פסק דין שניתן השבוע קבע כי מעסיקה, שהביעה מורת רוח מהריונה של העובדת שלה, תשלם לה פיצויים בסך 45,000 שקל.

אישה צעירה שעבדה לפני כשנתיים במשק בית באחד הישובים במרכז הארץ ניגשה למעסיקה שלה ובשרה לה שהיא נמצאת בהיריון. בעלת הבית ציינה בפני העובדת שהיא לא מבינה את הבחירה שלה להביא עוד ילד לעולם בידיעה שהמצב הכלכלי בבית קשה, והמליצה לה לעשות הפלה.

לפי כתב האישום, הטיחה בעלת הבית במנקה שלה: "אתם, עדות המזרח, מביאים ילדים בלי לחשוב", והמשיכה לתאר לה כיצד לא יהיה לה כסף לממן ילד נוסף לשניים שהיא כבר מגדלת ולממן עבורו לימודי תואר. היא המשיכה ותיארה בפני העובדת שלה עד כמה פשוט לבצע הפלה, וסיפרה לה שהיא בעצמה עברה הליך כזה. העובדת, שהייתה נסערת מהדברים, פרצה בבכי.

מאותו השלב, לפי פסק הדין, התדרדרו היחסים בין השתיים. המנקה טענה כי בעלת הבית התנכלה והתעמרה בה, ובשלב מסוים הזמינה אותה לשימוע לפני פיטורין, בטענה שאינה מרוצה ממנה. המעסיקה התלוננה שאינה שבעת רצון מעבודתה של עובדת משק הבית שלה, שהיא מגיעה באיחור ועובדת ללא מוטיבציה. מיד לאחר השימוע הודיעה העובדת לבעת הבית שהיא לא מעוניינת להמשיך ולעבוד אצלה.

העובדת הגישה תביעה נגד מעסיקתה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, ודרשה פיצוי בגין פיטוריה כשהיא בהריון ובגין התעמרות. בכתב ההגנה טענה המעסיקה כי התובעת הסבה לה נזקים אדירים, לא התמידה בעבודתה, יצאה להפסקות מרובות ופרה את ההסכם ביניהן.

לגבי האמירות שייחסה לה העובדת, ציינה בעלת הבית כי לא הייתה לה שום כוונה לפגוע – ורק ניסתה לייעץ לעובדת "בקטע טוב". היא לא הכחישה שאמרה את המשפט הגזעני הנוגע לעדות המזרח.

השופטת עידית איצקוביץ קבעה בפסק הדין כי המעסיקה כשלה בלשונה ופגעה ברגשותיה של התובעת ובמעמדה כעובדת בהריון. "התייחסות להורות עתידית בשלילה אינה התנהגות מקובלת אצל מעסיק סביר", ציינה השופטת, "גם התלונות שהביאו לשיחת השימוע החלו בעצם ההודעה על ההיריון".

לדברי השופטת, בתנאים שנוצרו אי היה אפשר לצפות שהתובעת תמשיך לעבוד אצל המעסיקה, והיא פסקה כי השניה תשלם לראשונה פיצוי של 40 אלף שקל ועוד 5,000 שקל הוצאות משפט.