מול הבניין האפרורי שבו יושב הפרלמנט השוודי עומדת בקור נערה עם שתי צמות ומעיל צהוב, מחזיקה בשלט קטן בכתב יד, הרוח מצליפה בפנייה. חלק מהעוברים והשבים כבר מזהים את גרטה ת'ונברג, אקטיביסטית בת 15 המאובחנת על הספקטרום האוטיסטי. מזה שלושה חודשים היא מגיעה לשם במקום לבית הספר. ומבחינתה, היא תלך הביתה רק כשאנשים יפסיקו לטוס במטוסים.

עיני כל העולם נשואות אל הילדה שמובילה את המאבק האקולוגי החשוב של הרגע. המחאה שלה, על אדיקותה, מעוררת עניין רב במגזינים נחשבים בעולם והניו-יורקר והגרדיאן כבר הקדישו לה כתבות. אבל אותה זה פחות מעניין. ככה זה, כשאת רואה את העולם כל כך אחרת מאיך שרואים אותו אחרים, כל הבעיות שכולם מתעלמים מהן צפות דווקא מולך ולא נותנות מנוח. ת'ונברג לא אוהבת כשמטים את הדיון ממשבר האקלים לאוטיזם שלה, אבל דווקא הוא יכול להסביר למה הנערה השוודית הזאת, עם הקול שנותרו בו עקבות ילדיים ושעונה לשאלות מתישות ב"אני לא יודעת", הפכה ללוחמת החדשה של החזית הירוקה.

"אני חושבת שאנחנו האוטיסטים הם הנורמלים, וכל היתר די מוזרים", היא אומרת בראיון טלפוני למגזין mako. "אתם אומרים ששינויי האקלים הם איום קיומי, ואז פשוט ממשיכים בחייכם כרגיל. עבורי שמירה על הסביבה היא שחור או לבן. אין שטחים אפורים כשזה מגיע להישרדות. או שאנחנו ממשיכים כציביליזציה או שלא. אני רואה את העולם אחרת, ואני לא מבזבזת את זמני בניסיון לשחק את המשחק החברתי. אני גאה באספרגר שלי, מבחינתי זו חוזקה. אנשים אחרים בגיל שלי לא יודעים הרבה על שינויי האקלים. אולי הם חושבים שמה שאני עושה הוא מוזר, אני לא יודעת. כשגיליתי שמין אחד על פני כדור הארץ גורם לשינוי אקלים, חשבתי שאם זה באמת היה כך, אז כולם היו מדברים על זה, והסוגיה היתה בראש סדר העדיפויות שלנו. אבל את יודעת מה? כמעט אף אחד לא מדבר על זיהום סביבתי".

View this post on Instagram

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

כבת להורים מפורסמים בשוודיה, ת'ונברג היא גם סלב מקומית. אביה, סוונטה (Svante), הוא שחקן, ואמה היא זמרת האופרה מלנה ארנמן (Malena Ernman), בעבר ייצגה את שוודיה באירוויזיון. אבל גרטה ללא ספק גנבה להם את ההצגה, ולמרות שהשניים מקדמים בימים אלה ספר שכתבו על התמודדותם כמשפחה המגדלת שתי בנות עם צרכים מיוחדים (גם אחותה, ביטא (Beata), נמצאת על הרצף האוטיסטי), הם כעת מזוהים יותר כהוריה של הנערה שסוחפת אחריה אלפי פעילים בכל רחבי אירופה. וגם אותם היא סחפה - הת'ונברגים לא טסים, גם אם זה עולה להם בקריירה שלהם ובוויתור על הופעות. הם אפילו הצהירו שאת כל ההכנסות מספרם יתרמו לגרינפיס ולשיקום נזקי טבע ובעלי חיים. 

