הדיירים: אישה בשנות ה- 30, עוסקת באומנות.

הדירה: דו מפלסית בת 25 שנה שלא שופצה מעולם, בבניין בן ארבע קומות בצפון תל אביב. שטח הדירה: 85 מ"ר. בקומת הכניסה ישנם שלושה חדרי שינה, וחדר נוסף על הגג פלוס יציאה למרפסת.



הדירה הייתה במצב מוזנח. היא כללה חדרים רבים וקטנים שיצאו ממסדרון צר וארוך. גרם המדרגות המוביל אל הגג חצה את הסלון לאורכו ויצר חציצה בינו לבין המטבח.
הדירה פונה לדרום מערב, ומהגג אפשר לראות את הים, אבל תריסי הזזה מיושנים חסמו את הנוף. פינת האוכל מוקמה מתחת למדרגות בנקודה הכי חשוכה בבית, בחדר שנבנה על הגג לא היה חלון חיצוני ופתח היציאה לגג היה דלת פח אטומה.

החזון: לבעלת הדירה היה חשוב ליצור דירה מרווחת המאפשרת מגורים, עבודה ואירוח. הוחלט שבקומת הקרקע ימוקמו הסלון, המטבח, פינת אוכל, חדר עבודה סגור וחדר שינה גדול הכולל חדר רחצה.
על הגג - יחידת אירוח פתוחה למרפסת. השאיפה המשותפת הייתה לפתוח כמה שיותר פתחים בדירה כדי להכניס מקסימום אור טבעי.

השיפוץ: להזיז את המדרגות?

כדי לשוות לדירה מראה נקי ומודרני אבל גם חמים וביתי, נבחרה מסגרת סולידית הכוללת ריצוף אפור בקומת הכניסה, פרקט עץ אלון פראי בקומת הגג, קירות בצבע בהיר ונגרות בגוון אחיד.
השאלה הראשונה איתה התמודדנו בזמן ארגון החלל וחלוקתו מחדש הייתה מה עושים עם גרם המדרגות שתקוע במרכז חלל המגורים.

מבט מהסלון למדרגות אחרי- גלית שיף (צילום: הרברט בישקו)
אחרי: אכן, עליית מדרגה | צילום: הרברט בישקו



בתחילה חשבנו להעתיק את המדרגות ממקומן, אבל משיקולי תקציב וזמן, הוחלט להשאירן במקומן. נוסף על כך, במקום להצניע את החציצה שנוצרה ממיקום המדרגות, בחרנו להקצין אותה: סגרנו את החלל המשופע מתחת למדרגות לטובת חלל אחסון. האתגר התכנוני היה כפול: כיצד לשוות למטבח הסגור שאינו גדול, מראה רחב ומזמין ואיך להפוך את המדרגות הקיימות מאילוץ לערך מוסף.

גרם מדרגות: מדרכי הטרצו הישנים הוסרו והוחלפו בחיפויי עץ הממשיכים את הפרקט שהותקן בגג. למעקה בחרנו בחומר שנפוץ בעבודות מחוץ לבית - רשת כבלי נירוסטה, המתוחה בין שני מוטות נירוסטה המעוגנים לרצפה ולתקרה. הרשת כמחיצה אווריריות חושפת את המדרגות, אינה מקטינה את החלל, מאפשרת קשרי מבט, ומעבר של אור ואוויר בין הקומות.

חדר המגורים ופינת האירוח על הגג: החדר משמש כפינת טלוויזיה ומשחק, ובעת הצורך כיחידת אירוח, עם ספת רביצה שנפתחת למיטה ויחידת שירותים. מחיצת רשת הנירוסטה מאפשרת מבט חופשי דרך החלון החדש לכיוון המרפסת והנוף.
בקומת הכניסה הוחלפה הוויטרינה בחדר המגורים ומעקה זכוכית חיצוני הותקן לאורכה. בסמוך הוצבה פינת אוכל מרווחת שפונה אל הנוף הנשקף מהדירה.

