מיתון. בשביל זה יש חברים
כך הפך אותי המיתון למקובל בחברה. מי אמר שאין צדדים חיוביים להאטה?
א. החברים שלי האלה, פתאום יש להם זמן אליי. קפה בבוקר, חומוס בצהריים, דרינק בערב - הטלפון שלי לא מפסיק לצלצל, בחיי. אני, שימיי היו עוברים עליי בבדידות מהורהרת בדלת אמותיי, שהייתי מעביר שבועות בלי לדבר עם נפש חיה בין השעות שמונה לארבע, מוצא פתאום את עצמי נאלץ לסנן שיחות ולפתוח טבלאות באקסל רק בשביל לעקוב אחרי חלוקה הוגנת של תשומת הלב בין כל החברים האלה, ששנים לא ראו אותי ממטר ושפתאום יש להם זמן אליי.
ב. החברים שלי הם רובם מה שנקרא "עצמאיים", כלומר תלויים לחלוטין ובאופן בלתי מעורער בכל גחמה, תנודה ותזוזה של הכלכלה. פרפר אמריקאי מכה בכנפיו אי-שם באומהה או בבייג'ין, והם מרגישים את זה פה, בשדרות רוטשילד; או-הו, כמה שהם מרגישים את זה פה.
אין להם עבודה, בקיצור. יש להם ילדים וחובות ועסק ומשכנתא, ולחלקם יש עובדים שצריך לשלם להם ומלאים שצריך לדאוג להם ושולחנות שעליהם צריך לשים אוכל ומכוניות שצריך לשים בהן דלק, אבל עבודה? עבודה אין. עצמאים? אני חושב שבודדים הייתה יכולה להיות הגדרה טובה יותר לגביהם. מלחמת העצמאות שלהם היא כבר מזמן מלחמת התשה.
חלקם אמנים, אבל מי קונה אמנות היום. חלקם עובדים בתעשיית הטלוויזיה, אבל מי מצלם משהו היום. רבים מהם עובדים עם הידיים, עבור חלקם זו תמיד הייתה העונה הבוערת של השנה. בכל זאת, לפני פסח וכולם משפצים, מחדשים, צובעים, קונים, מתכוננים. השנה כלום. השנה הם מתקשרים אליי: קפה בבוקר, חומוס בצהריים, דרינק בערב.
הטייקונים? אין מה לדאוג להם, לאלה כבר תכין המדינה איזו רשת הצלה, איזה מצנח מוזהב, ערבויות, פינוקים. אבל לחברים שלי העצמאים אף אחד לא דואג. החורים ברשת ההצלה גדולים מדי בשבילם. אין להם שומנים לקצץ, גם ככה הם חיו מהיד לפה, פחות או יותר.
מעמד שלם של אנשים הולך ונשחק, הולך ונמחק. הם לא מה שקוראים מעמד הביניים, החברים שלי, אין להם מספיק כסף בשביל זה, הם מעמד טרום-ביניים. לפי התכנון שלהם הם היו אמורים לעבור למעמד הביניים בתוך שלוש עד חמש שנים, אחרי שהעסק יתבסס, אבל בינתיים העסק מתבוסס, והחלום על מעמד הביניים נגוז והולך.
ג. על אף שהעסקים הקטנים והעצמאיים נוטים, באופן מסורתי, להידחק אל מחוץ למדורי הכלכלה - הרי הכלכלה תמיד הייתה סיפורם של הטייקונים - נדמה שהעיתונות הכלכלית נזכרה בהם פתאום. פתאום אפשר לקרוא פרויקטים מהסוג של "להסתכל למיתון בעיניים", "המיתון ואני" או "המיתון מגובה הרחוב". הסיפורים תמיד חוזרים על עצמם פחות או יותר, אתם בטח כבר מכירים את הז'אנר, אולי אפילו מצאתם באחד מהפרויקטים האלה חבר או בן משפחה. אולי גם אליכם מתקשרים החברים שלכם: קפה, חומוס, דרינק.
ד. הסבב הנוכחי של קפה-חומוס-דרינק מזכיר לי נשכחות. לפני כמה שנים, לא כל-כך הרבה, עבר עליי בדיוק אותו הסבב, ופחות או יותר עם אותם אנשים, אלא שאז הוא היה סבב שונה לחלוטין. ימים יפים היו אלה, החברים שלי שיחקו קצת בבורסה והרוויחו בסדר. אף אחד לא קנה יאכטה, אבל לכולם תמיד היה זמן בשבילי, שכיר אומלל שמעודו לא שיחק בשוק ההון (לא שזה עזר לו משהו), ואף פעם לא ידע את טעמו הנהדר והממכר של הכסף הקל. ימים יפים ולבנים של גאות היו אלה, תמיד היה זמן לאיזה סיבוב קפה, או חומוס, או דרינק. אז גם היה להם כסף להזמין לסיבוב. אז גם החומוס יכול היה להפוך לסושי בקלי קלות. היו אלה ימים של "מה בא לי", היום אלה ימים של "מה אני יכול להרשות לעצמי".
|
אין עבודה?
זה לא שאני שמח לאידו של מישהו, אין דבר רחוק יותר מהאמת. אני מעדיף את החברים שלי עשירים ומצליחים.
ה. ובכל זאת, אם יורשה לי, ולמרות הלחץ, הדיכאון, חוסר הבהירות וחוסר האמונה ביכולתה של המערכת לפתור את בעיותיה, או לפחות להושיט יד עוזרת לאלה שאינם טייקונים, הרי שאני מעדיף את התקופה הזו על התקופה ההיא.
אבהיר: אין שום דבר סקסי בעוני, ואין שום דבר זוהר במצוקה כלכלית. התחושה שלא ברור מה יהיה מחר, או בעוד חודש, שלא לדבר על עתיד מופשט כמו בעוד שנה מהיום, לא עושה טוב לעור הפנים של אף אחד. לחיות בצמצום זה לא איזה גליק מי יודע מה. החוכמה הנצחית כבר לימדה אותנו שעדיף להיות צעיר, בריא ועשיר מאשר זקן, חולה ועני, ואני האחרון שיכול לסתור את זה.
|
עדיין אין עבודה?
דווקא עכשיו, כשאין הרבה עבודה, יש תחושה שנהנים יותר ממה שיש. זה אולי לא הרבה, אבל אנחנו לא צריכים הרבה; קפה בבוקר, חומוס בצהריים, דרינק בערב וחברים טובים.**







חדשות




= תגובה ללא תוכן
= תגובה עם תוכן


אתר זה פועל כחוק ברישיון














