שדולת הנשים בישראל פנתה אתמול (ג׳) לראש לשכת עורכי הדין, עו״ד אפי נווה, בדרישה כי יבטל לאלתר את הוועדה לטיפול בתלונות שווא, הפועלת במסגרת הלשכה.

"הוועדה לטיפול בתלונות שווא, שהוקמה בשנת 2014 על ידי ועד מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין, שזכתה כבר מראשית ימיה להתנגדות חריפה מבית, הוקמה ללא כל ביסוס עובדתי, על רקע התנגדות חריפה מבית, משרתת נרטיבים שקריים ומעניקה תוקף לגורמים המנסים להסיט את תשומת הלב ממאבק באלימות במשפחה ופגיעות מיניות לקונספירציות מופרכות״, נכתב בפנייה, עליה חתומות עו״ד מיכל גרא מרגליות, מנכ״לית שדולת הנשים בישראל, ועו״ד מרים זלקינד, מקדמת המדיניות והחקיקה בשדולה.

לטענתן, עצם ההחלטה להקים את הוועדה, תוך התבססות על ״פייק ניוז" גורמת ״נזק בלתי הפיך לנשים הסובלות מאלימות במשפחה ומאלימות מינית, באמצעות יצירת מצג שווא לפיו קיימת תופעה של תלונות שווא״.

״ראוי היה כי במקום לטפל ב״תופעה״ מומצאת של תלונות שווא, לשכת עורכי הדין תדון בוועדה מיוחדת בתופעת תת הדיווח של נשים על אלימות במשפחה ועל עבירות מין, בוודאי על רקע מחאת הנשים הגדולה״, כתבו.

במכתב של השדולה ציינו כי כי באפריל 2015 התקבלו נתונים רשמיים של משרד המשפטים על פי בקשת חוק חופש מידע, לפיהם מספר כלל התלונות הכוזבות שהוגשו בישראל ב-2012-2014 בכל העבירות גם יחד - בהן אלימות, מרמה, הסגת גבול, גנבה ועוד - עמד על 182 סך הכל.

מתוך כל אלו, 9 היו נגד נשים ו-173 היו נגד גברים. בכל התלונות אין מידע באיזה סוג עבירה מדובר, וכמה מתוכן היו קשורות בהליכי גירושין – נושא בו מתרכזת הוועדה באופן ברור. ״אין ספק שתלונת שווא ראויה להתנגדות של ממש. היא פושעת כלפי מי שמעלילים או מעלילות עליו, ומערערת על אמינותם של מתלוננים ומתלוננות אחרים. אלא שהעמדה העקבית לפיה תלונות שווא מצד נשים אינן עולות כדי "תופעה"״, נכתב.

״ראוי היה כי במקום לטפל ב״תופעה״ מומצאת של תלונות שווא, לשכת עורכי הדין תדון בוועדה מיוחדת בתופעת תת הדיווח של נשים על אלימות במשפחה ועל עבירות מין״, הבהירו בשדולה, ״זאת בפרט על רקע המחאה הנרחבת ושביתת הנשים הגדולה בתחילת דצמבר 2018, על רקע רציחתן של 26 נשים מתחילת השנה על רקע מגדרי.

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: הבקשה לביטול ועדה חשובה כל כך, אינה במקומה. המציאות מלמדת, לצערנו, על קיומם של לא מעט מקרים של עלילות ותלונות שווא אשר יש להם השלכות קרדינליות על חירותם של אנשים ושמם הטוב. מציאות זו הובילה לתיקון הנחיה 2.5 של פרקליט המדינה בשנת 2016, המורה על נקיטת הליכים משפטיים, כולל חקירת חשודים כמתלונני שווא במשטרה והגשת כתבי אישום כנגדם, במקרים של עבירות מין ואלימות במשפחה.   

לשכת עורכי הדין לא היתה זו שהעלתה את הנושא על סדר היום הציבורי. הלשכה הקימה את הוועדה המדוברת כדי לתת מענה מצד עורכי הדין המטפלים בתיקי גירושין ובתיקים פליליים ונתקלים בתופעה כפי שהיא נחשפת בבתי המשפט ובתקשורת".