כל אחד מאיתנו סובל לפעמים מתחושה של הזעה בלילה, בוודאי במזג האוויר הישראלי. אלא שהזעת לילה כתופעה גופנית לא קשורה בהכרח למזג האוויר, ולמעשה היא עשויה להצביע על שורה של בעיות בריאותיות ואחרות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המגזין Women's Health ראיין בנושא את ד"ר רוב דנוף, רופא משפחה מפילדלפיה, שהבהיר מהי הזעת לילה שדורשת תשומת לב: לא עור מעט לח אלא הזעה קיצונית שממש מרטיבה סדינים ופיג'מות. כשמדובר בנשים, הזעה כזאת עשויה להיות תופעת לוואי של שינויים הורמונליים בגיל המעבר או זמן קצר לפניו; מחקרים קודמים הוכיחו שיותר משליש מהנשים בגיל המעבר סובלות מהזעת לילה, ונמצא גם שצריכת אלכוהול מחמירה את ההזעה אצל נשים בגיל הזה.

אלא שהזעות לילה, כבר אמרנו, עשויות להעיד גם על שורה שלמה של בעיות. הנה הנפוצות שבהן.

1. ייתכן שאתם בסיכון למחלת לב

מחקר שפורסם בשנת 2014 הצביע על קשר סטטיסטי בין הזעות לילה תכופות וסיכון למחלות לב ועורקים. המחקר המקיף, שבו נבדקו יותר מ-11 אלף נשים לאורך 14 שנים, הצביע על קשרים נוספים: נשים בעלות משקל עודף, לחץ דם גבוה ו/או סוכרת נוטות גם הן להזעת לילה. קשה לקבוע מה כאן הסיבה ומה התוצאה, אבל ברור שההזעה היא חלק מקשת של תופעות שמאפיינות אנשים בעלי סיכון גבוה למחלת לב.

via GIPHY

2. אולי אתם סובלים מזיהום

כשהגוף נלחם במחלה או בזיהום, הזעת לילה יכולה להיות תופעת לוואי של הקרב. כפי שהסביר ד"ר דנוף ב-Women's Health, לא נדיר להיתקל באנשים שסובלים מהזעת לילה ימים ואפילו שבועות לאחר מחלה או זיהום. במילים אחרות, אם חליתם לאחרונה – ייתכן שזאת הסיבה היחידה לכריות הלחות.

3. אולי זה בכלל גנטי

מחקר חדש מציע את האפשרות שמספר תסמינים המופיעים אצל נשים בגיל המעבר, ביניהם הזעת לילה וגלי חום, הם תוצאה של מוטציה גנטית. מדובר בשינוי בגן שמשפיע על היבטים מסוימים בפעילות ההורמונלית בגוף האישה, וייתכן שהוא קשור גם לתופעות של אי-פוריות ועיכובים בהתבגרות המינית. עם זאת מזהירה עורכת המחקר, ד"ר קרולין קרנדל, כי מוקדם להכריז שהמוטציה הגנטית המדוברת מצביעה על סיכונים רפואיים כלשהם.

4. או שזאת בלוטת התריס

אנשים שסובלים מתת-פעילות בבלוטת התריס נוטים להזעת לילה וכן להזעת יתר בשעות ביום. בלוטת התריס מייצרת שני הורמונים - טריודוטיירונין ותירוקסין – ונמצא כי תת-ייצור שלהם, אבל גם ייצור עודף, מאופיין בהזעת יתר.

עוד ב-mako בריאות
>> טס "להתנסות" בהודו - וסובל מפסיכוזה עד היום
>> לשרוף את שבועות ב-20 דקות אימון
>> לא ישנים מספיק? מפחיד מה שזה עושה למוח שלכם

5. רגע, קראתם את העלון של התרופה הזאת?

הזעה לילית היא תופעת לוואי מוכרת של תרופות רבות – החל בתרופות אנטי-דכאוניות, עבור בטיפולים הורמונליים מסוגים שונים וכלה בתרופות ייעודיות לחולי סרטן וסוכרת. אז אם אתם נוטלים תרופות, אתם מכירים את המנטרה: יש לקרוא את העלון לצרכן לפני השימוש.  

via GIPHY

6. אבל זאת עשויה להיות גם מערכת העצבים

מחלות אוטואימוניות – מצב שבו תאי המערכת החיסונית תוקפים את רקמות הגוף, כמו בזאבת או בטרשת נפוצה – מאופיינות בהזעה לילית. גם חולי צליאק נוטים לכך, וכמוהם הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית. אז אם אובחנתם כסובלים ממחלה אוטואימוניות, ייתכן שההזעה רק מספרת לכם משהו שאתם כבר יודעים.

7. או סרטן

לפחות שני סוגי סרטן, לימפומה מסוג הודג'קין ולימפומה שאינה הודג'קין, עשויים לגרום להזעת לילה. לא צריך להילחץ סתם, אבל אם אתם סובלים מהזעת יתר לצד עייפות, ירידה במשקל ו/או בלוטות לימפה מוגדלות, בהחלט כדאי להיבדק ולו כדי לשלול את התרחיש הזה.  

>> סובלים מהזעת יתר? יש מה לעשות