mako
פרסומת

מחקר חדש: היד הדומיננטית נקבעת בחוט השדרה

בשונה ממה שהיה נהוג לחשוב עד היום, מה שקובע אם היד הדומיננטית שלנו תהיה יד ימין או שמאל הוא לא המוח. מחקר חדש חושף: חוט השדרה קובע באיזו יד נכתוב – כבר בתוך הרחם

מערכת ערוץ הבריאות
mako בריאות
פורסם:
הדמיית מוח
צילום: shutterstock: Life science of anatomy
הקישור הועתק

האזורים המוטוריים במוח קובעים את תנועת הגוף שלנו, לכן הגיוני שסברו עד כה כי הסיבה שאנחנו כותבים ביד ימין או שמאל, תלויה במוח שלנו. קבוצת ביו-פסיכולוגים החליטה לקרוא תיגר על טענה זו וגילתה שישנה סיבה אחרת להיותנו ימניים או שמאליים והיא מצויה דווקא בחוט השדרה שלנו.

המחקר בוצע על ידי קבוצת חוקרים מהולנד ומדרום אפריקה בראשותו של ד"ר סבסטיאן אוקלנבורג. הוא נעשה באוניברסיטת רוהר שבגרמניה ותוצאותיו הראו כי פעילות גנטית בחוט השדרה היא אסימטרית כבר כשאנחנו ברחם. ההעדפה לימין או שמאל עשויה להתרחש במהלך אותה הפעילות האסימטרית.

העדפה להזזת יד ימין או שמאל מתפתחת כבר בתוך הרחם, החל מהשבוע ה-8 להיריון, על פי סריקות אולטרסאונד שנעשו בשנות ה-80. מהשבוע ה-13 של ההיריון, עוברים מעדיפים למצוץ את אגודלם הימני או השמאלי.

ג'ודית שמיץ וסבסטיאן אוקלנבורג
החוקרים כריסטיאן אוקלנבורג וג'ודית שמיץ | צילום: RUB, Marquard

תנועות הזרוע וכף היד מתחילות בקליפה הקדם-מוטורית במוח, השולחת אותות לחוט השדרה, שזה מתרגם אותם לתנועות. אולם, הקליפה הקדם-מוטורית במוח אינה מחוברת לחוט השדרה בתחילת חיינו. אצל עוברים, לפני שנרקם החיבור בין האזורים המוטוריים במוח לבין חוט השדרה, ישנם סימנים מקדימים לנטייה להשתמש ביד אחת יותר מאשר השנייה. לכן, החוקרים הסיקו שהגורם להעדפת שימוש ביחד ימין או שמאל חייב להיות טמון בחוט השדרה – ולא במוח.

החוקרים ניתחו ביטוי של גנים בחוט השדרה במהלך השבוע ה-8 עד לשבוע ה-12 של ההיריון ומצאו הבדלי ימין-שמאל כבר בשבוע השמיני – בדיוק בחלקים המסוימים בחוט השדרה ששולטים על הזרוע וכף היד.

בשל הקשיים שבביצוע מחקרים על עוברים במהלך היריון, מדובר במחקר קטן ובתוצאות שעדיין לא מייצגות מספיק. דרושים מחקרים נוספים כדי להבין יותר לעומק את התפקיד של חוט השדרה והמוח בקביעת היד הדומיננטית שלנו.