(getty) (צילום: ספורט 5)
(getty) | צילום: ספורט 5
שחקני שתי הקבוצות והמאמן קונססאו מנסים לשכנע את מארגה להישאר (gett (צילום: ספורט 5)
שחקני שתי הקבוצות והמאמן קונססאו מנסים לשכנע את מארגה להישאר (getty) | צילום: ספורט 5

מאיטליה ועד ישראל, כדורגלנים לקחו צעד קדימה במאבק האישי שלהם נגד הגזענות. לאורך השנים, ככל שקריאות מכוערות התגברו מצד האוהדים, שחקנים החליטו שהם לא יכולים יותר, ופעמים רבות איימו לרדת מן המגרשים, עד ששוכנעו להישאר - בין אם ידי על חבריהם לקבוצה, שחקנים יריבים, המאמנים או השופטים. אבל מוסה מארגה החליט לקחת שני צעדים, שלושה ואולי אפילו חמישה, במאבק נגד הגזענות בכדורגל העולמי.

זה קרה בדקה ה-70 של המשחק בין פורטו לבין ויטוריה דה גימארייש, במסגרת המחזור ה-21 של הליגה הפורטוגלית. מארגה, שגם כבש באותו משחק, שמע קריאות מכיוון היציעים והחליט לחתוך: על דעת עצמו, הוא בחר לרדת מן המגרש. במשך דקות ארוכות ניסו כולם, מהמאמן סרחיו קונססאו דרך שחקנים משתי הקבוצות ועד שופט המשחק, למנוע ממארגה לצאת - בידיעה שמהלך כזה עלול לפוצץ את המשחק, ולגרור אחריו השלכות גם כלפי הקבוצות המעורבות.

בסופו של דבר, מארגה הוחלף על ידי המגן ווילסון מנאפה, בחילוף הראשון שביצע קונססאו, אבל זה קרה אחרי כמעט שלוש דקות ביזאריות במיוחד, תוך שמארגה מסמן תנועות ביטול לעבר הקהל. פורטו, אגב, ניצחה במשחק 1:2 ושמרה על פער של נקודה מהמקום הראשון, שם נמצאת בנפיקה ליסבון.

סלל את הדרך, כבר ב-2005. אטו (getty) (צילום: ספורט 5)
סלל את הדרך, כבר ב-2005. אטו (getty) | צילום: ספורט 5

מי שפרץ את הדרך בנוגע להחלטה לרדת מן המגרש במקרה של גזענות, היה סמואל אטו: בפברואר 2005, החלוץ הקמרוני שמע נהמות מיציעי ריאל סראגוסה (שם התארחה ברצלונה בה הוא שיחק) ופשוט סירב להמשיך ולשחק. בסופו של דבר, הוא שיחק, אבל טען שיציעי סראגוסה צריכים להיסגר "לפחות לשנה".

שתי דוגמאות נוספות היו של מריו באלוטלי, ששמע נהמות במדיה של ברשיה; וגם בישראל, כאשר אנטואן קונטה סירב להמשיך ולהשתתף במשחק בין מכבי חיפה לבית"ר ירושלים. עם זאת, למעשה של מארגה - ככל הנראה - עשויות להיות השלכות מעניינות מאוד, בכל הקשור להתמודדות של הכדורגל העולמי עם נטע הגזענות.