לא מעט בנות נוער ונשים נוטלות גלולות במשך שנים ארוכות. אי אפשר לקחת מהכדורים האלו את הכוח שיש להם בתנועה לשחרור האישה ובסיוע בתכנון המשפחה. אבל מעבר למניעת היריון, לגלולות יש תופעות לוואי והשפעות לטווח ארוך שנשים רבות לא מודעות להן, כמו למשל השמנה, דיכאון והעלאת הסיכון לסרטן השד. הגינוקולוגים דוחפים, חברות התרופות מתעשרות, ואנחנו בולעות את מה שמביאים לנו בלי לשאול שאלות או לבחון לעומק את המחיר שמגיע עם אמצעי המניעה הפופולרי. אז מה חשוב לדעת לפני שאנחנו נוטלות את "כדור הקסם" שאמנם מאפשר לנו לקיים יחסי מין בלתי מוגנים אך לא תמיד מגן על גופנו באמת? פנינו למומחים שהסכימו לדבר על הצד האפל של הגלולות.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מעשנת ונוטלת גלולות? סיכון מוגבר להתקף לב או שבץ

ד"ר דיאנה פלשר, רופאה פנימית שמתמחה בבריאות האישה וחברה במועצה הלאומית לבריאות האישה של משרד הבריאות, מציינת שהשימוש בגלולות מעבר ל-5 שנים אמנם מוריד את הסיכון לסרטן השחלות בקרב נשים צעירות, אך מחקר שיצא לפני שנתיים הצביע על כך שנטילת גלולות מעלה ב-30 אחוזים את הסיכון לחלות בסרטן השד. "אפשר להגיד שסרטן השחלות קטלני ואין לנו דרך לגילוי מוקדם, מצד שני אחת מכל שמונה נשים חולה בסרטן השד, והוא הרבה יותר נפוץ. בנוסף, אישה שמעשנת ונוטלת גלולות נמצאת בסיכון גבוה יותר להתקף לב או שבץ"; היא אומרת, ומדגישה שישנו חוסר מודעות אצל נשים בכל הקשור לנטילת גלולות. "סיכונים בטווח הקרוב יכולים להיות תסחיף לריאות שעלול להיגרם משימוש בגלולות מסוימות. לדעתי, צריך להוריד גלולות אלה מהמדף, או לפחות להחתים את המטופלת על כך שהיא מבינה שבגלולות האלה יש סוג של פרוגסטין שהוא יותר מסוכן מגלולות אחרות, והסיכון לפתח קרישי דם בוורידי הרגליים שישלחו תסחיפים לריאות שיגרמו למוות הרבה יותר גבוהים מאשר בגלולות אחרות".

עוד ב-mako בריאות:
>> כך תילחמו בסנטר כפול בלי ניתוח
>> צאו מהמבוכה: השאלות שכדאי לשאול את הגינקולוג
>> אגואיסט או נדיב: מי עושה יותר סקס ולמה?

נשים מקבלות גלולות למרות שחלקן מסכנות את בריאותן

ד"ר פלשר מדגישה כי לפני שרופא מחליט לתת למטופלת מרשם לגלולות ,עליו לברר עמה האם יש לה מוטציה גנטית של קרישיות יתר, מיגרנה או שבץ, ומוסיפה כי דילוג על השלב הזה פירושו רשלנות רפואית.
"במחקר שנעשה במרפאה גינקולוגית בארצות הברית התגלה ש-17 אחוז מהמטופלות לא היו כשירות לנטול גלולות, והן קיבלו אותן בכל זאת. רופאים לא מקפידים לשאול את השאלות הדרושות לפני שהם רושמים גלולות, ולא מבררים אם הם מסכנים את המטופלות שלהם. צריך להסביר לנשים על תופעות לוואי כמו דיכאונות וירידה בתשוקה המינית, זוהי חובתה של כל קופת חולים להכשיר מחנכי בריאות שיעבירו מידע לנשים על כל אמצעי המניעה ויבררו התוויות נגד, כדי שהן יקבלו החלטה על סוג אמצעי המניעה שהכי מתאים להן. זהו מידע בסיסי שכל אישה צריכה לדעת כדי לתכנן משפחה".

