בית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה קיבל לאחרונה חלקית תביעה למזונות זמניים שהגישה אישה נגד אבי שני ילדיה. השופטת מורן ואלך-ניסן מתחה ביקורת על שני הצדדים שלדבריה לא עושים מספיק כדי לפרנס את ילדיהם. היא חייבה את האב בשלב זה לשלם לילדיו הפעוטים מזונות בסך 2,200 שקל בחודש, וקראה לצדדים ללכת לעבוד.

הצדדים התחתנו במהלך 2017 והביאו לעולם בן (5) ובת (2.5). בשלב מסוים עבר ביניהם חתול שחור והם החלו לגור בנפרד. באוקטובר אשתקד הגישה האישה את התביעה לבית המשפט ובה ביקשה לחייב את המשיב במזונות בסך 4,915 שקל, הכוללים הוצאות מדור על הילדים.

לטענתה המשיב לא מפרנס את הבית כנדרש, מסובך בחובות ומסבך גם אותה בחובות שהביאו לעיקול חשבונה בבנק. עוד טענה שהחלה לעבוד לאחרונה כסייעת, אך זאת בחצי משרה ובמשכורת מינימום. לדבריה היא משלמת 5,000 שקל הוצאות מחיה בחודש, כאשר חלקם של הילדים הוא 40%.

מנגד טען האב שמצבו בכי רע. בין היתר הוא טען כי הורשע לאחרונה בפלילים ונגזרו עליו עבודות שירות, אותן עליו להתחיל בימים אלה. עוד הוא טען כי יש לו חובות בהוצאה לפועל בסך 363,523 שקל, והוא טרם השלים הליך חדלות פירעון. לדבריו הוא החל לעבוד לאחרונה בחנות משקאות עם צפי השתכרות של 4,000 שקל בחודש, בתקווה שיצליח לשלב זאת עם עבודות השירות.

של מי חשבון החשמל?

השופטת ואלך-ניסן ציינה שבהתאם לדין העברי, החל גם בדין הישראלי, אב חייב במזונות ילדיו עד גיל 6 מעיקר הדין (להבדיל מדין צדקה). היא הוסיפה שהפסיקה העמידה את שיעור המזונות המינימאליים לקטין על 1,600 שקל, לא כולל הוצאות נוספות כגון מדור.

עם זאת, במקרה זה כתבה השופטת שהאם לא הוכיחה שהיא מוציאה כסף על מדור ילדיה. כך למשל, היא הציגה חשבונות חשמל בסכומים גבוהים מאוד שמלמדים כנראה על מגורים אצל הוריה. כמו כן, אין בדפי הבנק שלה חיובים על דמי שכירות.

במצב זה, קבעה השופטת, אין הצדקה לחייב את האב בהוצאות מדור ילדיו, שעה שלא הוכח שהן משולמות על ידי האם.

בתוך כך השופטת מתחה ביקורת על זוג ההורים, שלא עושה די לפרנסת ילדיו. בנוגע לאישה ציינה השופטת שהיא עובדת רק חצי משרה כאשר אין מניעה שתעבוד יותר ותכפיל הכנסתה. היא הוסיפה "שבכל הקשור להכנסות האב, רב הנסתר על הגלוי", ומצופה ממנו להשכיר עצמו לכל עבודה כדי לכלכל את הפעוטות.

מכל מקום, ציינה השופטת, למשיב נגרמות הוצאות בשל הימצאותו עם ילדיו כשליש מהזמן, וראוי להתחשב בכך בעת קציבת המזונות. בנסיבות אלה היא קבעה שהוא ישלם 1,100 שקל עבור כל ילד (סה"כ 2,200 שקל), בתוספת הוצאות נוספות על חינוך ורפואה שיתחלקו שווה בשווה בין הצדדים.

עו"ד ענת לוי (צילום: שירי דקר)
עו"ד ענת לוי | צילום: שירי דקר

ב"כ האם: עו"ד יצחק טאוסי (סיוע משפטי)

ב"כ האב: עו"ד איילת חן (סיוע משפטי)

עו"ד ענת לוי עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.