גרטה (צילום: GettyImages-Oleg Nikishin Stringer)
האם מלנה ארנמן. יוצאים רק לחופשות משפחתיות שאפשר להגיע אליהן ברכבת | צילום: GettyImages-Oleg Nikishin Stringer

בכלל, התמיכה שגרטה מקבלת היא כמעט גורפת, ברשת קמו ההאשטאגים fridaysforfuture# ו-imwithgreta# לתמיכה בפעילות ובמחאות שהיא מארגנת. מיצובה כמנהיגה חסרת פשרות וההזמנות הרבות שהיא מקבלת לנאום באירועים שונים ברחבי אירופה, אליהם היא מגיעה ברכב החשמלי של הוריה או ברכבת, הפכו אותה לאיידול בקנה מידה כמעט בינלאומי. באינסטגרם יש לה 12 אלף עוקבים ובטוויטר היא מצייצת לקהל של 11 אלף עוקבים, ביניהם העיתונאית המפורסמת נעמי קליין ("No Logo"), שעשתה לא מזמן ריטוויט לאחד מקטעי הווידאו שגרטה העלתה, וצייצה: "I just adore this human". "גרטה, את כנראה תצילי את אוכלוסיית העולם, כל כך הרבה אנשים התעוררו מאז שהתחלת להאיר עלינו" - זהו לשון תגובה אופיינית בפייסבוק לתמונה שהעלתה מהלסינקי בחודש שעבר, שם נאמה בפני למעלה מ-10 אלף איש. "אפקט גרטה", ביטוי שכבר אפשר להצמיד לה, מתפשט לאחרונה בעולם כולו והגיע עד אוסטרליה לפני שבועיים, כשקבוצת תלמידים שם פצחה בשביתה דומה כנגד המדיניות הממשלתית בעניין האקלים. כיצד הפכה ת'ונברג, "פעילה סביבתית רדיקלית בת 15 עם אספרגר", כפי שהיא מגדירה את עצמה ברשתות החברתיות, לסמל מאבק שכובש את סדר היום מעבר לים?

אפקט גרטה

הטבח בתיכון דאגלס בפברואר האחרון, שהוגדר כאירוע הקטלני ביותר שאירע בבית ספר תיכון בארה"ב, הקים על הרגליים אלפי תלמידים אמריקאים מוטרדים וגם את ת'ונברג. אנרגיות המחאה שלהם חצו הרים ויבשות והגיעו עד לשוודיה, שם באותו הזמן היא חיפשה דרך לעלות למודעות את נזקי האקלים המתרבים. אקט ההתרסה שבחרה הצליח להבהיל כצעד ראשון בעיקר את הורים והמורים שלה - את שנת הלימודים היא סירבה לפתוח בבית ספר, ובמקום זה החליטה שתצטייד בשלטים ותעמוד מול הפרלמנט. מבחינתה, שוודיה, אותה מדינה שנחשבת לפרוגרסיבית בעולם בהיבט הסביבתי - לא עושה מספיק על מנת להיאבק בהתחממות הגלובלית.

View this post on Instagram

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

ת'ונברג לא צפתה את עוצמת ההדף של הפעולה שלה - כבר ביום הראשון לשביתה, שבו עמדה ברחבת הפרלמנט לבדה, הגיעו עיתונאים בהמוניהם, וביום השני עשרות אנשים הצטרפו אליה, כולל חלק מהמורים שלה. אבל אז קרה הדבר המפתיע באמת: חלפו שבועיים, שלושה ואף חודשיים, והנערה עם האג'נדה והמבט הנוקב לא נעלמה לשום מקום. מדי יום מגיעים לשם עשרות עד מאות אנשים, וגרטה, שבינתיים חזרה לחצי שבוע בבית הספר, מצהירה שתשב מול הפרלמנט מדי יום שישי עד ששוודיה תיישר קו עם הסכם פאריס - הפחתה של לפחות 15% בפליטת גזי החממה מסוג פחמן דו חמצני, והעברת כספים לקרן עולמית, שאליה מפרישות מדינות סכומים בהתאם לזיהום עליו הן אחראיות).

