העולם עכשיו עם אירועים ודיווחים מיוחדים מהארץ ומהעולם | mako

המיוחדים

העולם עכשיו
העולם עכשיו

בעולם מתכוננים לליל הסדר

בבית חב"ד פושקאר מנסים להבין איך עושים סדר בלי ביצים, דגים ובשר, בקוסקו לא יהיה בקר כי השוחט לא נמצא, אבל עושים הגרלה נושאת פרסים כדי להשאיר את הקהל עד "אחד מי יודע", בבנגקוק ביקשו מהמשטרה לסגור את הרחובות סביב האולם, ובאמסטרדם מתכננים שירת "מה נשתנה" של 50 הילדים שיגיעו. בתי חב"ד בעולם מתכוננים לסדרים ההמוניים

שרה הלר | העולם עכשיו | פורסם 24/03/13 06:34:06
הכנות לליד הסדר בפושקאר הכנות אחרונות לליל הסדר בפושקאר

עוד רגע פסח, וכמו בארץ, גם ברחבי העולם נערכים לסדר הפסח. "אנחנו כאן כבר שבוע וחצי ומרגישים שעכשיו באים יותר ישראלים לקוסקו", מספרת מיתר שמיר מקיבוץ דגניה א', שכבר שלושה חדשים מטיילת בדרום אמריקה בטיול של אחרי צבא, "אנחנו מתרגשים ומתכוננים לחג. כולם קונים בגדים ונרשמים לסדר".

בתי חב"ד בכל העולם נערכים לסדרי פסח ליהודים מקומיים ולמטיילים. ההכנות במקומות הרחוקים התחילו לפני חודשים ארוכים. "ההערכות הראשונית היא בסביבות חנוכה", אומר הרב נחמיה וילהלם, מבית חב"ד בבנגקוק שיארח 1000 יהודים מתוך 4000 איש בסה"כ שחוגגים בתאילנד, "אז המוצרים הראשונים שמיוצרים בארץ עוברים אלינו. אח"כ שולחים קונטיינרים עם מצות ויין. את הכל צריך להביא מהארץ בשביל שיהיה כשר".

"ההגדות עוד לא הגיעו"

בבתי חב"ד מערביים, זה יותר פשוט. מזמינים קייטרינג כשר, כמו בסדר שייערך ביום שני באמסטרדם. "יש פה קצב יהודי עם מחלקת קייטרינג והם עושים לנו את האוכל של הסדר", אומר הרב עקיבא קמיסר שיארח בבית חב"ד 300 יהודים, "חוץ מזה אנחנו נערכים ומכשירים את המטבח לחימום האוכל. הרבה דברים מגיעים מהארץ, נגיד ההגדות של פסח עדיין לא הגיעו, אבל פה משמעותית יותר קל מהמזרח".

הכנות לליל הסדר בבנגקוק קונטיינרים של מצות ויין הגיעו. לבית חב"ד בבנגקוק ידיעו 1000 מוזמנים

אבל מה עושים כשצריך להביא הכל מהארץ? בבית חב"ד בקוסקו שבפרו, פשוט מכינים לבד. "היום אנחנו מכינים מיץ ענבים לבד כי היין מאוד יקר. המצות הגיעו ממרכז השליחים העולמי בניו יורק ששולחים לנו כל שנה", מספרת יעל קריפור מבית חב"ד, "אתמול בעלי שחט 300 עופות לפסח, זה שחיטה קטנה יחסית. בקר לא יהיה, כי השוחט של הבקר לא נמצא פה. התפריט הוא די פשוט: מרק, סלטים, עוף, פירה. מה שאוכלים בפסח ולקינוח סלט פירות".

מטבוחה מ-100 קילו עגבניות

בית חב"ד בפושקאר בית חב"ד בפושקאר. מצפים למאות ישראלים

אבל בפושקאר הכל מסתבך. "פושקאר קדושה להודים ולכן אסור לאכול שם בשר, דגים וביצים", אומר שמשון גולדשטיין מבית חב"ד, "אם נפר את הכללים הרוחניים, נפגע בכבוד שלהם, אז אנחנו משתדלים להתכונן כמה שיותר מראש". "היום אני כבר מתחילה עם הרטבים, טיגונים, הכנות כלליות של סחיטת לימונים", אומרת אשתו זלדה, "אנחנו לא משתמשים בשום מוצר תעשייתי. מחר אני מכינה מטבוחה מ-100 ק"ג עגבניות וסוחטים עוד 100 ק"ג לימונים בשביל להכין מיץ. אבל קשה מאוד לדאוג שאנשים יצאו שבעים וירגישו תחושת חג כשאין בשר".

