אין תמונה
מפל דבורה

בימים החמים האלה האטרקציה הכי משכנעת היא טיולי מים, רצוי בצפון. נופי הגולן יפים תמיד, ומקורות המים הצוננים שלהם גורמים להם להיראות מפתים אפילו יותר. ההצעה הפעם היא טיול לנחל הג'ילבון, שבין אוצרותיו שני מפלים ובריכות טבעיות, בריכת שכשוך מלאכותית וטחנת קמח קדומה.
המסלולים בנחל ג'ילבון מותאמים לכל דורש. יש מסלול קצר, הכולל ירידה אל ערוץ הנחל עצמו, תצפית על מפל דבורה וחזרה אל החניון בעלייה. המסלול השני כולל בנוסף גם הליכה לאורך הנחל, תצפית על מפל ג'ילבון וטיפוס על דופנו הדרומית של הנחל בחזרה אל החניון התחתון. המסלול הארוך נמשך במורד הנחל, אל בריכת השכשוך שלמרגלות מפל ג'ילבון, ומשם במורד הנחל לעבר עין ג'ילבון, הנחבא בצל איקליפטוסים שנותנים צל גם בימים חמים במיוחד, והמסתירים בריכת קצינים סורית. הלאה, במורד, מגיעים לעמק החולה. למעשה ניתן לטפס את בריכת הקצינים מנקודת הסיום של המסלול הארוך, והנה לנו אופציה נוספת לטיול הלוך-חזור.

כמו כל הנחלים בגולן, מתחיל גם הג'ילבון את דרכו ב"מסיל" - תעלה רדודה המתפתלת על-פני הרמה, אלא שבבת אחת, עם הגלישה לעבר עמק החולה, כמו יתר נחלי הגולן גם פני הנחל הזה משתנים ומתהדרים בקניונים מצוקיים שלאורכם מפלים. המסיל של נחל ג'ילבון, שבו זורמים המים בין עצי ערבה וזיתים קדומים, מסתיים באחת במפל דבורה. ממנו והלאה משתנה אופיו של הנחל לחלוטין, והערוץ מעמיק והולך.

בדרך נתקלים בתופעה מבחילה, שראשיתה כאן ומאז היא חוזרת ונשנית בעוד כמה מסלולים בארץ - "סלע מסטיקים". בקיצור, אנשים, גם אם יש לכם בפה גומי לעיסה, רצוי שלא תצרפו אותו לאלה שכבר מצפים את הסלע האומלל.

עוד לפני שרואים את שצף המים, אפשר כבר לשמוע את מפל דבורה. במהרה מגיעים למרפסת תצפית על המפל בן העשרים מטרים הפורץ תחת עץ תאנה הנטוי על המצוק ונופל לבריכה גדולה. אם רוצים ללכת על המסלול הקצר - נוכל להמשיך מעט הלאה, עד שפת הבריכה, ולחזור. אם בוחרים במסלולים הארוכים יותר, נמשיך ממרפסת התצפית שממנה גולש השביל אל הערוץ עצמו.
בהמשך הדרך מתבשמים מהמראה ומהניחוח העדין של הרדופי הנחלים הפורחים בוורוד. אפשר לחסות בצלם, אבל חשוב להקפיד לא לגעת בהם כיוון שהם רעילים ביותר. כעבור כמה מאות מטרים מגיעים אל מדרגה נוספת בקניון. מדרגה זו גדולה פי שניים מקודמתה - כאן קופצים המים במורד מפל ג'ילבון 41 מטרים, אל תחתית המצוק.

כעת עומדות בפנינו כמה אפשרויות. הראשונה - לפנות בשביל היורד אל המפל וליהנות מהבריכה הרדודה שלמרגלותיו, וממנה להמשיך במסלול הארוך; השנייה - להיפרד מהערוץ ולפנות שמאלה, בעלייה הקצרה והתלולה המסומנת כחול, לעבר החניון התחתון; והשלישית - אפשר לרדת לתחתית המפל ולשוב ולעלות אל השביל הכחול.

