איומים רבים ניצבים בפני מיני הצמחים ברחבי העולם. בישראל, הסכנות החמורות ביותר מגיעות בדמות בנייה ופיתוח על חשבון בתי גידול טבעיים. למעשה, מתוך 2,288 מיני צמחי הבר בישראל, 414 צמחים נחשבים צמחים בסכנת הכחדה, ומתוך אותם 414 מינים, רק 66 מינים מוגנים בחוק. תודו שזו הפתעה לא קטנה.

רשות הטבע והגנים פועלת כדי להגן עליהם ומקימה עבורם גני מקלט ברחבי הארץ. גם אתם מוזמנים לשמור על הטבע ולקחת חלק בשמירה על הצמחייה הארץ ישראלית.

עין אפק (צילום: דורון ניסים)
בית הגידול הטבעי האחרון שבו נותרו הנימפאות התכולות. עין אפק | צילום: דורון ניסים

נימפאה במקלט

אחד מן הצמחים שנחשב לצמח בסכנת הכחדה היא הנימפאה התכולה. מדובר בצמח רב-שנתי חובב נחלים וביצות. ככזה, רוב גופו שקוע היטב במים הרדודים, והפרחים הצפים מציגים לראווה את צבעיהם הלבנים - תכולים. נימפאה היתה אלילת הטבע במיתולוגיה היוונית, ומספרים כי בימי קדם, נהגו פרעוני מצרים ללעוס את ניצני הצמח, על מנת לזכות בשלוות נפש.



כיום תוכלו לפגוש את הנימפאה הכחולה בשמורת עין אפק הפסטורלית, לא הרחק מעכו. השמורה נחשבת כבית הגידול הטבעי האחרון שבו נותרו הנימפאות התכולות. "כאשר הגעתי לביקור במקום, לפני כ-7 שנים, נדהמתי לגלות שבשמורה כולה נותרו בסך הכל שלושה או ארבעה פרטים", מספרת ד"ר מרגרטה וולצ'אק, אקולוגית צמחים בחטיבת המדע של רשות הטבע והגנים. "וגם אלו, שימשו מאכל לחלזונות שפשטו עליהם, וכמעט שלא נותר מהם דבר. הבנו שחייבים לעשות משהו".

נימפאה תכולה (יח``צ: דורון ניסים)
בסכנת הכחדה. נימפאה תכולה | יח``צ: דורון ניסים

יחד עם יפתח סיני, אקולוג מרחב גליל תחתון ברשות הטבע והגנים וג'יזל חזן, מנהלת השמורה, הוכנה תוכנית פעולה להצלת הנימפאות. "זכרתי מימי הלימודים שלי שקל יחסית להרבות את הנימפאה. היינו צריכים רק לספק להן בית גידול ראוי". וולצ'אק ועמיתיה, במה שנראה כמו סדנת יצירה מאולתרת, הכינו רשתות מבדים. אלו שימשו לעטיפות ש"הולבשו" על הפרחים שנותרו בשטח, זמן קצר לפני שייפתחו ויפיצו את זרעיהם.

גני מקלט לצמחים נכחדים

בעקבות עבודות פיתוח מתוכננות באזור מלֵחת נעמן, סמוך לעכו, השתתפה וולצ'אק בסקר בבית הגידול המיוחד הזה. החשש היה כי מיני צמחים רבים ייעלמו מהנוף הזה לנצח, והוחלט להעביר חלק מהם לשמורת אפק. כך למעשה נולד גן המקלט הראשון בארץ, שנועד להגן על צמחים בסכנת הכחדה המכונים בפי אנשי המקצוע "צמחים אדומים".

אין תמונה
מוזיאון של צמחים שסכנה של ממש מרחפת מעל ראשם. גן המקלט



גן המקלט בעין אפק מתהדר כיום בכמה וכמה בתי גידול שונים שנבנו במיוחד עבורו. יש בו אפילו מלֵחה מלאכותית, שהוקמה בעמק זעיר שמולא במים וזכה לתוספת מלח. בנוסף, תוכלו למצוא שם גבעות כורכר ודיונות – תוצאה של חול שהובא במיוחד למקום. שביל טיול משולט עובר בין כל אלו, ומציג לראווה מעין מוזיאון של צמחים שסכנה של ממש מרחפת מעל ראשם.

בישראל ישנם מספר גני מקלט. גן שכזה עשוי להשתרע על פני מספר דונמים, או אף כמה מטרים ספורים, כמו למשל גינת הערוגות הצנועה בגן לאומי חמת טבריה – יוזמה שהגיעה באופן ספונטני מהאקולוגים בשטח. בגני המקלט מנביטים את הזרעים, מגדלים אותם ומייצרים זרעים נוספים, כאשר המטרה היא בסופו של דבר להשיב אותם אל הטבע. מדובר בפעולות שמצריכות ניסיון רב, כמו גם כוח אדם מיומן ותקציב לא מבוטל.

