כולנו יודעים שלעבודה ביום יש את החסרונות שלה, במיוחד אם לוקחים בחשבון את הפקקים שמאריכים את יום העבודה בכמה שעות מתסכלות עד כאב. לכן לא מפתיע שרבים בוחרים לעבוד דווקא במשמרות הלילה, בין אם בגלל השכר המתגמל או התשוקה לחיי הלילה הפרועים. אבל גם אם הלילה קורץ לכם יותר, אנחנו ממליצים בחום שתציצו במסקנות המחקר הבא.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר חדש מצא שעבודה במשמרות לילה מדרדרת את מערכת התיקון העצמית של הגוף, מה שמגביר את הסיכון לחלות במחלות בריאותיות קשות. החוקרים בחנו את השתן של העובדים במשמרות לילה - וגילו כי יש בו פי חמישה חומרים כימיים שגורמים למחלות בהשוואה לשתן של העובדים ביום.

משמעות הדבר היא שנגרם נזק מצטבר לדנ"א, בעקבות חוסר ב"הורמון השינה" – מלטונין, שאחראי בין היתר על תהליך התיקון הטבעי של הגוף. המלטונין מופק על ידי המוח כשאנחנו ישנים, אבל הכמויות שמופקות באור מצטמצמות משמעותית ביחס לאלו שמופקות בחושך. מדענים אף ממליצים לקחת תוספי תזונה של ההורמון, סתם כדי לשמור על הבריאות.

אישה ישנה (צילום: Spectral-Design, Shutterstock)
כמות המלטונין שמופקת באור קטנה ביחס לזו שבלילה | צילום: Spectral-Design, Shutterstock

החוקר הראשי במחקר, האפידמיולוג ד"ר פרבין בהטי, הסביר בריאיון ל"דיילי מייל" כי המלטונין מסדיר את שעון הגוף הפנימי, כלומר את קצב היממה. הוא מצא כי רמות ה-8-OH-dG (תוצר לוואי כימי של תיקון רקמות הדנ"א) בשתן של משתתפי המחקר ביום שקדם למשמרת הלילה, היה נמוך ב-20 אחוזים מזה שנצפה במהלך שנת לילה של 7.5 שעות.

עוד ב-mako בריאות
>> רוזמרין ונשיקות: הטיפים שישאירו אתכם צעירים
>> אני חולה במחלת השינה וזה לא מצחיק כמו בסרטים
>> לעולם אל תגעו במאכלים האלה בבתי מלון

אבל זה לא הכל. המחקר עקב גם אחר מסקנותיהם של מחקרים קודמים, והסתמך על 223 עובדי לילה. הם בחנו את השינה שלהם ביום לעומת השינה בלילה, ומצאו קשר בין שינה באור יום לרמת ה-8-OH-dG נמוכה - מה שיכול להצביע על פגיעה בתיקון רקמות הדנ"א.

"אני משער שהסיטואציה הזו משקפת יכולת מופחתת לתקן נזק דנ"א חמצוני, המוביל להצטברות נזק בתאים שעל פני הרקמות השונות", אמר בהטי והוסיף: "במשך הזמן, הצטברות זו עלולה להגדיל את הסיכון לסרטן במספר אתרים כפי שנצפתה בקרב עובדי המשמרות".

למקרה שתהיתם, כבר למעלה מעשור שמשמרות ליליות מסווגות כגורם מסרטן על ידי ארגון הבריאות העולמי, גם מחקרים קודמים מצאו כי עבודה בלילות מגדילה את הסיכון למחלות לב, סכרת והפרעות נוירולוגיות. ועכשיו לכל הרשימה הזו מצטרף גם הנזק החמור לדנ"א שלנו.

ואם זה לא מספיק לכם, אז גברים, שימו לב: שלושה מחקרים שפורסמו בחודשים האחרונים, הזהירו כי שעות עבודה לא סדירות בלילה עלולות להקטין את החשק המיני עבור הגבר, ואף לפגוע בפוריות שלו. במילים אחרות, עבודה במשמרות מורידה את רמת הטסטוסטרון, ובכך גורמת לייצור זרע באיכות ירודה שמקשה על הבאת ילדים לעולם.

אז אם עדיין לא התחלתם לעבוד ביום, אנחנו מציעים שתתחילו להתרגל.

אבא וילדה  (צילום: Shutterstock)
עבודה בלילה פוגעת בפוריות שלך | צילום: Shutterstock