הנמוך בענף.

לוקחים תרופות באופן קבוע? שלמו פי שניים

מאז הרפורמה בתחום ב-2017, פוליסת ביטוח נסיעות לחו"ל כוללת רובד בסיסי אחיד לכלל חברות הביטוח. הביטוח הבסיסי כולל כיסויים להוצאות רפואיות (כולל בעת אשפוז), פינוי לבית החולים, הטסה לישראל, תרופות, טיפולי חירום בשיניים, הטסת מלווה למקום אשפוזו של מבוטח בחו"ל, הארכת שהות בחו"ל מעבר לתקופת הביטוח בעקבות מקרה ביטוח, כיסוי טיפולים הקשורים להריון עד שבוע 12 שהתגלה בחו"ל, וכן הטסה של גופה חזרה ארצה.

הרובד הבסיסי כולל גם שני כיסויים נוספים - חבות כלפי צד שלישי וכיסוי לאיתור וחילוץ - שאותם יכול המבוטח לבקש להסיר, וכך להוזיל את הפוליסה. כמו כן, ניתן להוסיף כיסויים נוספים - כמו למקרה של ביטול וקיצור נסיעה, כיסוי לחופשה שכוללת ספורט אתגרי, ביטוח כבודה או מחשב נייד, כיסוי למקרה של החמרת מצב רפואי קיים ועוד.

אילוסטרציה (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

הפוליסה הבסיסית לרוב לא מכסה הוצאות רפואיות שנובעות ממצב רפואי קודם, ולכן מי שיש לו בעיה בריאותית כלשהי צריך לרכוש הרחבה, שמחירה משתנה בין החברות. בפוליסות שמציעות קופות החולים כללית, מכבי ולאומית, שעובדות עם חברת הביטוח כלל, ההרחבה של החמרה במצב רפואי כבר כלולה בפוליסת הבסיס, בהנחה שהיה יציב בחצי השנה שלפני הטיסה. זה מסביר את המחיר הגבוה יותר בפוליסות שנמכרות דרכם. בפוליסה של קופת חולים מאוחדת, שעובדת עם חברת הראל, בדומה לפוליסות שמציעות חברות הביטוח שלא דרך קופות החולים, עבור ביטוח של מצב רפואי קודם יש צורך בתוספת תשלום בגין הרחבה.

בכיר בענף הביטוח מציין כי בפוליסות של חברות הביטוח, מי שלוקח תרופות באופן קבוע יתבקש לרוב לשלם פי שניים ממי שלא לוקח תרופות. עוד מדגיש הבכיר כי גם כשהביטוח משווק על ידי קופות החולים, המידע שבידי הקופה לא עובר לחברות הביטוח - שהיא זו שמבטחת את הנסיעה - ולכן חשוב להקפיד על מילוי מלוא הפרטים בשאלון הרפואי, ולא להניח שהמידע קיים בידי החברות. לפי אותו בכיר, רק 15% מהמשתמשים עונים בחיוב על אחת השאלות בשאלון הרפואי. לדבריו, חשוב גם לשים לב לכך שיש שוני בהקשר הזה בין החברות: "כולסטרול גבוה יכול להיות מוגדר מצב רפואי קיים בחברה אחת, ולא להיחשב כזה בחברה אחרת. כך גם במקרים של לחץ דם גבוה".

לא קנו ביטוח חילוץ - ושילמו עשרות אלפים

בימים אלו רבים טסים לחופשות בחו"ל. TheMarker בדק כיצד כדאי לבחור את הביטוח המתאים ומהן ההרחבות הכי נפוצות לפוליסה הבסיסית. אף שהפוליסה הבסיסית אחידה בכיסויים, תקרת הכיסוי המקסימלי בגין הוצאות רפואיות יכולה להשתנות בין החברות, ונעה בטווח שבין 1.5 ל-5 מיליון שקל. תומר מלכאי, מנהל מחלקת מוצר בוובי, אומר שגובה הכיסוי המקסימלי לא באמת רלוונטי. "התביעות לא מגיעות לסכומים כל כך גבוהים. אנחנו ערוץ הפצה גדול של חברות הביטוח ולא נתקלתי בתביעה שהגיעה לתקרה", אמר.

הג'יפ ההפוך, אתמול (צילום: מגנוס חילוץ)
צילום: מגנוס חילוץ

אחת ההרחבות הנפוצות ביותר היא כיסוי כבודה. לדברי מלכאי, השוני בין הכיסויים להרחבה הזאת בין החברות קטנים יחסית, והכיסוי המקסימלי הוא בדרך כלל בטווח של בין 1,500 שקל ל-2,500 שקל. מנתוני וובי עולה כי עם התרחבות טיסות הלואו־קוסט - שבהן הנוסעים לרוב לא מפקידים את המזוודות במטוס - פחות מבוטחים רוכשים את הכיסוי. לדבריו, "בקיץ של שנה שעברה כ-62% מהפוליסות שנעשו דרכנו כללו כבודה, וכיום זה ירד ל-52%. עדיין, למרות הירידה, זו עדיין אחת ההרחבות הנפוצות".

