יש דברים שכולנו נוטים להזניח לפעמים, כמו התור למוסך שאנחנו נזכרים לתאם רק אחרי שהרכב נתקע, הבדיקה השגרתית אצל הרופא שלא נעבור עד שנהיה על סף ניתוח מעקפים וגם, בואו נודה בזה, בדיקת הראייה שנזניח אלא אם זה ממש יפגע לנו בהתנהלות היומיומית.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אם אתם סובלים מכאבי ראש לאחר קריאת ספר או מתאמצים לראות הודעת סמס שזה עתה קיבלתם, יכול מאוד להיות שאתם זקוקים למשקפי קריאה. אז נכון, אמנם הירידה באיכות הראייה מתרחשת בעיקר סביב גיל 40, אך היא עלולה להתרחש בכל גיל, ואסור להזניח.

למה זה קורה דווקא בגיל הזה? "בגיל 40 מתחיל תהליך בעין: איבוד הדרגתי של היכולת לקבל תמונה ברורה של חפצים קרובים, תהליך זה נקרא פרסביופיה. הפעולה שבה העין ממקדת את הראיה בחפץ קרוב נקראת "אקומודציה". פעולה זו מתרחשת ע"י שינוי קמירות העדשה התוך עינית הנמצאת מאחורי האישון. שינוי הקמירות נסמך על התכווצות שריר בתוך העין. התכווצות השריר משפיעה על הזוניולות, שהם חוטים עדינים המחזיקים את עדשת העין ומקמרים את העדשה כתוצאה מהתכווצות השריר. כאשר העין מביטה למרחוק, השריר רפוי וכאשר אנו ממקדים את המבט לקרוב השריר מתכווץ. יכולת האקומודציה הולכת ופוחתת עם הגיל עד שבסביבות גיל 40 אנו חשים באי הנוחות של ההפרעה בהתמקדות לקרוב. העדשה התוך עינית הופכת לפחות גמישה ויכולת המיקוד שלנו לראייה מקרוב מתדרדרת", מסביר עוזי כהן, אופטומטריסט ב"אופטיקה כהן" החברה ברשת "מכבי ממבט ראשון". "לאנשים שהגיעו לגיל 40 מומלץ לגשת לבדיקת ראיה ע"י אופטומטריסט מוסמך גם אם לא הרכיבו משקפיים בעבר וזאת על מנת לאבחן ליקויי ראיה בתחילתם. כמו כן מומלץ גם להבדק ע"י רופא עיניים לצורך אבחון מוקדם של סימנים למחלות עיניים שונות".

אבל אל דאגה, אין מה להילחץ. פשוט ניגשים לאופטומטריסט מוסמך שידע לבדוק ולבחון האם אתם באמת זקוקים למשקפיים ובאיזה מרשם. ולגבי המראה החדש, היום ניתן למצוא משקפיים אופנתיים שמתאימים לכל לוק ולכל מבנה פנים.

אז מה עושים ואיך מזהים קשיים בראייה שיכולים להעיד על הצורך במשקפיים? הנה מספר סימנים שעלולים להתריע על כך:

1. טשטוש במהלך קריאה

אם אתם קוראים ספר ולרגע אתם לא בטוחים אם כתוב "משקפת" או "מצנפת", או שאתם נוטים לקרוא עוד מספר שורות כדי להבין מה היה כתוב בהתחלה, כדאי שתיגשו לבדיקה. לדברי כהן "מדובר בסממן הברור ביותר, שמעיד על הצורך במשקפי קריאה".

עין אדומה (צילום: aastock, Shutterstock)
העיניים צורבות לאחר קריאה? כדאי לעשות בדיקת ראיה | צילום: aastock, Shutterstock

2. מרחיקים את הספר או העיתון

אם אתם קוראים עיתון או ספר וקל לכם יותר לקרא מה כתוב בו רק לאחר שאתם מרחיקים אותו מאזור הפנים והעיניים או אם אתם עובדים מול מחשב ומרגישים צורך להתרחק מהמסך, גשו לבדוק את זה. כנראה שמשקפי קריאה יפתרו את הבעיה.

עוד ב-mako בריאות
>> הורידה מרכיב אחד מהתפריט ונפטרה מהאקנה
>> מצאנו את התרגיל שהכי שורף קלוריות 
>> זו הסיבה העיקרית לריח רע מהפה

3. הסרה של משקפי מרחק

אנשים שמרכיבים משקפי מרחק במרשמים של מינוס ירגישו נח יותר בקריאה כאשר הם יסירו את המשקפיים. על מנת להמנע מהתעסקות קבועה בהסרה והרכבה של המשקפיים ניתן לעשות משקפיים משולבים לרחוק ולקרוב ("מולטיפוקל").

4. קושי בקריאה בתאורה נמוכה

קושי בקריאה בתנאי תאורה לא טובים, שבעבר לא היוו בעיה, ושיפור היכולת בתנאי תאורה טובים יותר.

5. כאבי ראש בזמן קריאה

עוד לפני שתחושו בטשטוש ראייה, ייתכן שתסבלו מכאבי ראש או מכאבי עיניים. זה קורה כאשר שרירי העין מתאמצים לקרוא כיתוב שאינו נראה בצורה חדה וברורה. ברגע שמפסיקים לקרוא או שעוצמים עיניים מרגישים הקלה בכאב או לחילופין - אי הנוחות.

כאב ראש (צילום: ESB Professional, Shutterstock)
כאבי ראש יכולים להיות סימן לבעיות בראיה | צילום: ESB Professional, Shutterstock

6. עייפות בזמן או לאחר קריאה

האם אתם מתעייפים במהלך קריאה או סקירה של טקסט קטן? גם עייפות מהסוג הזה, המתרחשת לאחר קריאה היא אחד הסימנים המוכרים המעידים על בעיה בראייה מקרוב. 

איש עייף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עייפות אחרי קריאה היא סימן לבעיית ראייה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"בכל מקרה, חשוב להבין שאי הרכבת משקפיים אינה פוגעת או מדרדרת את מצב הראייה. עם זאת, מומלץ לבדוק את העניין על מנת למנוע מצבים של אי נוחות, או המנעות מעיסוק לקרוב, ולשפר את איכות החיים. כאמור, כיום ניתן למצוא פתרונות שונים כגון משקפי קריאה 'חכמים', שמיועדים גם לקריאה וגם לעבודה מול מחשב, או עדשות מגע מיוחדות שניתנות להתאמה בהתאם לצורך האישי", מסכם כהן.