סיכת סגן מפקד דבורה (צילום: דובר צה"ל)
הסיכה החדשה מסמלת פיקודיות - עוגן, ענף של עץ זית ודרגת הסמל ברקע | צילום: דובר צה"ל

הצבא, יותר מבהרבה מקומות אחרים, סיכות וסמלים על המדים הם גורמים רבי משמעות בעבור מי שעונד אותם וגם בעבור מי שסביבם. במערך הבט"ש של חיל הים, החליטו לשפר את הסטטוס של סגני מפקדי הדבורות ולהעניק להם סיכות חדשות שיבססו את מעמדם במפקדים על הספינות.

"סגני מפקדי הדבורות הם מחליפי המפקדים לכל עניין ודבר והם יד ימינם", מסביר י', מפקד פלגה 916 – פלדת הדבורות באשדוד. "ההבדל המרכזי כאן הוא שהמפקד הוא חובל בדרגת סרן או סגן שעבר הכשרה ארוכה מאוד ואת הלוחמים הכי טובים שלנו אנחנו מכשירים להיות סגני מפקדי דבורה, תפקידים שממלאים חיילים בדרגה של עד סמ"ר. תחשוב כמה אחריות אנחנו שמים על הכתפיים של סמ"ר סדיר בספינה מבצעית בתפקיד מאוד מורכב ביחס לאורך השירות וההכשרה שהוא עובר".

סגני מפקדי הדבורות ממלאים על הדבורה שני תפקידים – הצ'יף שאחראי על המכונות בספינה וסגן המפקד שאחראי על הלוחמים. הצ'יף מנהל על הספינה את כל המכונאים, הוא אחראי על בקרת הנזקים בספינה, על כל עניין כיבוי האש על הסיפון ועל מניעת הצפות. "היו אירועים בים שהצלחנו למנוע בהם נזק רב, בזכות צ'יפים מקצועיים. צריך לזכור שהספינה נושאת הרבה דלק וכלי נשק כך שפוטנציאל הנזק הרבה יותר גדול".

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

הכשרת סגן מפקד דבורה או צ'יף היא הכשרה ארוכה של ארבעה חודשים שמתקיימת בבסיס ההדרכה של חיל הים. "המקבילה שלהם ביבשה זה מפקד טנק, או סמל בכיר בחי"ר", אומר י'.  "התפקיד שלהם הוא גם פיקודי וגם מקצועי. בהכשרה יש לנו קשיים גם ביכולת של האנשים לקלוט הרבה חומר ולעשות את הסוויץ' ולהבין שהם הופכים למפקדים בפועל בים".

על מנת לחזק ולהעמיק את תחושת הפיקוד של הסגנים והצ'יפים, החליטו בחיל להשיק סיכה חדשה שתסמל את תפקידם על גבי הספינה. השקת הסיכה היא רק חלק מתהליך ארגוני רחב שמנוהל בהקשר זה בחיל הים במסגרתו הוכנסו תכני מנהיגות ופיקוד נוספים לקורס ועוד.

הסיכה מכילה את סמל העוגן שהוא סמל המפקד בחיל הים. "זהו ציר המרכז, זה מסמל מרכזיות, יציבות ואיתנות מול איתן הטבע הגדול ביותר – הים", מסביר י'. "המרכזיות של אותם הלוחמים היא גדולה וכל הספינה מנהלת סביב הסגן והצ'יף". יחד עם העוגן, יש את ענף עץ הזית, כמו בכל סיכה צה"לית – סיכה אשר מסמלת את השאיפה לשלום. בכדי להכניס לסיכה את סממן הותק והמקצועיות, חרוט עליה דרגת הסמל בצדדים.

את הסיכה החדשה התחילו לחלק לסגנים החל מהקורס האחרון שהסתיים ולדברי י', החבר'ה אוהבים את הסיכה ומתלהבים ממנה מאוד. עושה רושם מדבריו כי באמצעות הסיכה הם מצליחים לייצר על גבי הספינה יחדי ותיקות צעירות בריאים ומפרים.

>> צפו: טקס קבלת הסיכה של ילת"ם - מתחת למים