סיגריה אלקטרונית (צילום: האתר הרשמי)
הכוכבת הגדולה של אמריקה. סיגריה אלקטרונית | צילום: האתר הרשמי

1. עיראק

זה דווקא כן במזרח התיכון, אבל מי שם לב לידיעה הכמעט חוזרת על עצמה: פיצוץ, עשרות הרוגים, ממשיכים הלאה. הנה המספרים על עיראק: עד כה ב-2013 נהרגו 4,140 בני אדם בפיצוצים, תקיפות, מכוניות תופת ומה לא. בשנת 2012 נהרגו 4,500 ובשנה לפני כן 4,150. אחר כך מתפלאים שאובמה לא שש לחזור למזרח התיכון. מה שקורה בעיראק מדי יום הוא האנדרטה של הכישלון האמריקני  במזרח התיכון.

2. סין

חודשים האחרונים מתגלגלת בסין פרשה שהשלכותיה מוגדרות הגדולות ביותר מאז מהומות טיאנאנמן לפני 24 שנים. זו פרשה עסיסית שבצדה רעידת אדמה פוליטית. משפטו של הפוליטיקאי הבכיר בו שילאי ולפני כן של אשתו, גו קאילאי. נתחיל בחלק העסיסי: לגו היה כנראה מאהב בריטי בשם ניל הייווד. הייווד היה איש עסקים שחיבר בין עסקיהם המפוקפקים של בני הזוג הסינים לבין העולם החיצון. בדרך היחסים עלו על שרטון. גופתו של הייווד נמצאה במלון בסין בנובמבר 2011.

העניינים הסתבכו במהירות. בו שילאי, אחד הפוליטיקאים החזקים, נצר למשפחת פוליטיקאים ידועה, נעצר. אשתו נידונה לעונש מוות עם אפשרות להמרה למאסר עולם. משפטו שלו עדיין מתגלגל. המפלגה הקומוניסטית כמרקחה עד כדי דיבורים על הפיכה. הממשלה מנסה בכל דרך לנהל את המשפט בשקט ובדלתיים סגורות. זה רק מעלה  את המתח ואת השמועות. האם זו עלילה פוליטית? האם השלטון מושחת? תומכיו ומתנגדיו של בו שילאי נלחמים ברקע. התוצאות עוד לא ידועות.

אין תמונה
גיבורי הפרשה הסינית. עסיסי

3. יפן

האסון הגרעיני בפוקושימה לא נעלם. הוא מחמיר מדי יום לממדים של פצצה עולמית. מאות טונות של מים רדיואקטיביים דולפים ממכלים שנבנו במהירות לאחר הפיצוץ לפני כשנתיים. לא ברור כמה מים בדיוק הגיעו כבר לאוקיאנוס השקט. זה מה שקורה: בכל יום עוברים בשלושת הכורים הפגועים 400 טונות של מים כדי לקרר אותם ולמנוע מה שנקרא MELTDOWN. ה-400 טונות האלה יוצאים רדיואקטיביים. לאן הם יוצאים? למכלים שנבנו בחופזה אחרי האסון, חלקם כנראה לא אטומים מספיק והמים מחלחלים לאדמה מסביב ולאוקיאנוס. הבעיה הגדולה היא שזה זרם בלתי נגמר של מים מזוהמים שיישארו כאלה לתמיד. עד עכשיו נאגרו 430,000 טון של מים רדיו-אקטיביים. דמיינו 170 בריכות אולימפיות. עוד מעט לא יישאר שטח לבנות עוד מכלים. פצצה מתקתקת. פצצת אטום מתקתקת.

אזור פוקושימה לאחר האסון (צילום: חדשות 2)
פוקושימה. מים רדיואקטיביים בטונות | צילום: חדשות 2

4. ברזיל

שלוש השנים הבאות אמורות להיות ה-שנים של ברזיל. 2014 – המונדיאל. 2016 – האולימפיאדה. מזמן לא קיבלה מדינה אחת שני פרסים כאלה ביחד. ברזיל היא המעצמה של דרום אמריקה, המדינה החמישית בגודלה בעולם. ענקית בשטחה עם 200 מיליון תושבים. אחרי דורות של דשדוש היא הציגה בעשור האחרון צמיחה מרשימה עם סימנים של יציבות פוליטית וקצת פחות שחיתות. אבל בתקופה האחרונה היא מזכירה יותר ויותר את ברזיל של פעם: האינפלציה מרימה ראש ליותר מ-6%, הריאל איבד 30% מערכו מול הדולר, הצמיחה התמתנה מאוד והנשיאה דילמה רוסוף נתפסת כחלשה. מאות אלפים יצאו לרחובות ברחבי ברזיל למחות על השחיתות ועל קריסת השירותים הממשלתיים. הם האשימו את ההוצאות על המונדיאל הקרוב כי זה קל. הבעיות הרבה יותר עמוקות. האם ברזיל תוכל לעמוד מול כל העולם ב-2014 מוכנה למונדיאל? אם לא – גם לא תהיה אולימפיאדה.

5. ארה"ב

הסיגריות האלקטרוניות, המכונות E-CIGARRETTE, שוברות את שיאי המכירה של עצמן. זו כבר תעשייה של 1.7 מיליארד דולר בשנה והיא צומחת כל הזמן. זו לא המצאה חדשה, אבל היא כבר חצתה את הקו. ומה שעוזר לה לעשות את זה היא העובדה שזו לא סיגריה עם טבק ולכן לא חלים עליה כל מגבלות הפרסום שחלות על סיגריות רגילות. גם אין עליה עדיין סטיגמה. אפילו שחקנים כמו ג'ני מקארת'י אינם מהססים להשתתף בקמפיינים של סיגריות כאלה.

בהתחלה חשבנו שהסיגריות האלה באו לעזור לאנשים להפסיק לעשן. אבל עכשיו, אומרים מומחים, זה כבר הופך לדבר עצמו. ועד שיוכח הנזק של הסיגריה האלקטרונית ועד שמישהו יתעורר – יש כבר תעשיה חדשה ומשגשגת. 

>> לכל כתבות המגזין