sportFive1084720 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

אחד נולד בראשון לציון, ישראל, לפני 33 שנה. אחד מהם נולד, ארבע שנים לאחר מכן, באסביירג, דנמרק. לשניהם היתה קריירה מפותלת ומלאת הרפתקות, עם לא מעט עליות וירידות. שניהם מוצאים את עצמם בחוד ההתקפה של קבוצה אירופית, אבל גם כחלוץ המרכזי של הנבחרת שלהם. ורגע לפני שייפגשו על הדשא של בלומפילד, זה הזמן לנסות ולענות על השאלה: מי טוב יותר - ערן זהבי או מרטין ברייתווייט?

אם תרצו, זה ניסיון לענות על שאלה פילוסופית ועמוקה עוד יותר: מה עדיף להיות בחיים - ראש לשועלים או זנב לאריות? להיות דג גדול בבריכה קטנה, כמאמר השיר, כמו זהבי - שהפך לכובש מצטיין בליגות ברמה יחסית נמוכה (ישראל וסין), אבל כזה שמוכיח את עצמו בסופו של דבר גם בליגה ההולנדית; או במקביל להעביר קריירה שלמה בבריכה העמוקה - בקבוצות דרג שני באנגליה, צרפת וספרד - עד לקבלת המשבצת היוקרתית בברצלונה?

הדיון הזה לא מגיע, כמובן, בחלל ריק - אחרי הכל, ההשוואה הזאת כבר בוצעה ע"י משה חוגג , וכזכור פורסם כי ערן זהבי הוצע באיזשהו שלב לברצלונה, בתקופה בה היא נזקקה לחלוץ בעקבות הפציעות המרובות בחלק הקדמי, ובסופו של דבר הפור נפל על החלוץ הדני. אז החלטתי לנסות ולערוך את ההשוואה - מבחינה מספרית, מבחינה מעמדית ומבחינת יכולות המשחק. הנה היא לפניכם.

זהבי. דומיננטי בכל קבוצה ששיחק (Getty) (צילום: ספורט 5)
זהבי. דומיננטי בכל קבוצה ששיחק (Getty) | צילום: ספורט 5

נתונים יבשים
לערן זהבי יש 301 שערים במסגרת קבוצתית, ב-536 הופעות. לברייתווייט? רק 93 ב-391. גם כאשר מנסים לחשב ממוצע, זה של זהבי עומד על 0.56 שערים פר משחק, ושל ברייתווייט על 0.23. הדני כבש שבעה שערים במדים הלאומיים, לישראלי יש 24. ברמה המספרית הבסיסית, לחלוץ הישראלי יש יתרון משמעותי. עם זאת, כאן צריך לשים את הכוכבית - הדני העביר את רוב הקריירה שלו בשלוש מחמש הליגות הבכירות באירופה, זהבי כמעט לא היה שם (למעט התקופה הקצרה בפאלרמו האיטלקית). גם הליגה בדנמרק, ממנה צמח ברייתווייט, טובה יותר מזו הישראלית.

מעמד
גם כאן צריך להודות שלזהבי יש יתרון משמעותי. ברייתווייט אולי משחק היום באחד המועדונים הגדולים בעולם, אבל רוב חייו בילה במועדונים פחות גדולים (טולוז, מידלסבורו, לגאנס) ולא כבש הרבה שערים או יצר סביבו הרבה התלהבות. למעשה, ההחתמה שלו דווקא בברצלונה אפילו הרימה כמה גבות. זהבי, מנגד, הוא כוכב באופיו - דמות צבעונית, יצרית, שלא מפסיקה להותיר חותם ולהשאיר אחריו יחס. בין אם זה יחס מאוהב מאלה ששימח, או יחס מתוסכל וכועס מאלה שהיו בצד השני. ואם למישהו זו נראית כמו שליטה בביצה, מתברר שגם בהולנד לא מפסיקים לעסוק בזהבי - בין אם זה דרך ביקורות קטלניות כשהוא לא טוב, ועד התאהבות מוחלטת כשהוא מצליח למצוא את הרשת.

ברייתווייט. היה במקום הנכון בזמן הנכון (Getty) (צילום: ספורט 5)
ברייתווייט. היה במקום הנכון בזמן הנכון (Getty) | צילום: ספורט 5

כדורגל
יש הבדל גדול בכישורים של השניים. ברייתווייט יותר מהיר, אבל בקיא בעיקר בעבודה בסביבת השער (בברצלונה הוא משחק כחלוץ מרכזי, בדנמרק המאמן משתמש בו כשחקן אגף). זהבי הוא כמובן פינישר מצוין, אבל גם כזה שיכול להחזיק בכדור גם מחוץ לרחבה. וכאן צריך לשים עוד כוכבית: בקבוצות של ברייתווייט, בטח בזו הנוכחית, הוא לא האופציה היחידה. זהבי היה ברוב קבוצותיו בחלק הנוכחי של הקריירה שחקן הציר - זה שהמשחק קם ונופל רק עליו, ועל כן גם התפקוד שלו שונה.

ההכרעה שלי? בחירה בערן זהבי היא בחירה שגובה איתה מחיר. כאמור, הוא מבוגר בארבע שנים ממקבילו הדני, אחד שכבר רואה את סוף הקריירה באופק. ברייתווייט יכולה להיות בחירה פחות מסוכנת ויותר שמרנית, מאחר וזהבי הוא לא רק כובש מצטיין - אלא גם שחקן שדורש את הכדור, ומקבל על עצמו אחריות, וזה לא תמיד עומד ביחס טוב לשאר חבריו להתקפה. ועם זאת, הן מספרית, הן כדורגלנית, והן ברמת התחושה של אוהד: כשזהבי בצד שלך, אתה הרבה יותר רגוע. דנמרק נבחרת יותר טובה מישראל בכל פרמטר - שלא תהיה טעות, אבל אם יש סיכוי לצמצום הפערים, הוא נובע ממס' 7 שמחכה בחוד של הנבחרת הישראלית. ואת זה, גם בדנמרק יודעים היטב.