במסגרת הכנת בתי החולים הפסיכיאטרים לקליטת חולי קורונה: עשרות מטופלות ומטופלי נפש נותרו ללא מסגרות. במסגרת צמצום קבלות הפנים וכוח האדם בעקבות משבר הקורונה, צומצמו באופן דרמטי גם חלק מהשירותים הניתנים למי שזקוקות וזקוקים לטיפול נפשי. כך, ברבות מהמחלקות הפסיכיאטריות הפתוחות (טיפולי יום) צומצמו קבלות הפנים והמטופלות והמטופלים נשלחו לביתם. רבות מהמטופלות הללו נפגעות תקיפה מינית ונשים המתמודדות עם הפרעות אכילה, נותרו ללא מסגרת טיפולית. בבית החולים באר יעקב שוחררו לביתן 15 מטופלות מחלקת "לצידך" המטפלת בצעירות הסובלות מדיכאון ואבדנות, חלקן סובלות גם מהפרעות אכילה ופגיעה עצמית.  

גורם בכיר בשירותים הפסיכיאטרים אמר השבוע ל-mako כי המדיניות הנוכחית בבתי החולים הפסיכיאטרים היא לשחרר את כל מי שאפשר ולפעול במתכונת של אשפוזים סגורים בלבד. 

"היות וכל מסגרות הטיפול המתמחות באלימות מינית במערכת בריאות הנפש פועלות במתכונת אשפוז יום, נפגעו בצורה אנושה נפגעות ונפגעי אלימות מינית הנדרשים להן. עקב הצמצום הדרמטי בשירותים הניתנים, נשלחו נפגעות/ים הזקוקות/ים להשגחה לביתן/ם וכעת נתונות במצוקה קשה, שעלולה לעלות בחייהן" כתבו הלובי למלחמה באלימות מינית במכתב דחוף ששלחו הבוקר (ג') למנכ"ל משרד הבריאות.

"מבדיקות שערכנו, עולה כי קיימת אי בהירות באשר להיקף השירותים הנדרשים בתי החולים הפסיכיאטרים לספק, כמותם, הרכבם ואופיים. אי הבהירות מאפשרת קטיעת הרצף הטיפולי, התדרדרות במצבן/ם הנפשי בהיעדר מסגרת ואף הביאה כבר למצבי קיצון של פגיעה עצמית ונסיונות אבדניים של חלק מהמטופלות ששוחררו". 

"מדובר בדיני נפשות ומשרד הבריאות לא יכול עוד להתמהמה ולגרור רגליים. אנחנו קוראות להנהלת משרד הבריאות לפעול באופן דחוף להסדיר את הנושאים שעל הפרק באופן מקיף ומהיר" אמרה יעל שרר מנהלת הלובי למלחמה באלימות מינית.

במקביל פנו הבוקר פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית במכתב דחוף מנהל המרכז לבריאות הנפש באר יעקב, פרופ' חיליק לבקוביץ', בקריאה לעצור את סגירת מחלקת "לצדך" של בית החולים.

"כחלק מהיערכות בית החולים לצמצום מצבת העובדים, הוחלט על הפסקת העבודה במחלקה" כתבו, "חשוב לציין כי מחלקת 'לצדך' היא מחלקה שנועדה לתת מענה טיפולי אינטנסיבי לנשים המתמודדות עם מגוון רחב של בעיות וקשיים נפשיים, ובעלות רקע פסיכו-ביו-סוציאלי מורכב ביותר (הפרעות אכילה, טראומה על רקע פגיעה מינית, דיכאון ואף אובדנות)".

הפסיכולוגים הביעו חשש כי הפסקת הטיפול תפגע באופן קשה למטופלות שכן אין למאושפזות הללו חלופה אחרת בקהילה, בטח ובטח שלא בימים אלו כאשר שירותים פרטיים וציבוריים רבים סגורים וקיים סגר על האוכלוסייה. 
 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: בתי החולים הפסיכיאטרים ממשיכים לעבוד, גם אם ישנן מגבלות מובנות לצורך מניעת התפשטות נגיף הקורונה. יש להדגיש כי מערכת  בריאות הנפש עובדת ע"פ ההנחיות המחייבות של משרד הבריאות שנועדו בראש ובראשונה למנוע את ההתפשטות נגיף הקורונה ומניעת הדבקת מטופלים ואנשי צוות.

לפיכך, הוטמעו בבתי החולים הנחיות שונות בצוק העיתים - כגון צמצום ביקורים תוך שימוש בחלופות של תקשורת מרחוק לשמירת הקשר בין בני המשפחה למטופלים ובני המשפחה והמטפלים לרבות טיפולים מקוונים

 

מבית החולים באר יעקב נמסר: בית החולים ממשיך בסדרת פעולות מצילות חיים מאז פרוץ משבר הקורנה בעולם ובישראל. בין יתר הפעולות מצילות החיים מתבצע שחרור מטופלים במחלקות בהם המטופלים נמצאים במחלקות פתוחות בסביבה פתוחה ובתנאים חופשיים וניתן להיכנס ולצאת מבית החולים לקהילה ולסביבה החיצונית.

לאחר שנערכה בדיקה דקדקנית המתייחסת לכל מטופל/ת בנפרד ובשיתוף עם משפחת המטופל/ת הוחלט לשחרר אל חיק המשפחה והסביבה התומכת כל אדם הנמצא בסיכון. הצוות קיים שיחות מקדימות עם בני המשפחה והסביבה התומכת ושומר על קשר עם כל אחד ואחת מהמטופלים והמטופלות בטיפול מרחוק, שיחות טלפון, שיחות ZOOM ועדכונים שוטפים נוספים. המטרה העליונה המנחה את בית החולים היא הצלת חיים למטופלים ולמטפלים לאורך כל ניהול משבר הקורונה בבתי החולים בישראל.

 

ליצירת קשר עם הכתבת liat.barstav@mako.co.il