גלולות (צילום: Shutterstock)
בולעות את הגלולה המרה בלי לשאול שאלות | צילום: Shutterstock


גלולות עשויות להשפיע על בחירת בן הזוג

לטענת ד"ר קרלוס רוזנברג, רופא נשים מומחה, מיילד בכיר ומייסד מרכז הרחם, לא מעט נשים שנוטלות גלולות ללא הפסקה בכלל לא מכירות את הגוף שלהן וכיצד מתפקדת המערכת הנשית ללא הורמונים: "אני פוגש נשים בנות 30 במרפאה שנוטלות גלולות מאז שהן זוכרות את עצמן, לא יודעות מתי יש להן וסת ללא הגלולות, לא חוו מחזור או ביוצים בלי זה, ולא יודעות מהן הפרשות נורמליות של הנרתיק".
ד"ר רוזנברג מסביר כי בזמן נטילת גלולות, האישה נמצאת במצב מונוטוני של השפעה הורמונאלית, והגוף שלה נעדר מחזוריות, כלומר אין עליות וירידות של הורמונים.
וזה קצת בעייתי, כי מחקרים מראים כי אחד המנגנונים הלא מודעים שלפיו בוחרים בן זוג הוא על בסיס הריח. אנו נמשכים לריחות של בני זוג שמתאימים לנו ברובד הפיזיולוגי, כלומר משלימים את המערכת החיסונית שלנו, דבר המאפשר להתגונן בפני מצבים פתולוגיים וליצור עובר עם מערכת חיסונית טובה יותר. "גלולות מפריעות למנגנון הזה לפעול, משום שאין כמעט מערכת בגוף שלא מושפעת מההורמונים שבהן".

חברות התרופות משווקות באגרסיביות גלולות למניעת הריון

"מהרגע שאישה מתחילה את הפעילות המינית שלה ועד שהיא מביאה ילדים, אמצעי המניעה המועדף הוא הגלולה, כשהקונדום נדחק לשוליים" אומר ד"ר רוזנברג; "הנתון הזה מעניין בעיקר לאור החיסון נגד וירוס הפפילומה, שהפך לפופולרי בהרבה מאוד מדינות. אם החשש מפני הידבקות במחלות מין הוא אכן כה גבוה, השימוש בקונדום היה צריך להיות בסדר עדיפות גבוה יותר".

אז למה אנחנו נוהרות לגלולות?
"הדבר נעוץ בעיקר בכוחן של חברות התרופות. השיווק שלהן אגרסיבי, הן כלפי הצרכן והן כלפי הרופאים. מכיוון שהמפגש בין רופא למטופלת הוא קצר, החינוך למין בטוח הוא קלוקל ובנות צעירות מגיעות כבר עם בקשה לגלולה מסוימת שעושה טוב לעור הפנים. הן יודעות מה הן רוצות בגלל ההשפעה השיווקית של חברות התרופות עליהן, לרופא אין יותר מדי זמן, והתוצאה היא שהוא רושם להן מה שהן רוצות ומעמד הגלולות מתחזק בקרב הבנות הצעירות לעומת השימוש בקונדום. אמנם יש לגלולות יעילות גבוהה במניעת הריון, אבל זה בא על חשבון של שימוש מקביל בקונדום, שהוא האמצעי היחיד שקיים להגנה מפני מחלות מין".

קונדום (צילום: Andrei Kobylko, Shutterstock)
הקונדום נדחק לפינה | צילום: Andrei Kobylko, Shutterstock

לדברי ד"ר רוזנברג, חברות התרופות יצרו מעין אופנת גלולות, שבה בנות מנסות גלולות חדשות ועדכניות והחברות מתחרות ביניהן בעיקר על מינון הורמונלי ועל צמצום תופעות הלוואי. "לדעתי אפשר היה לספק את צרכי השוק עם פחות מוצרים. תועמלנים רפואיים מנסים לשדל את הרופאים לרשום את המוצרים שלהם. אם חברות התרופות היו רוצות לעשות שירות לקהילה, הן היו צריכות לקדם את הנושא של שימוש בקונדומים, כי יש יותר מחלות מין שהיה ניתן להשתלט עליהן ביתר קלות בעזרת שימוש בקונדומים".