אי אפשר שלא לתהות האם שוודיה, המגדלור הסביבתי שהכריז רק לפני שנה שיפחית את זיהום האוויר ל-0% עד 2045, זהו המקום שצריך לעמוד בראש מחאה שכזאת? התשובה הטובה ביותר לכך מצויה בפוסט שהעלתה לאינסטגרם שלה, ובו היא מצולמת על רקע תחנת כוח פחמית. "זוהי מורבורג", היא כותבת שם ברטוריקה של פוליטיקאי מנוסה. "תחנת כוח שמייצרת חשמל משריפת פחם. היא שייכת לחברה בבעלות המדינה. היא שייכת לכולם בשוודיה. היא שייכת לי. תחנת הכוח הפחמית הזו היא 'ידידותית לסביבה' על פי אתר האינטרנט של החברה. אנחנו מכירים את העובדות בנוגע לשינויי האקלים כבר יותר מ-30 שנה, ובכל זאת המדינה שלי - שקוראת לעצמה המתקדמת ביותר בעולם בהיבט הזה - הקימה את מורבורג ב-2015. כיום אנחנו משתמשים מדי יום ב-100 חביות נפט מדי יום, ועדיין אין שום חוק שנוגע לזה ופועל לצמצם את הנזק. אנחנו לא יכולים לשנות את העולם בכך שנשחק לפי הכללים. הכללים צריכים להשתנות, וזה צריך להתחיל היום".

View this post on Instagram

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

הנערה שהצליחה איפה שדב קוטב נכשל

בדצמבר האחרון פרסם הנשיונל ג'יאוגרפיק סרטון שובר לב, שבו תועד דב קוטב כחוש וחולה מחפש מזון בפח אשפה באי בצפון קנדה שהיה מכוסה בעבר בקרח. הסרטון הוויראלי (2.5 מיליארד צפיות עד כה) זכה לכותרת "כך נראית התחממות גלובלית", וקשר באופן חד משמעי בין גסיסתו של הדב לבין שינויי האקלים, למרות שלא נמצאה הוכחה חותכת לכך. מבול תגובות של טוקבקיסטים זועמים חיכה להם, שהתרעמו על זה שצלם הסרטון צילם את ההתרחשות המעציבה הזאת במקום להציל את הדב, וטענו שאין דבר כזה בכלל התחממות גלובלית. שמונה חודשים לאחר מכן, עורכי "נשיונל ג'יאוגרפיק" שיחררו ספק הבהרה-ספק התנצלות שבה כתבו: "הלכנו רחוק מדי במתיחת הקו החד משמעי בין שינויי האקלים לדב הקוטב המורעב", ולימדו את העולם לקח חשוב על ענווה ועל הקלות של עידן הקליקבייט.

בזמן הזה שבו גילה העולם עניין מיוחד ודי נדיר בסוגיות ירוקות, ת'ונברג חידדה את המסרים שלה, וכשיצאה לבסוף לשביתה בפרלמנט, היא משכה סיקור תקשורתי מיידי, נרחב וחיובי בגופי התקשורת המובילים בעולם. במילים אחרות: נערה בת 15 עשתה את הלא יאומן והצליחה היכן שדב קוטב רעב נכשל. "בכיתי כשצפיתי בסרטון הזה. אני צופה בהרבה סרטונים עצובים של בעלי חיים. כאלה שממחישים כמה אנחנו, בני האדם, חיים רחוק מהטבע ומתעשים את החיים עצמם. בשורה התחתונה, דובי קוטב הם סמל עוצמתי, אבל אני לא יודעת אם הם באמת עזרו למחאה שאני מנהלת. הם בעיקר הבהירו שאנחנו מוכרחים להראות לעולם את הדברים כמו שהם, גם אם לא נחמד. ואמנם אין הרבה דברים נחמדים להגיד על מצב העניינים כיום, אבל כשנתחיל לנקוט בפעולה הכל ישתנה. לבני האדם יש את התפקיד הראשי בהצגה הזאת, והם חייבים להתעורר".

View this post on Instagram

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

ת'ונברג לא מגזימה. על פי דו"ח האו"ם שפורסם בחודש שעבר, הסיכון הטמון בשינויי האקלים הוא מוחשי וקרוב משחשבנו. אם פליטת גזי החממה לא תופחת משמעותית עד 2030, כבר ב-2040 נחווה מחסור במזון ועלייה חדה במקרי מזג אוויר קיצוניים ושריפות. כבר בקיץ האחרון תועדו הטמפרטורות הגבוהות ביותר בהיסטוריה של שבדיה הקרה: למעלה מ-30 מעלות נמדדו בעוד שהממוצע לחודשי הקיץ הוא 23 מעלות, וגל החום התבטא בשורת שריפות יער הרסניות.

