האמת ועונשה
תדע כל אם עבריה, או דרוזית, שמסרה גורל חיי בנה לידי מפקדים שלמדו שהסתרת האמת מועילה להם יותר מן האמת עצמה. מצד שני, אם זה עובד במגזר האזרחי, למה שזה לא יעבור בצה"ל?
הויכוחים, כדרכם של ויכוחים, נטו לא פעם אל התפל – כן דרוזי לא דרוזי. נתן את האוטו, לא נתן את האוטו. האם הענישו אותו כמו את פלוני, או שמא מיצו אתו את הדין ביתר שאת. מה רוצים מהם, אמרו אחדים. אלו בני אדם, ובני אדם שוגים. איפה החמלה, איפה ההתחשבות. המיתממים אף מגדילים עשות ומגלגלים עיניהם השמימה: נכון, אני לא מצדיק את המעשה, אבל בסך הכל זו נורמה מקובלת!
מה האמת על האמת?
אני רוצה לקחת את הדיון מן הפרט הצה"לי אל הכלל הניהולי: האם אמירת האמת היא ערך מטופח, ראוי ונעלה בקרב ארגונים ניהוליים? האם אנחנו המנהלים מעודדים אמירת אמת בקרב כפיפינו, ויוצרים את מצע הגידול המתאים לטיפוחה של תרבות כזו?
|
תא"ל פארס - גבר השבוע שלנו
במוקדים טלפוניים למשל, נהוג לבחון את פעילות המוקדן באמצעות קבלת הערכה עצמית בכתב ממנו, והאזנה להקלטות שיחותיו השמורות בארכיון הדיגיטלי. תחילה מדווח המוקדן בכתב למנהלו אודות שיחותיו, הצלחותיו וכשלונותיו, ולאחר מכן מבצע המנהל האזנה לדגימה מקרית של השיחות, על מנת לבצע מצידו הערכה מסודרת של פעילות המוקדן.
בארגון אותו ניהלתי, ביקשתי מן המנהלים הבכירים לכתוב לעצמם "תעודה" ובה ציונים לביצועיהם בתחומים שונים. היחידה שננזפה על ידי היתה מנהלת שהעניקה לעצמה ציון גבוה בכל התחומים. שאלתי אותה אם לדעתה היא מושלמת. כך לא מסיקים מסקנות. כך לא מפיקים לקחים. כך לא משתפרים.
משתלם להסתיר
התוצאה הרסנית. מנהלים, כמוהם כמפקדים בצבא, לומדים כי הסתרת האמת מועילה להם יותר מן האמת, ופיאור עצמי מקדמם יותר מאשר גלוי לב.
דינמיקת הרס זו מסבירה כיצד זכינו במפקדים המוכנים לעמוד מול אש האויב, אך אינם מסוגלים לעמוד מול דרישת האמת של מפקדיהם. האצבע המאשימה אינה כלפי המפקדים המסתירים, אלא כלפי הממונים עליהם, אשר יצרו את אווירת החרדה הזו, המכופפת גם את הישרים והאמיצים.







חדשות





= תגובה ללא תוכן
= תגובה עם תוכן


אתר זה פועל כחוק ברישיון
















