אם מניקה ומביטה בנייד - מדונה והילד המודרנית (צילום: Tigran Tsitoghdzyan, דיילי מייל)
מצייצת בטוויטר? מה זה אומר עלייך? | צילום: Tigran Tsitoghdzyan, דיילי מייל
אין ספק שהרשתות החברתיות שדרגו משמעותית את חוויית ההיריון והלידה שלנו. אם פעם נאלצת ממש לפגוש את החברות שלך כדי להראות להן את התמונות ואת הסרט מהאולטרסאונד האחרון, כיום את יכולה לחלוק עם כל העולם כל צרבת שעולה בגרונך, שלא לדבר על התייעצויות ליליות בקבוצות ייעודיות. כעת מתברר כי הרשתות החברתיות יכולות להביא תועלת של ממש - ולסייע באיתור אימהות שנמצאות בסיכון לפתח דיכאון אחרי לידה.

ד"ר אריק הורוביץ, שעומד בראש צוות מחקר בחברת "מייקרוסופט", טוען כי הוא ואנשיו הצליחו לפתח תוכנה המנתחת את הציוצים של נשים הרות בטוויטר, ומסוגלת לזהות בדיוק של עד 70% נשים המצויות בסיכון מוגבר ללקות בדיכאון לאחר לידה.

לעוד כתבות בתשעה חודשים:
>> האם המודרנית: מרוכזת בעצמה וצמודה לנייד
>> 6 דברים שלא ידעתם על דיכאון אחרי לידה
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים 

"השאיפה שלנו היא לסייע לכמה שיותר נשים, שכן ידוע שאיתור מוקדם של נשים בסיכון מביא לטיפול יעיל יותר וחוסך סבל רב מהאישה ומבני משפחתה", אמר ד"ר הורוביץ. "בעתיד אנחנו מקווים לפתח אפליקציה שנשים יוכלו להוריד לסלולריים ולטאבלטים שלהן, שיסייעו להן לאבחן את עצמן ולפנות לעזרה מבעוד מועד במקרה הצורך. אנחנו יודעים שדיכאון אחרי לידה הרבה יותר נפוץ ממה שנהוג לחשוב, אבל לצערנו לא מעט נשים חוששות לפנות לעזרה בגלל הסטיגמה – וזה בדיוק מה שאנחנו מנסים לעקוף".

ד"ר הורוביץ וצוותו אספו אלפי ציוצים של נשים הרות, שעסקו בהריון ובלידה המתקרבת. החוקרים השתמשו בציוצים משלושה חודשים לפני הלידה ועד שלושה חודשים אחריה, והשתמשו בהודעות כדי למפות את משך הזמן שבילו הנשים ברש החברתית, האנשים שהיו עמן בקשר באמצעות טוויטר וכן מילים וביטויים ספציפיים שבהם השתמשו. לדוגמה, החוקרים הגיעו למסקנה כי ככל שעולה מניין הפעמים שבהם משתמשת האישה במילה "אני" כך היא הופכת למרוכזת בעצמה ומופנמת, מה שעלול, לדבריהם, להוות סימן ראשוני לדיכאון.

"כשקראנו חלק מהציוצים הללו והרצנו אותם במודל שבנינו, ממש הרגשנו שאנחנו נמצאים בתוך לבן ונפשן של אותן נשים, וממש הזדהינו עם מה שהן עוברות – ולא רק הנשים שהיו אתנו בצוות", אמר ד"ר הורוביץ.