SR-72 (צילום: לוקהיד מרטין)
ה-SR-72, בתמונת קונספט שפרסמה לוקהיד מרטין. מטוס קרב במהירות של 7,300 קמ"ש | צילום: לוקהיד מרטין

לוקהיד מרטין חשפה את התכניות למטוס הריגול העל-קולי SR-72, שיכול להגיע למהירות של 6 מאך (כ-7,300 קמ"ש) - כפול שניים מהמהירות אליה הגיע המטוס האגדי SR-71, שזכה לכינוי "הציפור השחורה". לדברי החברה, טיל שידגים את היכולות של המטוס יוכל לעלות לאוויר כבר בתחילת 2018, אך המטוס עצמו יוכל להיות פעיל רק באזור שנת 2030.

הפרויקט של SR-72 נמשך כבר שבע שנים. לדברי המהנדס שאחראי עליו, בראד לילנד, מדובר במטוס שישנה את חוקי המשחק לצבא שישתמש בו: מטוס כזה יוכל להגיע לכל מטרה בפרק זמן קצר מאוד. לוקהיד מרטין לא רצו לנקוב במספרים לגבי התקציב המשוער לפרויקט, או כמה הוא כבר עלה עד עכשיו, אך ציינו שהם מתכוונים לייצר את המטוס כדי שיעמוד במגבלות תקציב הביטחון האמריקאי.

SR-72 (צילום: לוקהיד מרטין)
מהנדס הפרויקט מבטיח: "יגיע לכל מטרה תוך שעה. אי אפשר לברוח ממנו" | צילום: לוקהיד מרטין

המטוס החדש ינוע במהירות של פי שלוש ממטוסי הקרב החדשים ביותר שקיימים היום, שמסוגלים להגיע למהירות של מאך 2 (פי 2 ממהירות הקול). לדברי החברה, אפשר לחמש אותו בטילים כדי לתקוף מטרות. בנוסף, המטוס ינוע מספיק מהר כדי לחמוק מטילים שישוגרו לעברו.

"מטוס על קולי זה החמקן החדש", אמר לילנד. "האויבים שלך לא יכולים להתחבא או להזיז את האמצעים הטקטים שלהם - המטוס ימצא אותם".

את מטוסי "הציפור השחורה" לוקהיד מרטין פיתחו לפני 50 שנה, בתקופת המלחמה הקרה, והם נשארו בשימוש עד סוף שנות התשעים. לאחר שמטוס ה-SR-71 האחרון יצא משימוש, חיל האוויר האמריקאי איבד למעשה את אחד מכלי הטיס הכי מתקדמים שהיו ברשותו. המטוס החדש יעניק לארצות הברית, כך משערים מומחי תעופה שונים, את כלי הריגול והתקיפה האולטימטיבי.

SR-71 (צילום: לוקהיד מרטין)
הציפור השחורה. לא בשימוש כבר 15 שנה | צילום: לוקהיד מרטין

"המטוס העל קולי, בשילוב עם טילים על קוליים, יצליח לחדור לכל מרחב אווירי ולתקוף כמעט בכל מקום תוך פחות משעה", אמר לילנד. "המהירות היא המפתח כדי להתמודד עם איומים עתידיים בעשרוים הקרובים. הטכנולוגיה הזאת תשנה את כללי המשחק, כמו שיכולת החמקנות משנה את החוקים כבר היום".

>> איך פועלת סוכנות הריגול הגדולה בעולם?