ירון בראון, סמנכ"ל חיתום ומכירות בפספורטכארד, מוסיף כי אם נוסעים עם מזוודה קטנה בלבד שעמה עולים למטוס, כנהוג בטיסות לואו־קוסט, הסיכון שמשהו יקרה לכבודה קטן יותר - אבל הוא עדיין קיים. לדבריו, אם רוכשים את ההרחבה "כל רגע לאחר שיצאת מהבית לחופשה - הכבודה מכוסה, גם מפני גניבות".

פרט לכיסוי כבודה, מלכאי מציין את ההרחבות של איתור וחילוץ וצד ג' כהרחבות נפוצות. הן הוכנסו לפוליסת הבסיס על ידי רשות שוק ההון, אך ניתן לוותר עליהן. לפי מלכאי, "48% מהרוכשים דרכנו מבטלים אקטיבית את ההרחבה של איתור וחילוץ". מטבע הדברים, בטיולי תרמילאים וביעדים רחוקים שאינם עירוניים ההרחבה מהותית יותר. מלכאי מציין זוג מבוטחים שטסו לטיול בדרום אפריקה, יצאו לטיול רגלי של יומיים ואיבדו את הדרך. "לאחר שהזוג לא יצר קשר עם ההורים בישראל, הם יצרו קשר עם חברת הביטוח. בגלל שהמבוטחים לא רכשו הרחבה של 'איתור וחילוץ', הם נאלצו לשלם מכיסם את עלויות האיתור, שהגיעו לאלפי דולרים", אמר. לדבריו, "55% מהמבוטחים בוחרים להישאר עם ביטוח צד ג', אבל הפעלתו לא נפוצה. למעשה, אני לא מכיר מקרה שבו הופעל".

לפי מלכאי, הרחבה נוספת שאותה רוכשים 20% מהמבוטחים היא ביטוח קיצור וביטול נסיעה. הרחבה זו חלה במקרה של ביטול או קיצור נסיעה עקב מצב רפואי של המבוטח, או עקב מצב רפואי של קרובי משפחה מדרגה ראשונה - ומשפה את המבוטח על ההוצאות על הנסיעה. לדברי בראון, ישראלים נוטים לחכות לרגע האחרון כדי לרכוש את הביטוח הזה - מה שפוגע בהם, שכן "המחיר הוא אותו מחיר בין אם קונים את הביטוח חודשיים מראש או יומיים מראש".

"גם אבובים וסקי מים זה ספורט אתגרי"

עוד הרחבה שאינה זוכה לתשומת לב מספקת מצד המבוטחים הישראלים, לפי מלכאי, היא זו של ביטוח ספורט אתגרי. לדבריו, רק 7% מהמבוטחים רוכשים אותה. "אנשים לא מבינים את החשיבות, אבל למשל חבר'ה צעירים שטסים ליוון ועושים סקי מים, אבובים מצנח רחיפה, טרקטורונים או אפילו אופני שטח - זה ספורט אתגרי לכל דבר. היתה מבוטחת בת 20 שרכשה פוליסה דרכנו ונפצעה בטיול טרקטורון בהרים באוקראינה. היא פונתה במסוק לבית חולים מקומי ואושפזה שם. מכיוון שהיא לא רכשה הרחבה של 'ספורט אתגרי', היא לא היתה מכוסה ושילמה את מלוא עלויות הטיפול, שהסתכמו בעשרות אלפי דולרים".

בראון מדגיש כי חשוב לשים לב לכך שבכל חברה הכיסוי של ספורט אתגרי שונה מעט. לדוגמה, בחלק מחברות רכיבה על בעל חיים כמו סוס או גמל נחשבת ספורט אתגרי, ובחלק לא. לדבריו, "בחגי תשרי יעד נפוץ עבור משפחות הוא היער השחור בגרמניה ויש שם הרבה פארקים של חבלים, קירות טיפוס ואומגה. גם מזחלות אלפיניסטים נפוצות באתרי סקי, הפעילים בקיץ - באוסטריה, גרמניה ושווייץ. ברוב חברות הביטוח כל אלו ייחשבו ספורט אתגרי".

הרחבה נוספת היא רכישת כיסוי למקרה של גניבת מכשיר הטלפון, שאותה רוכשים דרך וובי ב-13.5% מהפוליסות. לדברי מלכאי, חשוב לשים לב לכך שכל חברת ביטוח מחשבת את שווי הטלפון בצורה אחרת, בעיקר מבחינת הפחת. עם זאת, לדבריו השוני בגובה הכיסוי בין הפוליסות הוא בעיקר שיווקי ולא בהכרח פרקטי.