בבית חב"ד בבנגקוק עושים מיקס עדתי: "התפריט הוא אתגר לא קטן. לשלב את המאכלים מכל העדות וגם אוכל תאילנדי", אומר וילהלם, "אנחנו מגישים גם גפילטע פיש וגם דג מרוקאי וגם מוקפצים, משלבים הכל ביחד".

מחלקים את הסדר לאיזורים באולם ומרימים שלטים כדי שיוכלו לעקוב

ליל הסדר בפושקאר כך זה יראה ביום שני. בית חב"ד בפושקאר

אבל איך עושים סדר כל כך גדול? בבית חבד בקוסקו כ-700 מוזמנים, והשיטה שרצה כבר שנים מסודרת. "מחלקים את הסדר לאזורים", מספרת קריפור, "ובכל איזור באולם יש מנהל סדר. בעלי מנצח על האירוע ולאורך כל הסדר מרימים שלטים איפה נמצאים בהגדה כדי שיהיה אפשר לעקוב". היא גם מגלה שכמו בבית, גם בבתי חב"ד "כל שנה אנחנו משתדלים להזדרז עד שולחן עורך כי אנשים פוחדים שזה יהיה ארוך וקשה".

"בגלל קדושת החג, בסדר עצמו, אין מיקרופון ויש הרבה אנשים אבל משתדלים שיהיה חוויתי. עוברים בין השולחנות וכל אחד מקריא קצת".

מיתר שמיר, שעתידה להיות בסדר בקוסקו השנה כבר מתרגשת: "אני חושבת שבגלל שאני לא בבית וכבר לא בסדר של המשפחה המצומצמת, אז מצפה לי חוויה אדירה. כל היהודים נמצאים פה ביחד, זה יהיה עוצמתי. אני לא חושבת שאשכח את הסדר בקוסקו"

יפית מדר סטודנטית מאשקלון, באה במיוחד בפעם השנייה לחגוג את הסדר בבנגקוק שבתאילנד יודעת כבר למה לצפות. "מה שאני מקבלת מבית חב"ד, הדברים הרוחניים שאני מקבלת פה אני לא מקבלת בשום מקום בעולם. משהו מאוד מיוחד ואנרגטי, נותן לי כוחות לכל השנה שלי"

בגלל הבטחון: רק יום לפני יודיעו איפה מתקיים השנה הסדר

לילדים תפקיד חשוב בליל הסדר, וגם הילדים של השליחים לוקחים חלק. "הילדים שלנו שרים יחד מה נשתנה", אומר גולדשטיין מבית חב"ד בפושקאר, "האנשים מאוד מתרגשים ונזכרים בבית וזה שובר את כל המחיצות מתחילת הסדר".

ליל הסדר באמסטרדם ליל הסדר במיאמי בשנה שעברה. 120 מוזמנים יגיעו השנה

באמסטרדם מצפים ללא פחות מ-50 ילדים, קהל קשה במיוחד. "כל הילדים עולים ושרים יחד "מה נשתנה", אומר קמיסר, "בנוסף, אנחנו מחלקים פרסים לילדים שמשתתפים". לא רק הילדים מקבלים פרסים, בקוסקו למשל, מתכוונים לערוך הגרלת פרסים בסוף הסדר, כדי שכולם יישארו עד הסוף ואז כולם שרים ביחד "אחד מי יודע" ואנשים יוצאים מאוד מורמים".

בגלל הריכוז הגדול של הישראלים במקום אחד, החשש הביטחוני עולה וגם לזה נערכים. בכל בתי חב"ד יש אבטחה, והרשויות המקומיות מסייעות. "התאילנדים מאוד משתפים פעולה", אומר וילהלם מבנגקוק, "המשטרה המקומית סוגרת עבורינו את כל האזור כדי שלא יהיו צרות". יעל קריפור מקוסקו מוסיפה: "השנה אסור לנו אפילו להגיד את המקום בו יתקיים הסדר עד יום לפני, ואז נודיע לכל הישראלים. אנחנו לא סומכים על אף אחד. לפני כמה שנים היה סדר של איזה 1200 אנשים, והיו התרעות על יעדים של תיירים ישראלים בעולם. הגעתי לסדר ולא נתנו לי להכנס. בדקו כל אחד. סגרו את כל הדרכים, היו צלפים על הגגות, מלא משטרה, מלא אבטחה, בסוף קראו לבעלי כדי שיאשר לי להיכנס, אפילו את האוכל בדקו עם גלאי מתכות וכלבים".

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן