(צילום: אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
(צילום: אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
ייזרקו ישר למים הקרים (צילום: מאור אלקסלסי) (צילום: ספורט 5)
ייזרקו ישר למים הקרים (צילום: מאור אלקסלסי) | צילום: ספורט 5

שובה של ליגת העל מפגרת הקורונה הכפויה שוב על הפרק. אבל מעבר להחלטה מתי לחזור, מגיעה גם השאלה הלא פחות בוערת: איך?  מאמן הכושר של הפועל כפר סבא, שחר מרקוביץ', מביא לנו את ההשלכות: אימונים יחידניים? ככוסות רוח למת. שלושה שבועות לכל הפחות יידרשו כדי לשוב לכושר משחק סביר, את הליגה ניתן יהיה להחזיר במתכונת של עד שני משחקים בשבוע ועל הפרק - פציעות מרובות.
 
איך נראית תכנית אימונים מהבית של שחקן בליגת העל?

ההמלצה לעבודה בבית לשחקנים הייתה לבצע אימוני כח בכל יום ולשלב סיבולת אירובית וסיבולת אנאירובית - עבודה על מרחקים ארוכים, לצד עבודה על מרחקים קצרים עם מהירויות ושינויי כיוון. בהיעדר ציוד כושר מתאים, הרבה שחקנים נדרשו לאלתר אימונים ומתקנים למרחב שהם לעבוד בו.

עצירת המשחקים והאימונים פגעה קשה בשחקנים. ככל שהוחמרו הגבלות משרד הבריאות, כך צומצמו באופן קריטי האפשרויות של השחקנים להתאמן על כמה ממרכיבי הכושר הגופני הנחוצים לשחקני הכדורגל כמו אימונים עם כדור ושימור יכולות אחרות.

האם ההקלה לפיה ספורטאים יכולים לשוב לאימונים יחידניים תועיל? או שאימון יחידני לכדורגלן הוא כ"כוסות רוח למת"?

כדי לשוב לכושר משחק יהיו חייבים להסיר את המגבלות ולאפשר אימונים רגילים בהם יש מגע בין השחקנים. שחקן כדורגל לא יכול לשוב לטיבו ללא המגע הפיזי ההכרחי, משחק קבוצתי ואימוני טקטיקה וטכניקה. כושר משחק הוא בעל מרכיבים רבים ולכן כשאלמנטים מסוימים נפגעים, כושר המשחק יורד באופן דרסטי גם אם יבצע אימונים יחידניים אינטנסיביים.

לכמה זמן זקוקות הקבוצות כדי לחזור לכושר משחק?

ההתייחסות לפגרת הקורונה היא כמו לפגרת הקיץ, אבל עם "טוויסט". לשחקנים לא יהיה את גביע הטוטו שיכניס אותם לעניינים, הם ייאלצו לשוב הישר למשחקי הכרעה גורליים. לקבוצות הליגה יידרשו לא פחות משלושה-ארבעה שבועות כדי להיערך לחזרה לליגה. יהיה צורך לשלב אימוני כושר, סיבולת, כוח מתפרץ, מהירות וטכניקה, שנפגעו קשה אצל רוב השחקנים  לצד משחקי אימון רבים כדי לחזור לכושר משחק מלא.

"פיזית, עדיף לסיים את העונה" (צילום: אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

מהם הנזקים האפשריים ועל סכנת הפציעות של השחקנים בגלל הפגרה?

כל חזרה מפגרה לאימונים יוצרת אצל שחקנים עומסים גופניים ומנטאליים רבים ויכולה לגרור לפציעות עומס. לדעתי האישית, לאור הקושי באימונים אופטימליים בתקופה הזאת, לצד חזרה בעצימות גבוהה - אנחנו צפויים לראות משמעותית יותר פציעות עומס מאשר חזרה מפגרת קיץ רגילה.

מה המשמעות של "גלישת הליגה" לחודשי יולי אוגוסט והאם אפשר לשחק בעומס החום?

מבחינת מזג אויר אין מניעה לשחק בחודשי הקיץ מכיוון שהאימונים ייערכו בשעות הבוקר במתונות והמשחקים ישוחקו בשעות הערב, ויכללו הפסקות מים יזומות. יחד עם זאת כדי לסיים את העונה על הדשא - חייבים לפעול לחזרה מוקדמת ככל האפשר. המתנה ארוכה עד חודשים אלו תצור עומסים מנטאליים וגופניים. הצעירים יתמודדו איתם טוב יותר, אבל לוותיקים זה עשוי להיות הרסני עד סיום קריירה.

כמה משחקים בשבוע אפשר יהיה לעשות אחרי פגרה שכזאת?

מאחר ונשאר מספר מצומצם של משחקים, אפשר יהיה לקיים עד שני משחקים בשבוע בהפרשים של מספר ימים להתאוששות וזאת לאחר הכנה מתאימה וארוכה מספיק.

האם להחזיר את הליגה ולסיים את העונה הנוכחית בכל מחיר או שההערכות לעונה הבאה חשובה יותר עכשיו? מה המתווה הנכון מבחינה גופנית?

בגישה הספורטיבית הכדורגל חייב להיות מוכרע על כר הדשא בלבד, בזמן שמיליוני אנשים מצפים להמשך הליגה ועל הפרק משמעויות כלכליות נכבדות. אם מסתכלים על הפן הגופני בלבד - יהיה נכון לסיים את הליגה עכשיו ולהיערך לעונה הבאה ובכך לא לסכן את השחקנים.