לשאלה האם קיים הבדל משמעותי בין הגלולות יש לד"ר רוזנברג תשובה חד משמעית: "ההבדלים בין הגלולות מזעריים. אמנם כל הזמן יש פיתוחים חדשים, אבל הבסיס נשאר פרוגסטרון ואסטרוגן. הגלולה הטובה היא זו שלא עושה למשתמשת תופעות לוואי, ואלו דברים שלא ניתן לדעת מראש אלא על פי ניסוי וטעייה".

תופעות לוואי

"יש רשימה ארוכה של תופעות לוואי שיכולות להיות לגלולות. לעיתים נשים חיות עם התופעות הללו שנים ארוכות, ורק אחרי זמן רב הן מבינות שיש קשר בין הגלולות לבין תופעות כמו השמנה, בחילה, דימומים, יובש בנרתיק, פטריות, ירידה בחשק המיני והפרעות במצבי רוח. רק כאשר הן מפסיקות את השימוש ותופעת הלוואי הזו פוסקת, מתחוור להן איזה מחיר הן שילמו", אומר ד"ר רוזנברג ומוסיף כי בכל מה שנוגע לפריון, אין מחקרים משמעותיים שמדברים על ירידה בפריון כתוצאה משימוש בגלולות וכנ"ל לגבי סרטן השד.

"לתת מרשם זה פשוט וקל, ולא צריך לעבור בדיקה גיניקולוגית לפני שלוקחים גלולות. אני רואה המון נשים עם תופעות לוואי מגלולות שלא מכירות אפשרויות אחרות", אומרת ד"ר פלשר," יש להן הרבה אופציות, כמו לשנות את סוג הגלולה או להוריד את המינון, אך האישה בכלל לא יודעת את המקור לבעיה. לוקחים גלולות היום לאקנה, לשיעור יתר, לבעיות במחזור או לשחלות פוליציסטיות, אבל צריך לעשות בירור מקיף לפני שמחלקים מרשם. גלולות זה אחד הטיפולים שצריך להציע, אבל לפני זה פעילות גופנית סדירה ושינוי בתזונה יכולים למנוע השמנה או אקנה. גלולות מטפלות בסימפטומים ולא בשורש הבעיה".

ד"ר דיאנה פלשר מוסיפה כי זה המקום להתערבות ממשלתית: "מה שחסר כרגע הוא מחקרים השוואתיים בין הגלולות, איזו גלולה גורמת הכי פחות למצבי רוח, דימומים או לעלייה במשקל. מי שצריך לממן את זה היא הממשלה כי לחברות התרופות אין אינטרס לממן את המחקרים האלה".

מנגד, יש לציין כי קיימים היבטים חיוביים בנטילת גלולות, לדברי ד"ר משה רויבורט, מומחה לגינקולוגיה ופוריות, מנהל מרכז בריאות האישה של מכבי בהדר יוסף, גלולות למניעת הריון מונעות הריונות לא מתוכננים ב-99.9 אחוזים. "הריונות לא מתוכננים עשויים להוביל בסופו של דבר להפלות שלהן יכולות להיות סיבוכים כמו דימום, זיהום, גרידה עלולה להסתיים בפרפורציה (חור) ברחם, או בכריתת רחם, ובכלל, הפלות יכולות להשפיע על הפוריות העתידית של האישה והשכיחות של זה היא הרבה יותר גבוהה מאשר הסיכון הכרוך בנטילת גלולות. בנוסף, גלולות מפחיתות את הדימום בזמן מחזור, מסדירות את הווסת, מטפלות באקנה, וקשורות בהגנה ארוכת טווח מסרטן ברירית הרחם והשחלות". 

 וגם: איזה שאלות צריך לשאול את הגיניקולוג/ית שלכן?