המטבח: הגוון הדומיננטי במטבח ובפינת האוכל הוא לבן. טפטים בגווני ירוק וצהוב הודבקו על הקיר מעל משטח העבודה והם תורמים לא רק לצבעוניות של החלל, אלא גם לאשליה של גובה וגודל בזכות הדוגמה האנכית. סמוך למשטח העבודה, חופה הטפט בזכוכית "אקסטרה קליר" שקופה שמגנה על הקיר מרטיבות ולכלוך אך נעלמת במראה הכללי.

חדר שינה: חלוקת החדרים מחדש אפשרה לבטל כמעט לגמרי את המסדרון המקורי, כאשר שני חדרים אוחדו לטובת סוויטת חדר השינה. למרות שחשבנו לשלב גם חדר ארונות, אני סבורה שחדרי ארונות נוחים רק כשהם מאוד מרווחים, וארונות סגורים דווקא מתאימים יותר לתנאי האבק והאקלים בארץ.

ספריה בחדר השינה אחרי- גלית שיף (צילום: הרברט בישקו)
אחרי: הספריה בחדר השינה | צילום: הרברט בישקו

החדר המוגדל חולק לשלושה חללים: חלל שינה בקצה האחד, חדר אמבטיה מרווח בקצה השני ובניהם אזור ארונות והלבשה. הארונות תוכננו כיחידות דו צדדיות: בחזית הפונה לחדר השינה הם משמשים כספריה, המאכלסת את אוסף הספרים המגוון של בעלת הדירה. בחזית הפונה לחדר הרחצה - ארון בגדים. החלק הפנימי של הספרייה נצבע בגוון ירוק המתכתב עם צבע הטפט שהודבק על הקיר שמאחורי המיטה.
חדר האמבטיה המרווח כולל אמבטיית רחצה המותקנת מעל במה, יחידת איפור כיור ותא שירותים נפרד, המופרד מחלל הרחצה על ידי מחיצת זכוכית חלבית.

חדר העבודה: לבעלת הדירה היה חשוב שחלל העבודה יהיה חלל עצמאי וסגור. אחת הפנטזיות שלה הייתה האפשרות לתלות על הקירות פתקים וחומרי עבודה. לצורך כך, חופו כל קירות החדר החשופים בלוחות שעם דקים. בכדי לא להקטין את החלל נצבעו הלוחות לאחר התקנם בצבע הקירות, והם משתלבים במראה הכללי.

הטיפים שלי: השאירו תקציב לתאורה

  •  כאשר המסגרת התקציבית מוגבלת ומחייבת בקרה אני ממליצה לשלב בצורה חכמה בין פריטים מעוצבים ויוקרתיים לבין פריטים פשוטים וזולים. אני חסידה של ערבובים, ומאמינה שהכל זה שאלה של מינון וטעם טוב.
  •  אל תחסכו בגופי תאורה: פעמים רבות כשמגיעים לתחום התאורה נגמר הכסף של השיפוץ או הבנייה, ולא פעם דירות נשארות בסופו של ההליך עם התאורה שקיבלו מהקבלן.
    לדעתי זאת טעות, כי אני מאמינה שתאורה מלבישה את הבית ושיש לה תפקיד מהותי בלוק הכללי. להמלצתי, יש להגדיר מראש סכום כסף שמיועד לגופי תאורה כבר בשלב התכנון.
  • אחסון: כדי לנצל היטב את חללי הבית לאחסון אני ממליצה להשקיע בעבודות נגרות לפי צרכי הלקוחות ומידות הבית. רהיטים נוספים, כמו שולחנות או שידות ניתן לקנות בחנויות רהיטים זולות יותר.
    המיטה ושולחן האוכל בדירה הנ"ל נרכשו באיקאה.

פרולוג: כל פרויקט הוא מפגש ייחודי בין המעצב לבין הלקוחות. שיפוץ או תכנון בית הוא משימה מורכבת שמחייבת קבלת אין סוף החלטות. לדעתי אין מחיר לבעל מקצוע שיש לו טביעת עין טובה לזהות פוטנציאל בדירה או במגרש, ולהתוות את הקו העיצובי המוצלח ביותר עבור דייריו.

גלית שיף היא שותפה במשרד "גלעד-שיף אדריכלות", המשלב פרוייקטים בשוק הפרטי ובמגזר הציבורי, מתמקד בבנייה למגורים עם ניסיון בפרויקטים ירוקים

רוצים לראות בתים נוספים במדור בשיפוץ?