הצורך התמידי לגייס את כוח הרצון ולהיצמד לדיאטה נוקשה הובילו את הקהילה המדעית לחפש פתרון חלופי לירידה במשקל. ובכן, בשורות טובות: בסדרת מחקרים באוניברסיטת בונד שבאוסטרליה נמצא כי השיטה הפסיכולוגית EFT טאפינג, שכבר נמצאה כיעילה לטיפול בדחק פוסט טראומטי, דיכאון ופוביות ספציפיות, יעילה גם לירידה במשקל ללא דיאטה נוקשה. ההצלחה של השיטה טמונה בכך שהיא מנטרלת את ההשתוקקות למאכלים עתירי קלוריות, משנה את התגובה המוחית למזונות אלו ומעודדת ירידה במשקל.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

EFT הם ראשי תיבות של Emotional Freedom Technic, ובעברית: שיטה לשחרור רגשי. טאפינג (Tapping) פירושו תיפוף. במהלך טיפול של EFT טאפינג, אנו מתופפים, בעזרת קצות האצבעות שלנו, על נקודות אקופונקטורה ספציפיות, בפנים ובגוף. במקביל לאותו תיפוף, אנו מעלים אספקטים פסיכולוגיים שונים של הבעיה שעמה ברצוננו להתמודד (למשל חרדת בחינות, דיכאון, השתוקקות לשוקולד וכו'). למעשה, EFT טאפינג היא שיטה המשלבת אסטרטגיות קוגניטיביות עם תהליכים גופניים, המושאלים מטיפולי אקופונקטורה. שילוב זה הוא שעומד בבסיס הצלחתה של השיטה שמשנה את הבסיס ההתנהגותי, הקוגניטיבי ואף הנוירוכימיקלי של ההשתוקקות למאכלים משמינים.

טאפינג לירידה במשקל (צילום: דניאלה ניימן)
תוצאות מפתיעות ומעודדות | צילום: דניאלה ניימן

המחקר, בהנחיית ד"ר פטה סטפלטון, העיד על יעילות הירידה במשקל בעזרת השיטה. במחקר השתתפו 96 נבדקים שסבלו מעודף משקל, שהוקצו באופן אקראי לאחת משתי קבוצות: קבוצת הניסוי, שעברה טיפולי EFT טאפינג במשך חודש אחד, וקבוצת ביקורת, שלא עברה טיפול. נמצא כי חודש הטיפול הביא לירידה משמעותית בכמיהה למאכלים משמינים בהשוואה לקבוצת הביקורת. הנבדקים שעברו טיפולי EFT טאפינג הפכו אדישים כלפי המזון המשמין. במעקב שנערך שנה לאחר מכן נמצא כי הישגים אלה נשמרו לאורך זמן. רוב המשתתפים במחקר דיווחו ששכחו לחלוטין מהמאכלים שהשתוקקו להם לפני הטיפול, ומאז לא אכלו אותם כלל. בהתאם לכך, שינויים אלו הביאו לירידה משמעותית במשקל.

עוד ב-mako בריאות
>> ראו הוזהרתם: 3 מאכלים שגורמים לצלוליט
>> בני ה-31 עלו ארצה ואז גילו את הנורא מכל
>> נשארים הרבה בבית? יש לזה יתרון מפתיע

עדות מהמערכת הלימבית

התוצאות המפתיעות והמעודדות של המחקר הולידו מחקר המשך עם נבדקים חדשים ובו ד"ר פטה סטפלטון בחנה ברמה המוחית כיצד EFT טאפינג מביא לשחרור מהמאכלים המשמינים. בשלב הראשון הוצגו בפני הנבדקים מאכל או שתייה עתירי קלוריות האהובים עליהם במיוחד והם התבקשו לדמיין את עצמם אוכלים או שותים אותם. פעילותם המוחית נסרקה בעזרת fMRI, מכשיר לדימות מוחי. כל הנבדקים הראו הפעלה משמעותית של המערכת הלימבית, הקשורה לתגובות רגשיות.

טאפינג לירידה במשקל  (צילום: באדיבות אולגה סמיונוב)
צילום: באדיבות אולגה סמיונוב

לאחר מכן הוקצו הנבדקים באופן אקראי לקבוצה שעברה טיפול ב-EFT טאפינג במשך חודש אחד, ולקבוצת הביקורת, שלא עברה טיפול. בסיום החודש הוצגו שוב תמונות המאכלים בפני הנבדקים של שתי הקבוצות ופעילות מוחם נסרקה. הפעם נמצא כי המערכת הלימבית בקבוצת הניסוי שעברה טיפולי EFT טאפינג כלל לא הגיבה באופן רגשי, או הגיבה מעט מאוד, למאכלים אלו. לעומת זאת, קבוצת הביקורת, שלא עברה טיפול, המשיכה להגיב באופן רגשי לאותם מאכלים. החוקרים הסיקו כי לאחר טיפולי EFT טאפינג, מאכלים עתירי קלוריות מפסיקים לעורר בנו תגובה רגשית ברמה המוחית, ובהתאם לכך אנו חווים שחרור מהם.

אולגה סמיונוב היא פסיכולוגית, מומחית לירידה במשקל בשיטת EFT טאפינג לירידה במשקל.