אדוארד סנודן (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
סנודן בתפקיד אובמה. סטיקר פופולרי בברלין | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL
השעה הייתה קרוב לאחת עשרה בלילה, יום שני, העשרה ביוני. היינו עסוקים בהכנות האחרונות של התוכנית "העולם הלילה".  לפתע הגיח באתר ה"גארדיאן" חלון וידיאו של בחור ממושקף, לא מגולח העונה לשם אדוארד סנודן. ימים לפני כן ה"גארדיאן" פוצץ את פרשת ההאזנות של ה-NSA ובעקבותיו באו הכותרות הראשיות בכל העולם. עכשיו ה"גארדיאן" מגלה מי המדליף. הבנו תוך שניות – האיש הזה יהיה אחד המפורסמים בעולם כבר מחר בבוקר.

במעשה שנראה מטורף ברגע הראשון, סנודן חושף את פניו, שמו ומספר על מניעיו לעיני כל העולם. כמה יממות לפני כן הדליף כמה מהסודות השמורים ביותר של ארה"ב והציג במערומיו את אחד הארגונים החזקים עלי אדמות. הוא כנראה הבין שמהם כבר לא יוכל להסתתר – לא משנה לאן יברח. עדיף לצעוק "זה אני" בכיכר העיר ולסמוך על זה שלא יורים עליך באור יום אם אתה עם הידיים למעלה. אין ספק, אומץ בלתי רגיל ותחכום רב לבחור בן פחות מ-30 שעד רגע זה עבד במחשכים עם קריירה בינונית למדי.

סנודן קפץ מגו'ב לג'וב בתחום המחשבים, עבד קצת ב-CIA ומצא את עצמו בחברה שסיפקה שרותי מחשוב ל-NSA. שם הבין מה קורה, התבשל בטירוף ההאזנות ויצא עם 1.7 מיליון מסמכים סודיים. עכשיו כולם בעולם יודעים שאין להם שמץ של פרטיות. מאנגלה מרקל, פרנסואה הולנד, אהוד אולמרט ועד אחרון משתמשי הטלפון בקצה העולם. האיש סיפר לכל העולם משהו שהוא לא ידע. לפחות לא בממדים האלה. 

אם ההדלפה הראשונה הייתה חומר נפץ מה שבא אחר כך היה צרור פצצות אטום שמביך כל יום מחדש את המעצמה הגדולה בעולם ובעקבותיה את בריטניה, גרמניה, צרפת, ברזיל, ישראל ומי לא. מזמן לא הצליח אזרח אחד להשפיע כל כך משמעותית על סדר היום העולמי בלי לירות אף כדור. היה אחד שכמעט הצליח זמן קצר לפניו, אבל עשה כל כך הרבה טעויות. ג'וליאן אסאנג' עם וויקיליקס היה אולי ההשראה של סנודן, אבל התלמיד עלה על מורהו בכל מובן. אסאנג' הפך את עצמו לסיפור עוד לפני שהדליף. כאשר הדליף עשה זאת עם טונה של חומר במכה אחת. אחר כך, בתוך זמן קצר מצא את עצמו מוקף, נרדף וכלוא כבר יותר משנה בשגרירות אקוודור בלונדון, שם קיבל מקלט מדיני.

אדוארד סנודן (צילום: Jessica Hromas, GettyImages IL)
סנודן הוציא גם את אזרחי הונג קונג לרחובות | צילום: Jessica Hromas, GettyImages IL

סנודן, לעומת זאת, מגלה וירטואוזיות מדהימה. הקומבינה שלו עם פוטין היא ניצחון לשניהם. סנודן מנווט מרוסיה את ההדלפות שלו חדשות לבקרים ופוטין צוחק עד לב השמים. רק השבוע, באותה מסיבת עיתונאים שבה הודיע על חנינה סיטונית לפני אולימפיאדת סוצ'י, פוטין "הכניס" שוב לאובמה. מישהו שאל מה הוא חושב על אובמה אחרי פרשת ההאזנות? "אני מקנא בו כי הוא יכול להחליק מזה בשלום" אמר אדון פוטין. החיוך היה מרוח מאוזן לאוזן. לגבי סנודן, הוא הבהיר: "אנחנו לא עובדים עם סנודן ומעולם לא עבדנו איתו. אנחנו רק נותנים לו מקלט". וכאשר שאלו מה הוא אומר על כל הריגול הזה, הפטיר פוטין: "ריגול זה אחד המקצועות העתיקים בעולם כמו עוד מקצועות שלא נזכיר פה". הוא יודע. הוא עשה את זה 16 שנים בק.ג.ב.        

סנודן 1, אמריקה 0

ובינתיים באמריקה, לא ייאמן אבל התוצאה היא אחת אפס לסנודן מול ה-NSA. ועדת מומחים בת חמישה אנשי מודיעין ומשפטנים שמינה הנשיא אובמה הגישה השבוע את מסקנותיה על שערוריית ההאזנות. איך נגיד את זה – היה מביך. 46 המלצות על ה-NSA שכל אחת היא מכה על הראש. העיקרית שבהן היא להפסיק את שאיבת המידע הסיטונית משיחות הטלפון של האמריקנים, אבל לא רק זה. הסוכנות לביטחון לאומי תאלץ לראות הרבה יותר שופטים וצווים מיוחדים לפני שתלחץ על כפתורי ההקלטה. אם הנשיא אובמה יאמץ את מרבית ההמלצות, זו תהיה מהפיכה אמתית. לפי הבית הלבן אובמה אמור לקחת את הדו"ח לחופשת חג המולד שלו בהוואי ולישון על זה. גם את החופשה קלקלו לו.

אדוארד סנודן (צילום: Mario Tama, GettyImages IL)
גם הניו-יורקים ברחובות בתמיכה ב"מלשן" המפורסם | צילום: Mario Tama, GettyImages IL

ה"וושינגטון פוסט" פרסם השבוע את הריאיון המקיף ביותר עם סנודן עד כה. הכתב הבכיר ברטון גלמן שוחח איתו במשך 14 שעות במהלך יומיים במוסקבה. "מבחינתי האישית המשימה הושלמה. אני כבר ניצחתי" – אמר סנודן. צודק.

>> לכל כתבות המגזין