תינוקת בת שנה וחצי מאזור השרון הגיעה בשבוע שעבר למיון ילדים במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. הוריה דיווחו כי הגיעו לבית החולים לאחר שהתינוקת סבלה במשך יומיים מהקאות ומכאבי בטן ללא סיבה ברורה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"התינוקת הגיעה אלינו עם סיפור מאוד לא ספציפי. מיד עם קבלתה על ידי האחות הממיינת, שמנו לב שהיא חיוורת ונאנחת ובבדיקה הגופנית הראשונית היה ניכר שהבטן מאוד רגישה למגע", מסביר ד"ר אהוד רוזנבלום, מנהל המחלקה לרפואה דחופה לילדים במרכז הרפואי מאיר. "כיוון שהאבחנה המבדלת במקרים האלה רחבה, התחלנו במקביל בטיפול ובד בבד בביצוע עוד בדיקות אבחנתיות. תוך דקות החדרנו עירוי, החלנו במתן נוזלים וכיסוי אנטיביוטי רחב טווח ומיד ביצענו צילום בטן וריאות – כל אלה כשהאבחנה עדיין לא ברורה ומבחינתנו כרופאים הכיוון הוא מחלה זיהומית או בעיה אנטומית, כמו דלקת תוספתן שהסתבכה".

אחת הבדיקות הראשונות שנעשו לתינוקת היה צילום הבטן בחיפוש אחר אוויר חופשי שמסמל התנקבות של המעי. "כפי שחשדנו אכן הייתה התנקבות במעי, אולם להפתעתנו מצאנו בצילום שהסיבה להתנקבות היא בליעה של ארבעה מגנטים כדוריים ממשחק ילדים שהתינוקת בלעה", מתאר ד"ר רוזנבלום (בתמונה). ההורים זיהו את המגנטים כחלק ממשחק ילדים שנמצא בביתם; לא ברור כיצד הגיעו לידי התינוקת.

מגנטים מאיר  (צילום: המרכז הרפואי מאיר)
"הסיבה להתנקבות היא בליעה של ארבעה מגנטים כדוריים ממשחק ילדים שהתינוקת בלעה" | צילום: המרכז הרפואי מאיר

יצאה מכלל סכנה

בתוך שעה מרגע הגעתה לביה"ח הובהלה התינוקת לחדר הניתוח להוצאת המגנטים ע"י צוות כירורגיית ילדים בראשותו של ד"ר צבי שטיינר, מנהל מחלקת כירורגיית ילדים במאיר. אלא שהפרוצדורה הייתה הכל חוץ מסטנדרטית: "המגנטים גרמו לפגיעה קשה במעיים, כולל נקבים בשני מקומות שונים. כשתינוק בולע גוף זר, בדרך כלל הגוף הזר יוצא בצורה טבעית במהלך יום-יומיים לאחר הבליעה. במקרה הזה, המגנטים שנבלעו היו בעצם ארבע יחידות שונות ושני מגנטים שהיו מרוחקים יותר נצמדו לשני המגנטים הנוספים. המשיכה העזה ביניהם גרמה לנזק למעי עד כדי ניקובו. מדובר במשיכה כה עזה עד שאזמל המנתחים והכלים האחרים נצמדו אליהם גם כן. ניקוב המעי גורם לתוכן מעי לצאת מהמעי ולהתפזר בבטן ולגרום לדלקת קשה ולאלח דם – מצב שמסכן חיים בכל גיל", מסביר ד"ר שטיינר.

עוד ב-mako בריאות
>> התופעה הזאת גם קיימת בפה שלכם? תתחילו לדאוג
>> התאשפזה כדי ללכת - ויצאה ללא ארבעת הגפיים
>> אחת ולתמיד: האם באמת כדי להתחסן נגד שפעת?

"התינוקת הועברה ליחידה לטיפול נמרץ ילדים מחדר ניתוח, טופלה בנוזלים, אנטיביוטיקה ומשככי כאבים. מצבה הכללי השתפר בהדרגה והיא יצאה מכלל סכנה והועברה הבוקר למחלקת כירורגית ילדים", מוסיפה ד"ר דגנית אדם, רופאה בכירה בטיפול נמרץ ילדים במאיר. "לצערנו אנו נתקלים לעיתים תכופות במצבים מסכני חיים לילדים בגילים האלה, הנגרמים כתוצאה מבליעת או שאיפת חפצים זרים, רק ביום חמישי האחרון אושפזה אצלנו תינוקת בת שנה וחצי במצב קשה עם קושי נשימתי לאחר ששאפה קליפת גרעין חמנייה והועברה גם היא לחדר ניתוח להוצאת הגוף הזר ולאחר מכן להמשך השגחה", מתריעה ד"ר אדם.

מגנטים: בעיה מוכרת וכאובה

"בליעת מגנטים ידועה כבעיה חמורה בקרב רופאי רפואה דחופה של ילדים. הבעיה חמורה יותר בדרך כלל בבליעת יותר ממגנט אחד, ובמקרים כאלה יש חשיבות גדולה מאוד להגיע לעזרה רפואית ולחדר מיון בהקדם האפשרי", מבהיר ד"ר רוזנבלום ומפרט את אופן הטיפול: "אנו נצלם את הבטן, ואם נמצא שהמגנטים עדיין בקיבה נוכל להוציא אותם באופן דחוף בצורה אנדוסקופית (כניסה עם מצלמת וידאו דרך חלל הפה). במקרה שהמגנטים עברו את הקיבה, על פי רוב לא תהיה לנו אפשרות להגיע אליהם. אם הילד לא חש כאבים ובדיקת הבטן תקינה - אנו נמתין ונעקוב מחשש לסיבוכים שעלולים להתפתח. במקרה שיופיעו סימנים של סבל בטני כמו כאבי בטן, הקאות או יציאה דמית - אז יהיה צורך בניתוח חירום כפי שבוצע במקרה הנוכחי. הבעיה במגנטים באופן ספציפי שהם נוטים להיצמד האחד לשני ולכן גם אם הם נמצאים באזורים מרוחקים, הם יימשכו מטבעם אחד לשני ובדרך כמובן יצרו לחץ מכאני על איברי הבטן הפנימיים כמו דופן המעי, כלי דם ואיבריים פנימיים נוספים".

"הספרות מלאה בדיווחי מקרים על סיבוכים קשים עד כדי מוות כתוצאה מבליעת מספר מגנטים, לכן חשוב להרחיק מגנטים כאלה שנמצאים בצעצועים ובחפצים נוספים מהישג ידם של ילדים קטנים. אם אירע מקרה של בליעה, גם במקרה שהילד חש בטוב – יש להגיע לעזרה רפואית בהקדם האפשרי", מדגיש ד"ר רוזנבלום.