בחורים קוראים ספר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חושפים את הנוער לספרות גאה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
הספר מזוודות

בשנים האחרונות אנו עדים לשינויים משמעותיים ביחס של החברה הישראלית כלפי קהילת הלהט"ב (הומואים לסביות, טרנסג'נדרים וביסקסואלים). גיל היציאה מהארון ירד משמעותית, יש חקיקה מתקדמת ומאבקים פומביים של יחידים וארגוני זכויות להט"ב והתרחבות מושג המשפחה להרכבים שונים ומגוונים של משפחות.

מתוך השינויים הללו, אותם ארגונים זיהו צורך בפיתוח מערך ספרות גאה שיקדם, יוביל ויעודד ספרות להט"בית, כחלק מהבניית מארג תרבותי קהילתי שיהווה תמיכה לפעילות הארגונים בשטח.

 נתרמו מאות ספרים

"לצד השינויים המבורכים, זיהינו חוסרים הקשורים בהיעדר ספרות ובה דמויות להט"ביות חיוביות כחלק מרכזי מהסיפור ולא כאובייקט חריג או שולי", מסרה שחר אייל מ"ספרות גאה". אייל מתייחסת בין היתר לנושאים כמו רומן בין שתי דמויות מאותו המין, סיפורים המשקפים חוויות של גיבורים המתמודדים עם זהותם המינית, סיפור משפחתי העומד בפני עצמו ולא משפחה אחרת בהשוואה למשפחה נורמטיבית וכדומה."

אירית צביאלי אפרת (צילום: תומר ושחר צלמים)
עוזרים לייצר שיח סביב הנושא בתקופה מבלבלת. אירית צביאלי אפרת, מנכ"לית חוש"ן | צילום: תומר ושחר צלמים

ספרות גאה הנו מיזם חברתי שמטרתו והכנסותיו מוקדשות לקידום ועידוד הספרות והיצירה הלהט"בית, שחבריו רואים בספרות כלי לשינוי חברתי. בין המטרות שהציב לעצמו הארגון: "הבניית זהות חיובית למתלבטים בזהותם המינית; ספרות גאה רחבת יריעה, החושפת אותנו לסיפורים המשקפים את חיינו, ומייצרים הזדהות כקהילה וכפרט; וחברה פלורליסטית הדוגלת בשוויון ומכירה היכרות עמוקה יותר עם השונה או האחר".

אירית צביאלי-אפרת, מנכ"לית חוש"ן מסרה, כי הצבת הספרים בספריות בתי הספר מייצרת המשכיות לפעילות הארגון. "התגובות למדף הספרים מאפשרות לנו להעמיק את הקשר ולייצר שיח סביב חשיבות הנושא. הספרים מחולקים טרום כניסתנו לבית הספר, ובפעילות אנחנו מציינים שניתן לגשת לספריה ולמצוא שם חומרים משלימים. התגובות  על פני השטח נרגשות מאד, אך  המטרה הראויה כאן היא הנגשה של החומרים לנוער מתלבט שנעדר ממנו המידע הרלוונטי שעשוי לסייע לו מאד בתקופה מבלבלת בחייו. כך שאת התגובות המהותיות נוכל ללקט רק לאורך זמן שבו הפעילות תגדל ותייצר פניות לארגוני הקהילה השותפים לפרוייקט״.

בשלב ראשון של היוזמה, נתרמו מאות ספרים שחולקו לעשרות בתי ספר על יסודיים ברחבי הארץ, במטרה לאפשר לנוער הלומד בו לקרוא סיפורים ובהם ייצוגים להט"בים ביצירות ספרותיות, כחלק מהמצאי הקיים בתוך בית הספר וככלי עזר להתפתחות וצמיחה אישית.

אין תמונה
סיפור ורוד

הראשונים שהרימו את הכפפה הן הוצאות חרגול ופרדס, שתרמו ספרים. כמו כן גויסו תרומות מסופרים וסופרות שתרמו ספריהם, ביניהם אילנה זפרן, אילן שיינפלד ואחרים. "מדף הספרים הגאה" הוצב גם במרכזי הפעילות של איגי ובמרכזים קהילתיים נוספים.

בין הספרים שנתרמו: "סיפור ורוד" מאת אילנה זפרן, "גבריות" של רייווין קונל, "מחוזות אסורים" של ג'ואן נסטל, "מזוודות, של אילאיל קופלר, "שלושים חודשי אהבה" של גלי סמבירא, "שתיים" של מיטל שרון, "מקרה של אזעקת אמת" של צבי טריגר, ועוד.

שלושת הארגונים גייסו צוות עבודה ייעודי ובאמצעותו ממשיך תהליך גיוס הספרים וחלוקתם לבתי הספר, מתוך הבנה בחשיבות הנגשת התכנים וחזון של מדף ספרים גאה בכל בית ספר בישראל.

איגי הנו ארגון הנוער הגאה הגדול בישראל, עם פעילויות ב-22 יישובים ברחבי הארץ. מעל 1,500 בני נוער וצעירים משתתפים בפעילויות מדי שנה, והמספרים הולכים וגדלים. הפרויקטים של איגי כוללים, בין היתר, כ-40 קבוצות חברתיות ברחבי הארץ, מועדון נוער בתל אביב, קבוצות נושא (נשאי HIV, דתיים/דתיות, טרנסג'נדרים), קבוצות מנהיגות, ו"תכנית ניר" בבתי ספר. כמוני כמוך עובדת בשת"פ עם משרד החינוך ורשויות מקומיות בהם אנו פועלים. כמוני כמוך הוא הארגון המגיש בקשה זו.

חוש"ן– מרכז החינוך וההסברה של קהילת הלהט"ב, הוא מלכ"ר שמטרתו שינוי הסטריאוטיפים כלפי הומוסקסואליוּת, לסביוּת, ביסקסואליות וזהות מגדר בלתי נורמטיבית והכשרת אנשי מקצוע לעיסוק בנושאים הקשורים לקהילה. בחוש"ן מעל 150 מרצים ומרצות מהקהילה ולמענה, המקיימים בכל שנה מאות פעילויות הסברה בנושא נטייה מינית וזהות מגדר. חוש"ן פועל בשיתוף עם מג"ב, צה"ל והמשטרה, במוסדות אקדמיים, במוסדות טיפול וחינוך בלתי פורמליים. חוש"ן פועל בשיתוף פעולה הדוק עם שפ"י והאגף לחינוך על-יסודי.

>> ספרות גאה: מצעד הספרים שאתם חייבים לקרוא

>> מצעד הספרים - חלק ב'

>> בתי הספר מוכנים לקהילה הגאה