מי שרוצה להמשיך במסלול הארוך יצא במהרה מתחומי הקניון ויקיף מצפון גבעה קטנה, שעליה נמצאים שרידי מחנה סורי נטוש שנקרא ג'לבינה. במורד הגבעה, מעט לפני ההגעה אל מפלס עמק החולה ואל נקודת הסיום, ממתינה לנו הפתעה נוספת - בריכת קצינים צוננת חבויה בצל העצים. המים כאן כל-כך צלולים, שהקרקעית נראית בבירור. אם מכניסים רגליים ונמנעים מתנועה, מקבלים עיסוי מיוחד לרגליים וטיפול פדיקור פרטני מעשרות פיות של דגיגים חביבים (שלא גורמים כל נזק). במורד הדרך נמצאת טחנת קמח קדומה. מים עדיין זורמים באמה שהובילה מים אל התחנה, וזולגים ממנה לכל עבר בשובלים של מים, של טחב ושל צמחייה. קסום.

מקום לינה סמוך ניתן למצוא בקיבוץ אורטל. לצד חדרי ההארחה יש גם בקתות עץ נעימות, הטובלות בצל עצים. ארוחת הבוקר מוגשת לבקתה (www.ortal. net), טל' 04-6960808). מומלץ בחום לבקר ברפת של הקיבוץ. כאן נמצא אחד ממתקני החליבה המשוכללים ביותר בארץ. למעשה, הכול מופעל ללא יד אדם. הפרות עצמן יודעות מתי לגשת לחליבה, עומדות בטור וממתינות לתורן. שבב אלקטרוני 'יודע' לזהות אותן ולהתאים לכל אחת מהן את אביזרי החליבה המתאימים. בנוסף, מבקרים במכלאת העגלים. הסיור, שבמהלכו מקבלים הסברים מפורטים, נמשך כ-45 דקות (להזמנות: טל' 04-6960808), והוא נחמד מאוד.

טיול ברמת הגולן: בריכת קצינים (וידאו WMV: עדי רם)
ברמת הגולן מפוזרות מספר בריכות קצינים | וידאו WMV: עדי רם
עונה מומלצת: אביב, קיץ וסתיו.

התאמה: כל המשפחה.

קושי מסלול: קל - בינוני, תלוי במסלול.

אורך מסלול: קצר - 1.5 קילומטרים, בינוני - 2 ק"מ, ארוך - 4.5 ק"מ.

משך מסלול: קצר - שעתיים וחצי, בינוני - 3 שעות, ארוך - חמש שעות.

מפה: מפת סימון שבילים מס' 1 "החרמון, הגולן ואצבע הגליל" (מהדורה אחרונה ומעודכנת ביותר הודפסה בשנת 2008).

הערות: יש להקפיד על הליכה בשבילים המסומנים בלבד; במקום קיימת סכנת התדרדרות. בחניונים שבכניסה למסלול אין ברזי מים; יש להצטייד במים מראש.

חלק מהמסלולים אינם מעגליים - יש צורך בהקפצת רכבים או בתיאום איסוף מנקודת הסיום. הקפצת רכבים לסוף המסלול הבינוני: מחניון דבורה חוזרים אל צומת ה-T של דרכי העפר. פונים ימינה, בעקבות סימון השבילים הכחול, וממשיכים עד החניון שבסופו. הקפצת רכבים לסוף המסלול הארוך: חוזרים אל הכביש הראשי (מס' 91), פונים בו ימינה ויורדים מהגולן. לאחר שחוצים את גשר בנות יעקב פונים ימינה בצומת משמר הירדן, אל כביש 918. כעבור שלושה קילומטרים לערך מתעקל הכביש בחדות מעל תעלת הירדן. זהו גשר הפקק, ובסמוך אליו מסתיים המסלול. ניתן לרדת מהכביש ימינה, באחת מדרכי העפר המסומנות - ולחנות.

איך מגיעים: מצומת מחניים ימינה בכביש 91 לרמת הגולן, חוצים את הירדן בגשר בנות יעקב וממשיכים בעלייה. עוברים את צומת נשוט. אחרי כקילומטר וחצי פונים שמאלה עם השילוט וסימון השבילים האדום, לחניון מפל דבור. לקיבוץ אורטל: ממשיכים בכביש 91 כתשעה קילומטרים, עד הפנייה למשק.