מספר בני הנוער הצורכים קנאביס באידוי הכפיל את עצמו מאז שנת 2013, כך קובע מחקר שפורסם השבוע (ה-25.10) בכתב העת המדעי Jama Pediatrics.

התרחבות השימוש באמצעי אידוי ("וייפינג") על חשבון עישון הגיעה גם לישראל, אבל בארצות-הברית ובקנדה היא בולטת הרבה יותר. על אף שבמקור היווה עט האידוי (או הסיגריה האלקטרונית) חלופה לעישון סיגריות, יותר ויותר אנשים משתמשים בו כיום לשם צריכת קנאביס. בקרב בני נוער, כך מסתבר, המצב אינו שונה.

המחקר, שנערך על-ידי קבוצת חוקרים אוסטרלית, התבסס על תוצאותיהם של מחקרים רבים אחרים שנערכו לאורך העשור האחרון בקנדה ובארצות-הברית, והוא כולל נתונים של למעלה מ-198,000 בני נוער. המספרים מראים בבירור שבני נוער פונים לאידוי במספרים ההולכים וגדלים: שבעוד בשנים 2013-2016 כ-6.1% מבני הנוער הצהירו על עצמם כי הם צורכים קנאביס באידוי, ב-2020 הגיע המספר ל-13.6%. בנוגע לשאלה "האם צרכת קנאביס באידוי בחודש האחרון?" – עד שנת 2016 רק 1.6% ענו תשובה חיובית, ואילו ב-2020 עלה המספר ל-8.4% - יותר מפי 5.

הסיבה

המחקר לא התייחס לסיבות לעליה המתמדת בשימוש באמצעי אידוי, אבל נראה שהתשובה לכך נעוצה בשני גורמים: בראש ובראשונה, אנשים רבים מעדיפים אידוי כי הפעולה קלה להם יותר – ללא שאיפת עשן וללא שריפה. אחרים מאמינים שהאידוי בריא יותר מעישון, על אף שהדבר טרם הוכח מחקרית.

סיבה נוספת שאי אפשר להתעלם ממנה היא הלגליזציה ההולכת ומתפשטת ברחבי ארצות-הברית, המגדילה את זמינותם של מוצרים שונים ומגוונים לקהל הרחב. בין השאר, ניתן להשיג בקלות יתרה שמנים שונים העשויים מקנאביס והופכים את פעולת האידוי לפשוטה יותר. יותר חופש – יותר אפשרויות בחירה – יותר שימוש בדרכים אלטרנטיביות לעישון. וכמו שכבר נמצא במחקרים קודמים, את מקומו של העישון תופסות שיטות שונות ומגוונות לצריכת קנאביס, וממש לא מדובר רק באידוי.

התוצאה

ההשלכות של השינוי התרבותי הזה עדיין נמצאות תחת סימן שאלה. בעוד צריכת קנאביס באידוי עשויה להיות קלה יותר לבני הנוער, כך הם גם עשויים להגיע בקלות יתרה למצב של צריכה מופרזת, והדבר בהחלט עשוי להיות כרוך בסיכון. מה גם שבאידוי משתמשים לרוב בשמנים המכילים ריכוזי THC גבוהים יותר מאשר בתפרחות המשמשות לעישון. THC הוא הרכיב הפסיכואקטיבי העיקרי בצמח – הוא זה שגורם לאופוריה ולתחושה של "היי" – והוא החומר ממנו נובעות התוצאות הפחות נעימות של שימוש יתר בקנאביס. אי לכך, העליה הניכרת באחוזי השימוש במוצרי אידוי בקרב בני נוער אמריקאים עשויה להיות מדאיגה.