אחד מתוך ארבעה מקרי מוות בעולם נגרם בגלל זיהום אוויר, כך על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי. בדו״ח שהוציא הארגון בחודש מרץ האחרון, הוערך שזיהום האוויר גורם לכ-12.6 מיליון מקרי מוות בשנה. אם נוסיף לכך את מספר האנשים שזיהום האוויר פוגע באיכות החיים שלהם וגורם להם לפתח בעיות בריאות שונות, נגיע למספרים גדולים בהרבה: מחקרים הוכיחו זה כבר קשר בין זיהום אוויר לבין מחלות שונות כמו עליה בתחלואת לב, מקרי שבץ מוחי, עליה בשכיחות של מחלות נשימתיות ומקרי סרטן. כשזה מגיע לתינוקות וילדים, עושה רושם שהסיכונים רק גדלים: מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על קשר אפשרי לסכנות כמו אוטיזם בעוברים ותינוקות, סיכון מוגבר של העובר לפתח אסטמה כאשר האם נחשפת לזיהום אוויר במהלך ההיריון, וגם קשר בין משקל גוף נמוך יחסית וירידה בהיקף הראש אצל התינוק. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

זיהום אוויר ומחלות נפש

אם לא היה די בכך שזיהום האוויר מאיים על בריאות הגוף שלנו, הרי שמחקר חדש מראה שיתכן שהוא גם מסוגל לפגוע גם בבריאות הנפש - לפחות כשמדובר בילדים. המחקר, שנערך בשבדיה, מצא קשר אפשרי בין זיהום אוויר לצריכת תרופות לטיפול בהפרעות נפשיות בילדים ונוער. חוקרים מאוניברסיטת אומאו בדקו את השימוש בתרופות מרשם בקרב כ-500 אלף צעירים מתחת לגיל 18 בשבדיה, ומצאו שבאזורים שבהם קיים זיהום אוויר, עלה באופן משמעותי אחוז הילדים המשתמשים בתרופות שמיועדות להתמודדות עם הפרעות נפשיות.

החוקרים השתמשו במאגר מרשם האוכלוסין הלאומי של שבדיה, שבו מופיעים פרטים על אזור המגורים של האזרחים, על מצבם הסוציו-אקונומי וגם על השימוש שלהם בתרופות מרשם, כדי לברר האם יש עליה בשימוש בתרופות המיוחסות לטיפול בהפרעות נפשיות באזורים מסוימים. החוקרים בחנו נתונים של יותר מחצי מיליון צעירים (מתחת לגיל 18) בארבעה מחוזות נפרדים בשבדיה והצליבו אותם עם רמות זיהום האוויר בחלקיקים נשימים (PM2 וPM10) ובחנקן דו-חמצני (NO2 - המקושר במיוחד לזיהום שמקורו בתחבורה) באותם אזורים.

פסיכוזה (צילום: Shutterstock/ Alexandr23)
המחקר מצא קשר אפשרי בין זיהום אוויר לצריכת תרופות לטיפול בהפרעות נפשיות בילדים ונוער | צילום: Shutterstock/ Alexandr23

החוקרים ביצעו מעקב על הנתונים לאורך שלוש שנים וחצי, ומצאו שהשימוש בתרופות להפרעות נפשיות שונות - החל מכדורי שינה והרגעה ועד לתרופות פסיכיאטריות - עלה משמעותית גם באזורים שבהם זיהום האוויר היה גבוה רק מעט יחסית. על אף שארגון הבריאות העולמי מתיר רמות זיהום אוויר בממוצע שנתי של עד 40 מיקרוגרם חנקן דו-חמצני וחלקיקים נשימים בערים, החוקרים גילו שעליה של 10 מיקרוגרם NO2 בלבד מגבירה את השימוש בתרופות ב-9 אחוזים. עלייה זהה ברמת החלקיקים הנשימים הגבירה אותו ב-4 אחוזים. הנתון הזה מטריד מאוד משום שבערים גדולות מגיע זיהום האוויר לעתים תכופות לרמות גבוהות בהרבה, בעיקר באזורים שבהם ריכוזי תחבורה ציבורית גבוהים. בתחנת ניטור שנמצאת באזור התחנה המרכזית בתל אביב, למשל, הערך הממוצע שנמדד בשנת 2014 היה של 89 מיקרוגרם חנקן דו-חמצני.

עוד ב-mako בריאות:
>> כך תקבלו את הישבן המושלם ב-4 שבועות בלבד
>> לא תאמינו מה הרבה סקס יכול לעשות לכם
>> מה הפסיכולוג שלכם באמת חושב עליכם? 

ילדים בסיכון גבוה

ילדים הם בין האוכלוסיות הרגישות ביותר לזיהום האוויר. בסיס גדל והולך של מחקרים מהשנים האחרונות מצביע על כך שילדים שנחשפים לזיהום אוויר גבוה, בעיקר חשיפה ממושכת, חשופים למגוון של בעיות בריאותיות והתפתחותיות. ״יש כמה סיבות מדוע ילדים הם רגישים יותר לזיהום האוויר״, אומר ד״ר רענן רז מביה״ס לבריאות וסביבה באוניברסיטה העברית. ״ילדים חשופים יותר לקליטת זיהום האוויר ממבוגרים, כיוון שהם פעילים יותר גופנית ביחס למבוגרים (חילוף חומרים גבוה יותר, נשימה מוגברת, זרימת דם מוגברת). בנוסף, לרוב הם שוהים יותר בחוץ ולכן חשופים יותר לזיהום אוויר ממקורות חיצוניים כמו כלי תחבורה ומפעלים. ילדים גם נושמים מהר יותר מהמבוגרים באופן טבעי, וכך מכניסים לגופם יותר מזהמי אוויר ביחס למשקל גופם. בנוסף, כאשר הם קולטים את זיהום האוויר, הגוף שלהם פגיע יותר משלנו המבוגרים: ילדים מתפתחים, ולכן איברים ותפקודים שונים בגופם נמצאים בשלבים בהם הרגישות שלהם למזהמים סביבתיים עלולה להשפיע לא רק על התפקוד הנוכחי, אלא גם על התפתחות עתידית. הקשר הזה הוכח בעבר בכל מה שקשור להתפתחות הריאות, וכמות גדלה והולכת של מחקרים תומכת בכך שזה נכון גם לגבי התפתחות המוח״. 

ד"ר רז היה שותף למחקר שנערך בישראל בשנים האחרונות שעסק בקשר בין מגורים באזורים בהם יש זיהום אוויר ממוצע גבוה לבין הופעת אוטיזם בעוברים ותינוקות. בדומה למחקר השבדי, גם רז ועמיתיו התבססו על מאגר נתוני האוכלוסייה בישראל (ביטוח לאומי) והשתמשו בשיטה של הצלבת נתוני זיהום האוויר עם אחוז מקרי האוטיזם. גם במחקרם הנתונים הצביעו על עלייה באחוזי האוטיזם באזורים שבהם זיהום האוויר (בעיקר מתחבורה) היה גבוה יחסית. ״ההערכה הרווחת כיום היא שבעיות הקשורות בהתפתחות המוח או בהתפתחות הקוגניטיבית נגרמות בשל תהליכי דלקת״, מסביר רז. ״אנחנו יודעים היטב שזיהום אוויר יכול לגרום לתהליכי דלקת שונים במוח, וממחקרים אחרים אנחנו יודעים שתהליכים כאלו מגבירים את הסיכון להופעת בעיות נוירופסיכיאטריות שונות (כמו אוטיזם ומחלות נפש)".

 >> אל תבוא לי בחלום: המאכלים שעושים לכם סיוטים