לורן ג'יימסון (צילום:  Photo by Flash90)
לא נראה אבל עברה הריונות קשים. לורן ג'יימסון עם הטיפים | צילום: Photo by Flash90
עד קייט מידלטון, רוב בני האדם על הפלנטה היו מנחשים ש"היפרמזיס גרבידרום" הוא שם של להקת אינדי, או החתול של הארי פוטר. אבל יחסי הציבור שקיבלה התסמונת הלא נעימה הזו (שכוללת בעיקר הקאות עד אבדן חושים) בזכות הנסיכה הפכו אותה למוכרת ופופולרית מאי פעם. המקיאניות יוצאות מהארון, מפסיקות להרגיש מפונקות או חלשות ומדברות בגאון על מיצי הקיבה שלהן. אחת מהן היא הבלוגרית האמריקאית לורן ג'ימסון, שמספרת בגילוי לב (וקיבה) ובליווי תמונות (לא מגעילות, אל חשש) על חוויותיה כהריונית מוכת היפרמזיס – ועל הדרך, מספקת גם טיפים יעילים לאחיות לצרה.

תופעה נפוצה בשליש הראשון בעיקר

קצת נתוני רקע: כדי להיחשב כמי שסובלת מהיפרמזיס גרבידרום (בשונה מבחילות והקאות 'נורמליות'), האישה צריכה להראות ירידה של 5% לפחות במשקלה, ולהזדקק לטיפול תרופתי ולמתן נוזלים. התופעה נפוצה במיוחד בשליש הראשון, אולם יש מיעוט של נשים חסרות מזל שיסבלו ממנה לכל אורך ההיריון, ממש עד הלידה. מעבר לשתייה מרובה וחלוקת המזון לארוחות קטנות, נשים רבות יחוו הקלה משמעותית מטיפול בשילוב של של ויטמין B6 עם אנטי היסטמין בשם דוקסילמין. גם פראמין, תרופה מוכרת לטיפול בבחילות, יכולה לעזור, ובמקרים חמורים עוד יותר יקבלו הנשים זופרן, תרופה נגד בחילות שמשמשת בדרך כלל להקלה על חולי סרטן בזמן טיפולים כימותרפיים. כאשר האישה נמצאת בסערת הקאות ולא מצליחה להשאיר שום דבר בקיבה, היא תיאלץ להתאשפז ולקבל עירוי, כדי למנוע התייבשות, ולעתים אף טיפול בסטרואידים במינון גבוה. מעבר להתייבשות, שעלולה לסכן הן את האם והן את העובר, החשש הוא מקרע בוושט בעקבות ההקאות התכופות, ולכן חשוב שנשים תקבלנה טיפול רפואי מתאים בהקדם, גם אם הסביבה נוטה לזלזל בסימפטומים. 

וכה כותבת הגברת: "בהריון הראשון שלי היו לי בחילות איומות.הרופא שלי רשם לי זופרן, ואמר לי לחכות בסבלנות עד שהטרימסטר הראשון יסתיים. חיכיתי, אבל רק לקראת סוף השליש השני התחלתי להרגיש שיפור, כך שלמעשה חצי שנה הייתי תלויה בתרופה כדי לתפקד, וגם זה בקושי. בהריון השני זה רק נעשה גרוע יותר, ופשוט הקאתי במשך תשעה חודשים רצופים, כשרק הזופרן מקל עליי קצת. רק אז הרופא שלי הכיר לי את השם 'היפרמזיס גרבידרום', והודיע לי שזה מה שאני סובלת ממנו.

קייט מידלטון אחרי הלידה (צילום: WPA Pool, GettyImages IL)
הכירה לעולם את התופעה הלא נעימה. קייט מידלטון | צילום: WPA Pool, GettyImages IL
"בהריון השלישי, הנוכחי, ידעתי שאני הרה הרבה לפני שהמחזור שלי איחר. התחושה האיומה של קימה מתוך תחושת בחילה וריצה מנומנת לשירותים הייתה לי כל כך מוכרת, שלא היה לי ספק בכלל. הלכתי לרופא, שרשם לי זופרן כרגיל, אבל הפעם זה פשוט לא עבד כמו בפעמיים הקודמות. הרופא הציע שאתאשפז, אבל עם שתי ילדות בבית, זו ממש לא הייתה אופציה מבחינתי. כדי להעביר את הזמן בין הבחילות, וגם כדי לעזור לנשים אחרות במצבי, החלטתי לצלם כמה תמונות שימחישו איך מתמודדים עם היפרמזיס גרבידרום בכלל, וכשיש עוד ילדים בבית לדאוג להם בפרט. תרגישו טוב!.

