מטסורי טקהאשי (24) נפטרה כתוצאה מעבודת יתר. נשמע הזוי? ובכן, מתברר שהיא ממש לא הראשונה. מדובר בתופעה מוכרת שהמקרה הראשון שלה ביפן נרשם בשנת 1969. מוות מרוב עבודה הפך לכה נפוץ שהיפנים אף המציאו מילה במיוחד לזה – "קארושי" - מוות כתוצאה מעבודת יתר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

טקהאשי עבדה בחברת פרסום ועל פי הדיווחים רשמה 105 שעות נוספות בחודש בלבד. בעבודה היא אמנם שמרה על פרופיל נמוך, אבל בטוויטר שיתפה את רגשותיה. "זה 4 בבוקר. הגוף שלי רועד", כתבה באחד הציוצים. "אני עומדת למות, אני כל כך עייפה".

ממשלת יפן מנסה מזה שנים לשנות את הגישה התרבותית הכה נוקשה ביחס לעבודה. בתחילת 2016 ראש הממשלה שינזו אבה הכריז על פאנל "רפורמת סגנון העבודה", שמטרתו לגרום ליפנים להימשך לקונספט של ימי חופשה.

התוצאות של היוזמה עדיין לא חד משמעיות, אך חברות מסוימות החליטו לאמץ את הגישה.

אישה נרדמת בעבודה (צילום: PR Image Factory, Shutterstock)
שעות נוספות זה כסף טוב? יותר כמו סכנת חיים | צילום: PR Image Factory, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות
>> האימון שיגרום לכם להתמכר לכושר
>> איך נפטרים מהנגאובר בדרך טבעית?
>> שנה חדשה: 10 טיפים לחיים בריאים יותר

החברה שבה עבדה טקהאשי החליטה להכריח את עובדיה לקחת לפחות 5 ימי חופשה כל 6 חודשים. בנוסף, למשרדיהם שעת כיבוי אורות בכל יום ב-22:00, כמעין זרז שמטרתו לגרום לאנשים ללכת הביתה. למרות השינויים האופטימיים, יפן עדיין בבעיה ביחס לעבודת יתר. שכן, כאמור, הבעיה טמונה באופן שבו היפנים תופסים את מהות העבודה. רבים חושבים שככל שיעבדו יותר שעות, כך הם יספיקו יותר, אבל בפועל ההפך הוא הנכון. בשלב מסוים, אחרי שאנחנו מתעייפים, יעילות העבודה פוחתת משמעותית ושום שעה נוספת לא תגרום לנו לעבוד טוב יותר. למעשה, מדובר בשעות מבוזבזות שעושות רק דבר אחד: מעייפות אותנו יותר.

מרבית המקרים של מוות כתוצאה מעבודת יתר נגרמים למעשה מהתקף לב, שבץ ואף התאבדות. על כן, לא ניתן להסיק חד משמעית כי העבודה היא זו שגרמה למוות. יחד עם זאת, אחד הגורמים להתקפי לב ושבץ זה לחץ נפשי וייתכן מאוד כי זה הגורם המשפיע העיקרי במקרים של "קארושי".

גם בישראל מצב העובדים אינו מזהיר. מנתונים שפורסמו על ידי ה-OECD ב-2015 עלה כי יום העבודה הישראלי הוא מבין הארוכים בעולם המערבי. על פי ה-OECD, כמות שעות העבודה הממוצעת בשנה עומדת על 1,765, בישראל ממוצע שעות העבודה השנתי עומד על 1,910.

אם אתם מרגישים שהלחץ בעבודה מכביד עליכם – אל תלחיצו את עצמכם ובטח שלא כדאי להמשיך להעמיס על עצמכם עוד עבודה. מצאו דרכים שמסייעות לכם להירגע לפני שהלחץ הנפשי יהפוך לבעיה בריאותית. 

>> האם הלבנת השיניים מזיקה?