תסיקו את המסקנות שלכם מהנתונים הבאים. אלה נתונים יבשים. מספרים, סטטיסטיקות ותרשומות של אירועים. אפשר ללמוד מהם הרבה. אי אפשר לראות בהם את האנשים, הסבל, הטרגדיות האנושיות והדם.

דו"ח הטרור העולמי 2014 פורסם השבוע על ידי הארגון האוסטרלי IEP, "המכון לכלכלה ושלום". גוף בלתי תלוי שחוקר תופעות בינלאומיות. הדו"ח השנתי שלו מתעד כל אירוע ידוע, מספר הנפגעים, הרקע וכו'. הדו"ח גם מקטלג בפירוט ארגוני טרור ומנסה לפרש מה המגמות.

השאלה האחרונה לא קשה לפענוח. המגמה היא בכיוון אחד בלבד – למעלה. עלייה חדה בטרור ב-2013 וב-2014 והשנה הזו עוד לא הסתיימה. משנת 2,000 חלה קפיצה של פי חמישה במספר קורבנות הטרור בעולם.


פי 5 יותר הרוגים מטרור בעולם מאז שנת 2000. מקור:
IEP

אדם קרוב אצל עצמו אבל אולי תתפלאו לשמוע שישראל נמצאת במקום ממש לא גבוה ברשימת המדינות הסובלות מטרור. כן, כשזה מגיע למספרים קרים, אנחנו במקום ה-32 (!) בעולם בלבד. כמובן שהאירועים האחרונים לא נכנסים לספירה הזו, אבל לפנינו נמצאות מדינות כמו תאילנד, רוסיה, סין, יוון ואנגליה. גם ארצות הברית לפנינו, שלא לדבר על טורקיה, איראן, הודו ומצרים. עורכי המחקר הזה קבעו מדד מ-1 עד 10 ולפיו יצרו מפת "טמפרטורה" עולמית של טרור. הדו"ח גם מצביע על 13 מדינות שבהן צפויה עלייה בטרור. ישראל ביניהן.

עיראק היא ללא ספק מלכת מכוניות התופת והרצח ללא אבחנה של דאע"ש. אפגניסטאן ופקיסטאן מיד אחריה. ניגריה במקום הרביעי "הודות" לארגון "בוקו חארם" הרצחני וסוריה במקום החמישי. למעשה, בחמש מדינות אלה לבדן מתו 80% מקורבנות הטרור של כל שנת 2013.

מה מניע את הטרור הזה?

הדו"ח מחלק את הגורמים לשלושה: לאומנות, פוליטיקה ודת. הנתונים ברורים: הדת משחקת תפקיד גדל והולך באופן בולט. בתרגום פשוט: האיסלם הקיצוני הוא הגורם מספר אחת לטרור בעולם.



המטרה העיקרית של הטרוריסטים נותרה אזרחים ורכוש פרטי ורובם משתמשים בחומרי נפץ. ב-60% מהתקפות הטרור נעשה שימוש במטענים, ב-30% בירי וב-10% באמצעים נוספים כמו חבלה בציוד, הצתות וכו'.

בעוד שהאזור שלנו מוביל במחבלים מתאבדים, בתמונה הכללית יש רק מעט מאוד כאלה – ב-5% מהמקרים. 

אז העולם לא מבין את זה? מי זה "העולם"? אם הכוונה למדינות המערב המדושנות התשובה נעוצה כנראה במספרים הבאים: מאז שנת אלפיים נהרגו בעולם 107,000 בני אדם כתוצאה מפעולות טרור. רק 5% מסך קורבנות הטרור מתו בתחומי מדינות ה-OECD. כלומר, הטרור לא קיים באמת במערב. חוץ מאיומים כאלה ואחרים, המערב הצליח בינתיים להשאיר אותו בהרים של אפגניסטאן והמדבריות של עיראק.  

למה זה זניח? מספר בני האדם שנרצחים "ברגיל" בשנה הוא פי 40 ממספר אלה שנהרגים בטרור.

הדו"ח של IEP חשוב כי הוא נותן תמונה גלובלית וחושף מגמות משמעותיות. הוא חשוב בעיקר למי שלא יודע. לתושבי ישראל לא צריך להסביר מה זה טרור ואיך הוא נראה.