"עירוי. אף אחד לא אוהב מחט ענקית שתקעת לו בווריד, אבל אם האלטרנטיבה היא התייבשות, צירים מוקדמים והרגשה זוועתית, נראה שסדר העדיפויות ברור. העירוי אפשר לי להישאר בבית (למעט גיחה יומית למרפאה לקבל את העירוי היומי), לתפקד באופן כמעט סביר ואפילו לטפל בבנות שלי.

"עירוי קבוע. בדומה למשאבות האינסולין שמשמשות חולי סוכרת, במקרים קשים של היפרמזיס גרבידרום ניתן לטפל בעזרת עירוי קבוע, שמזליף תרופה נגד בחילה היישר לגוף 24/7. נעים זה בוודאי לא, אבל כנראה שכל האמצעים כשרים במלחמה בהקאות.

"פעילויות בבית. גם עם התרופות והעירויים, משחקים בחוץ, סיבובים בקניון או טיול בפארק היו משימה בלתי אפשרית עבורי. זה שם אותי במצב מאוד בעייתי: שתי ילדות קטנות ופעילות, ומצד שני הרחובות של ניו-יורק בקיץ, עם כל הריחות האיומים והחום בחוץ. אחרי שהתגברתי על רגשות האשם, פשוט מצאנו מה לעשות בבית. לפעמים הייתי שוכבת על הרצפה בחדר שלהן כשהן שיחקו והשתתפתי כמיטב יכולתי, בימים יותר טובים הייתי מוציאה להן חומרי יצירה שהייתי שולחת את בעלי לקנות בטונות – העיקר להעסיק אותן במינימום מאמץ מצדי.

"זופרן. עד ההריון הנוכחי, זו הייתה תרופת פלא בשבילי, ובעיניי כל מי שסובלת מהקאות קשות חייבת לנסות אותה. מינון מתאים, בשילוב עירויים, יכול לעשות פלאים גם לנשים האומללות ביותר.

"אוכל נוזלי. תמיד אומרים לנשים שסובלות מבחילות והקאות לאכול קרקרים, בייגלה ואוכל יבש. אני מצאתי שדווקא מרקים טחונים – ממש כמו טעימות של תינוקות, מפירות או מירקות ועוף – הם הדרך היחידה בשבילי להכניס אוכל ולוודא שהוא יישאר בפנים, ולכן אני ממש ממליצה לכל מי שמקיאה לנסות מזון טחון – זה אמנם נשמע מגעיל, אבל אולי תופתעו לטובה.

"לישון. גם אם אומרים לך שהריון זו לא מחלה, ושכולן מקיאות – אל תתביישי לקפוץ למיטה מתי שאת רק יכולה, ולגוון מדי פעם עם נמנומים על הספה. המנוחה אולי לא תעלים את הבחילות, אבל הרבה יותר קל להתמודד איתן כשאת לא עייפה.

"קרטיבים. את יכולה להשקיע ולהכין בבית שלגונים ממיצי פירות סחוטים, או ללכת בדרך הקלה ופשוט לקנות קרטיבים תעשייתיים – בכל מקרה, האפקט המתוק והקריר מקל מאוד על הבחילה, וגם מוסיף לגוף קצת סוכר לאנרגיה זמינה, שמאוד דרושה לו בתקופה של הקאות.

"בן זוג תומך. אחד שלא יעשה לך פרצופים כשהוא חוזר מיום ארוך וצריך להתחיל משמרת שנייה בבית, כי את פשוט ממוטטת, ויבין שאם את קוראת לו באמצע היום כנראה שאת באמת זקוקה לו. בכנות, אני לא יודעת מה הייתי עושה בלי בעלי בשלושת ההריונות הללו, ולמרות שהעזרה שלו מתבקשת, היא ממש לא מובנת מאליה.

"עזרה מהמשפחה. בימים קשים פשוט הייתי שמה את הבנות באוטו, ונוסעת להורים שלי או לאחותי. ככה הם לא היו צריכים להיטלטל עד אליי, ואני הייתי פורשת לישון (ולהקיא) באחד החדרים אצלם, בזמן שהם עם הבנות. הנסיעה אמנם לא נעימה, אבל זה מחיר קטן לשלם עבור כמה שעות של מנוחה.

"תרופות טבעיות. למרות שאני מטופלת בתרופות מאוד חזקות, אני מאמינה בירי לכל הכיוונים, ולא בחלתי גם בתרופות אלטרנטיביות, כמו ג'ינג'ר או ויטמין בי 6. אני לא יודעת כמה אחוזים מהשיפור בהרגשה לייחס להן, אבל לפחות הרגשתי שאין דבר שאני לא מנסה".

למידע נוסף על תוסף ברזל ללא תופעות לוואי לחץ כאן 

>> לעוד תופעות שחשוב להכיר בהריון
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים