מליאת הכנסת אישרה אתמול (ד'), בקריאה טרומית הצעת חוק לשמירה ללא הגבלת זמן של ערכות אונס שנלקחו מנפגעות ונפגעי עבירות מין. עד היום נשמרו הערכות למשך שלושה חודשים בלבד. מטרת הצעת החוק, ביוזמתה של חברת הכנסת מירב בן ארי (יש עתיד), הוא לאפשר בסיס לתשתית ראייתית ללא מגבלת זמן. 51 חברי כנסת, בהם קטי שטרית, מאי גולן, קרן ברק ועוד - כולן מהאופוזיציה - הצביעו נגד היוזמה, ו-64 ח"כים תמכו בה.

"אתמול היה רגע מרגש מאוד עבורי", אמרה חברת הכנס בן ארי בראיון ל-mako, "עם זאת הוא היה גם לא פשוט כי לא האמנתי שחברי האופוזיציה ישימו שיקולים פוליטיים לפני טובתן של נפגעות תקיפה מינית. החוק אמנם עבר אבל הבושה תישאר במשכן לעוד תקופה ארוכה. אני אמשיך כמובן לקדם את החוק בוועדת חוקה בהקדם האפשרי".

ערכות אונס מורכבות מראיות שנאספו מקורבנות תקיפה מינית, והן כוללות סיבי בגדים, שיערות, רוק, דם, זרע ונוזלי גוף. ערכות אלו משמשות צוותים רפואיים ונחשבות כראייה קבילה בבית המשפט במקרים שבהם הוחלט להעמיד לדין את התוקף או התוקפים. הערכות הללו נרכשות על ידי המשטרה ונמסרות לבתי החולים, שם משתמשים בהן בחדרים האקוטיים עבור איסוף הדגימות. אז חוזרות הערכות למשטרה לניתוח והפקת דנ"א. לפי הנוהל שהיה נהוג עד כה, אם לא הוגשה תלונה במשטרה הדגימות הושמדו תוך שלושה חודשים או לפני כן. הצעתה של בן ארי נועדה, כאמור, לבטל את מגבלת הזמן לחלוטין.

יעל שרר (צילום: עופר קידר)
יעל שרר: "הגיע הזמן שיבינו שגם לנו יש זכויות" | צילום: עופר קידר

"קרה במדינה שלנו דבר מרגש", אמרה יעל שרר מנהלת הלובי למלחמה באלימות מינית בראיון ל-mako, "אתמול שינו עוול היסטורי. זה פשוט מעשה נבלה מה שקרה כאן במשך שנים ואין לתאר את ההקלה הזו. במשך שנים המדינה השמידה מאות ועשרות ערכות אונס. המספר המדויק  אפילו לא ידוע", מציינת שרר, "אנחנו לא יודעות כמה תיקים של עבירות מין חמורות של אונס, מעשים מגונים ומעשי סדום היו יכולים להיפתח. הגיע הזמן שיתחילו לראות את הנפגעים והנפגעות ולהבין שגם לנו יש זכויות ותחושות".