אין תמונה
בגני המקלט מנביטים את הזרעים, מגדלים אותם ומייצרים זרעים נוספים

צמחים בסכנת הכחדה: פעילויות לקהל הרחב

בואו לראות, לשמוע ולקחת חלק בשמירה על צמחים בסכנת הכחדה, במהלך שבוע שמירת הטבע והמורשת:

בין המעיינות, צמחי המים והגדה
בואו להיכרות עם גן המקלט שאליו מעבירים צמחים נדירים שעלולים להיפגע בשל הפיתוח. תוכלו ליהנות מפריחה בגוון צבעים, לראות עצי זית עתיקים בני אלף שנה ולהיות שותפים למאמצים האדירים שנעשים כדי לשמור על צמחי ארץ ישראל. בנוסף, יתקיים מפגש עם שחקן המחובר לאדמה, שעושה את מלאכתו היומיומית לעזור לצמחים הנדירים לשרוד בשמורה.
איפה: שמורת טבע עין אפק.
מתי: שישי 16.3.12 בשעות 11:00–15:00                      

בואו לפגוש את האנשים הנאבקים למען שמירת טבע וצמחים נדירים בישראל - הכל ביום אחד
עין אפק ומערכת הנעמן נבחרו כאתר שימור מועדף לשמירה על מיני צומח נדירים ובסכנת הכחדה. בואו לפגוש את אנשי רשות הטבע והגנים בהרצאות על התמודדויות ודרכי פעולה עם הנושא, בתחנות ההדרכה, במפגשים בשטח, ובמשחקי תיאטרון וסדנאות לילדים של שתילת צמחים.

בתוכנית:
* הרצאה "מי מחליט על הצמחים הנדירים בישראל" -  ד"ר דידי קפלן חבר בוועדה המקצועית לטיפול בצמחים בסכנת הכחדה בארץ – בואו לשמוע איך מנסחים מדיניות לשימור מיני צמחים בארץ, מהן הסיבות לעושר הגדול במספר צמחי בר? מהם צמחים בסכנת הכחדה (אדומים), ומהו שימור וממשק של צמחים בסכנת הכחדה.

* מפגש בגן מקלט לצמחים נדירים: יפתח סיני, אקולוג מרחב גליל תחתון - מה זה אומר שרואים על השלט של שם הצמח נקודה אדומה? למה נבחרה עין אפק כאתר שימור מועדף לצמחים אדומים? מפגש על גן המקלט שאליו מעבירים צמחים נדירים שעלולים להיפגע בשל תוכניות פיתוח ותשתיות באזור השמורה ונחל הנעמן.

אין תמונה
בואו לפגוש את לפגוש את אנשי רשות הטבע והגנים בשמורת עין אפק
* איך מנהלים שמורה שיש בה צמחים נדירים: ג'יזל חזן, מנהלת השמורה  - הצגת חזון השמורה להוות מפלט לבעלי חיים וצמחים בסכנת הכחדה מהאזור, תרומתה של השמורה בשימור מגוון המינים למען שמירת הטבע ולדורות הבאים דרך עשייה אקולוגית, חינוך וקליטת קהל.  

* העתקת גיאופיטים ועצים: מפגש עם פקח התשתיות ממדוח גדיר / רעיה שורקי –  עבודות התשתיות והפיתוח הולכות ומתרחבות ופקחי התשתיות עושים עבודה מאומצת כדי לשמור על הטבע והנוף והמיוחד. כאן תפגשו איש שטח המעתיק גיאופיטים ועצים מהמקומות המאוימים למשתלת השטח הזמנית בעין אפק, במטרה להחזירם לתוואי שממנו נלקחו לאחר סיום העבודות.

* פרויקט שיקום צומח גדות: הגר סבטי, רכזת הדרכה, עין אפק - הקרבה של שמורות הנעמן לישובים ולמפעלי תשתית גדולים, כמו בינוי וכבישים יחד עם עבודות הנדסיות הידרולוגיות בשמורה, מביאים לחדירה של מיני צומח פולשניים, מתפרצים ומלווי פעילות אדם. בואו להכיר את המאמץ שבפרויקט שיקום צומח גדות במערך בריכות יפהפה.

* המחזה: מפגש עם שחקן המחובר לאדמה, העושה את מלאכתו היומיומית לעזור לצמחים הנדירים לשרוד בשמורה. דרך משחק תיאטרון נבין את הדילמות והשאלות העולות סביב השמירה על מינים נדירים.

* סיורים מודרכים: לטייל עם מדריך בין נופי המים וגשרי העץ בשמורה ולקבל הסבר על מקורות המים על הצלבנים, טחנת הקמח, הציפורים ועדר הג'מוסים הרועה בשמורה.

* סדנאות להכנת ייחורים ושתילת ערבות: סיפורו של הערבה - אחת מארבעת המינים, עץ הגדל בגדות נחלים ובתי גידול לחים. למה אנו עוזרים לו להתרבות בשמורה ולמה עץ האשל הולך ומתפשט ותופס את מקומה של הערבה המחודדת? בנוסף, תעזרו להכין ולשתול אותם באדמה.  

* תערוכת אומנות: "על נופים וציפורים": לפגוש את אלו היודעים לחבר את היופי המוחשי לטבע, הצגת יצירות של  הדפסי עץ - הדפסים ידניים של גלופה שהוכנה על ידי חריטה וחיתוך בעץ של עצים ונופי השמורה. ההדפסים הם טבע ונוף, חלקם מנופי שמורת עין אפק.

איפה: שמורת טבע עין אפק
מתי: 17.03 בשעות 10:30–14:00                       

עוזרים לשמור על הטבע – בחינם
עזרו לנו לשמור על הטבע. את הפקעות של פרחי הבר המוגנים אנו מעבירים מאיזורי בנייה לאיזורים מוגנים. ביום שישי 16 במרץ נשמח לקבל את עזרתכם – מבוגרים ומשפחות -  בהטמנת פקעות בליווי הסברים בגן לאומי מגדל צדק, ליד ראש העין.
איפה: גן לאומי מגדל צדק.
מתי: שישי 16.3.12
בהרשמה מראש וללא תשלום ב"כוכבית בטבע" 3639 *

>> משפחה בדרכים: טיולים עם הילדים