שפעת ודלקת ריאות הינן שתי מחלות העלולות לגרום לסיבוכים שונים, בפרט בתינוקות וקרב מבוגרים ואנשים עם מחלות כרוניות, שמצויים גם בסיכון מוגבר לחלות  וגם להסתבך כתוצאה  ממחלות אלה.

שפעת נגרמת על ידי וירוס האינפלואנזה ומתבטאת בשיעול, חום, נזלת, כאבי שרירים וחולשה. בחלק מהמקרים היא עלולה לגרום לסיבוכים קשים יותר, החל בדלקות אוזניים, דלקת ריאות וכן, פגיעה לבבית. שפעת הינה מחלה עונתית, בתקופת הסתיו והחורף (בין נובמבר ועד מרץ).

דלקת ריאות נגרמת כתוצאה מכמה וירוסים או חיידקים החודרים לדרכי הנשימה וגורמים לתהליך דלקתי בבועיות הריאות שבהן נעשה שיחלוף החמצן מהאוויר לגוף. המחלה גורמת בין היתר לקשיי נשימה, שיעול, חום וכאבי חזה, ועלולה במקרים מסוימים לגרום להתפשטות הזיהום דרך זרם הדם לשאר רקמות הגוף וכן להביא לאי ספיקה נשימתית. דלקת ריאות היא מחלה שקיימת כל השנה.

לפעמים קשה להבדיל בין דלקת ריאות לשפעת. דלקת ריאות, שהיא לעתים סיבוך של שפעת, היא בין גורמי המוות המובילים בישראל, בעיקר בקרב מבוגרים עם מחלות רקע ובעיקר בעונת החורף. לכן חשוב ללכת להיבדק.

דלקת ריאות פנאומוקוקלית נגמרת על ידי חיידק הפנאומוקוקוס והיא אחת מהסיבות המובילות לאשפוז ומוות בעולם. דלקת ריאות זו מסווגת כ"נרכשת הקהילה" כאשר המחלה הופיעה באדם שלא שהה בחודש הקודם בבית חולים, ומסווגת כפולשנית כאשר החיידק גורם מעבר לזיהום בריאות גם לזיהום בזרם הדם.

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מי נמצא בסיכון?

כיוון שבאופן טבעי מערכת החיסון שלנו נחלשת עם הגיל, הסבירות ללקות בזיהומים גבוה בתינוקות ועולה גם אצל בני 65 ומעלה. אנשים ללא טחול או עם טחול לא מתפקד (למשך טלסמיה או אנמיה חרמשית), אנשים עם אי ספיקת כליות כרונית (כולל אלה שמטופלים בדיאליזה), אנשים עם שתל כוכליארי, חולי  HIV- AIDS, אנשים שמטופלים בסטרואידים או בטיפול מדכא חיסון (כמו הקרנות, טיפולים ביולוגים), חולים מושתלים.

מה אפשר לעשות?

כנגד מחלת השפעת יש להתחסן כל שנה, לפני תחילת החורף (לקראת סוף אוקטובר). ההמלצה כוללת כל אדם מעל גיל 6 חודשים, כולל עובדי בריאות, נשים הרות וחולים מדוכאי חיסון (החיסון בזריקה מומת).

כנגד דלקת ריאות מפנוימוקוקוס קיימים שני חיסונים למניעה. חיסון אחד הוא חיסון ותיק בשם "פניאומובקס", המומלץ לאנשים עם מחלות רקע ולאנשים מגיל 65. החיסון פעיל כנגד 23 זנים של החיידק, ויעיל למניעה של מחלה חודרנית, שבה יש חדירה של החיידק לזרם הדם, ולמניעה של דלקת קרום המוח. יעילותו למניעה של דלקת ריאות לא חודרנית מוגבלת. בשנים האחרונות קיים חיסון הנקרא "פרבנר 13" הניתן משנת 2007 לכל תינוק שנולד בישראל לצורך מניעה של דלקת קרום המוח בתינוקות. החיסון יעיל למניעת דלקת ריאות בקרב מבוגרים היות שהינו יעיל כנגד 13 הזנים הנפוצים של החיידק. החיסון מגן בפני החיידק פנאומוקוק הגורם לדלקות ריאות, אוזניים, זיהומים בדם ובמקרים קשים גם לדלקת קרום המוח. מחקרים הראו כי לאחר החיסון ירד משמעותית שיעור התחלואה בשל החיידק פנאומוקוק.

עוד ב-mako בריאות:

>> "זה התפריט שעזר לי להשיל 35 ק"ג ממשקלי"
>> הסיבה המפתיעה לכך שאתם מתעוררים באמצע הלילה
>> מומחים טוענים: מצאנו את הסוד לדיאטה מוצלחת

חשוב לזכור כי כדי לקבל הגנה מרבית כדאי להתחסן בשלושת החיסונים - חיסון שפעת מדי שנה, פרבנר 13 (מנה אחת מספיקה לכל החיים), ופניאומובקס -מספר המנות תלוי בגיל המטופל ובמצב בריאותו, אם מדובר במטופל בריא או עם דיכוי חיסוני. חשוב להתחסן כבר בימים אלו.

* ד"ר ביביאנה חזן היא מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים במרכז רפואי העמק, עפולה.