ומה התביעות הכי נפוצות? באחת החברות הגדולות בתחום אמרו שתביעות בתחום הבריאות נפוצות יותר מתביעות בגין כבודה. המקרים הנפוצים ביותר הם ביקור אצל רופא במוקד או בחדר מיון בשל חום גבוה, צינון אגרסיבי, או בעיות הקשורות למערכת העיכול (מה שיותר נפוץ במדינות עולם שלישי) יחד עם פציעות קלות, בהן שברים בגפיים. כ-5% מהאירועים הללו ממשיכים לאשפוז.

איך לבחור את הביטוח?

לפי נתוני וובי, בחגי תשרי כ-75% מהפוליסות הן לנסיעות לאירופה. לכן בדקנו מדגמית את העלויות של הפוליסות הבסיסיות (תוך ויתור על הכיסויים של צד ג' וחילוץ והצלה); ואת עלויות הפוליסות שכוללות את ההרחבות הללו וכן כיסוי כבודה וקיצור וביטול נסיעה. ההשוואה נעשתה בין החברות שמופיעות באתר וובי, חברות הביטוח הישירות והחברות שעובדות דרך קופות החולים.

הבדיקה נערכה עבור נוסעת בת 35 שטסה לאירופה לשבעה ימים, ועבור זוג בני 65 שטסים לאירופה ל-15 ימים. במקרה של AIG, לקחנו בחשבון את ההטבה שהם מציעים ללקוחות חברות האשראי ישראכרט ואמריקן אקספרס, מקס ובנק לאומי - שבמסגרתה הביטוח חינם בחמשת הימים הראשונים לחופשה. לכן, ככל שהנסיעה קצרה יותר, ההטבה שמציעות חברות האשראי משתלמת יותר.

מהבדיקה עולה כי עבור שבעה ימי ביטוח, AIG היא החברה הזולה ביותר, בשל ההטבה האמורה - גם בפוליסה הבסיסית וגם בפוליסה שכוללת את ההרחבות שצוינו. עם זאת, עבור 15 ימי ביטוח עבור זוג בני 65 הפוליסה הבסיסית הזולה ביותר היא בחברת הביטוח שירביט. כשמדובר בפוליסה שכוללת את ההרחבות, המחיר הנמוך ביותר היה בחברת הפניקס. נסייג כי התוצאה יכולה להשתנות בהתאם למספר ימי הנסיעה, יעד הנסיעה או הרכב הנוסעים. לכן, מומלץ לבצע השוואה לפי הטיול המתוכנן לאחר קבלת החלטה על ההרחבות הרצויות. חשוב גם לשים לב שהביטוח חל על ימים קלנדריים, כך שאם הנחיתה בארץ מתוכננת להתרחש אחרי 00:00 בלילה, צריך לרכוש יום ביטוח נוסף.

_OBJ

מדד השירות של רשות שוק ההון מספק פרמטר אחר לבחור באמצעותו את חברת הביטוח. כך למשל, במדד שבחן את ביטוח הנסיעות לחו"ל ב-2018 הובילו חברות הביטוח הישירות. בציון הכללי הובילה ביטוח ישיר והמובילה בתשלום התביעות היתה AIG.

מבחינת הממשק מול החברות, כל חברות הביטוח מאפשרות רכישה מקוונת, וחלק גדול מהן מאפשרות הגשת תביעה אונליין. חלק מהן גם מציעות אפשרות לשיחת התייעצות עם רופא בעברית 24/7 במידת הצורך (למשל AIG) וחלק מציעות גם אפשרות לאיתור רופא בחו"ל (למשל באפליקציה של הראל ובפספורטכארד). חברת פספורטכארד גם מציידת את הנוסעים בכרטיס אשראי שנטען מיד לאחר קבלת אישור התביעה מהחברה, שבאמצעותו מתבצע התשלום למרפאה או לבית החולים.

בחברת הפניקס השיקו באחרונה, בשיתוף עם הסטארט־אפ הישראלי Airdoctor, אפליקציה חדשה שבה הם מציעים רשימת רופאים מקומית שעמם יש לחברה הסכם, כשהתשלום לרופא נעשה דרך האפליקציה. עם זאת, בשלב זה הרשימה לא כוללת את כל היעדים. גם חברת כלל השיקה באחרונה שירות שבו היא מתחייבת להחזר מיידי של הוצאות רפואיות בסך עד 500 דולר, עוד לפני קבלת הטיפול, וכן החזר מיידי במקרים של איחור בהגעת הכבודה, בסך עד 170 דולר.

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

קריסת המרכז ללימודים אקדמיים: המל"ג תכריע מי ירכוש את פעילות המוסד

כשאתם עושים ביטוח נסיעות לחו"ל - מישהו גוזר עמלה של 37%