בשביתה שלך נפגשת עם הרבה פוליטיקאים. את אף אחד מהם משבר האקלים לא מעניין?
"הפוליטיקאים שיצאו אלינו מהפרלמנט הם אלה שממילא רוצים לעשות יותר אבל לא יכולים בגלל המפלגה שהם משתייכים אליה. כפוליטיקאים, הם חושבים שאני צריכה לחזור לבית ספר, אבל כבני אדם, הם שמחים שמישהו סוף סוף עושה משהו".

מה צריכים בעיניך לעשות אנשים שאכפת להם מהסביבה?
"יש כל כך הרבה דברים שאפשר לעשות כאינדיבידואל: קודם כל תפסיקו לטוס. ואחר כך תפסיקו לנהוג ברכב שהוא לא חשמלי, תפסיקו לאכול בשר ומוצרים אחרים של תעשיית הבקר אם אתם יכולים, ותפסיקו לקנות דברים שלא נחוצים לכם, כמו בגדים חדשים ונעליים חדשות. וכמובן - תמחזרו".

זה לא קצת קיצוני להפסיק לטוס? זה דבר שנראה לנו כבר כל כך בסיסי.
"אני לא כופה על אנשים לעשות שום דבר. אבל זה בהחלט אפשרי. החלטתי להפסיק לטוס כשקראתי כתבה על פליטת גזי החממה בטיסות (ענף התעופה אחראי על כ-3% מגזי החממה הנפלטים לאטמוספירה, ר.ד.) ושנה אחר כך שכנעתי גם את הוריי ואת אחותי. לא היינו בחופשה כבר שנים, אבל אם נחליט לצאת, אני מניחה שניקח רכבת. תצטרך להיות סיבה מאוד חשובה כדי שאסע ליעד מעבר לים, ואז אני מניחה שאשוט באונייה. מסתבר שיש לא מעט אוניות מסע שמאפשרות למספר מועט של נוסעים לעלות עליהן". 

גרטה (צילום: GettyImages-SOPA Images  Contributor)
"בגלל שבנות פחות מוחצנות מבנים לא מאבחנים את האספרגר שלהן". ת'ונברג | צילום: GettyImages-SOPA Images Contributor

H&M ותאגידים פופולריים אחרים מנסים עכשיו להפוך ליותר אקולוגיים. גרטה, לא תתני להם צ'אנס?
"זה כמובן טוב שהם מנסים, אבל בכנות, ל- H&M אין מקום בעולם הבר קיימא. מדי שנה אנחנו שומעים שהם שורפים טונות של שאריות בגדים. מדובר בבגדים באיכות נמוכה שמחזיקים מעמד זמן קצר, מיוצרים במפעלי ענק בהודו ובנגלדש עם תנאי העסקה מחפירים ושינוע שלהם ברחבי העולם זה נהדר אם אתה רוצה לעשות כסף, אבל זה אסון מכל בחינה אחרת. יום אחד נסתכל אחורנית על התקופה המשוגעת הזו ונשאל איך כל זה היה בכלל חוקי, כי צריך להוציא את זה מחוץ לחוק".

לגדול בעולם שמחשב את קיצו לאחור

ת'ונברג משתייכת לגל החדש של האקטיביסטיות הסקנדינביות שזוכות לתהודה תקשורתית בינלאומית בשנים האחרונות - כולן נשים צעירות ומעוררות השראה. אמה הולטן בת ה-27 מקופנהגן שברה את הרשת עם פרויקט צילומי עירום שלה, שבו היא עושה ריקליימינג לדימוי הגוף שלה לאחר שנפלה קורבן לפורנו נקמה. כיום היא מרצה מבוקשת שעובדת על ספר ראשון בהוצאת ספרים נחשבת בניו יורק. אלין ארסון, פעילת זכויות אדם וסטודנטית בת 21 מגוטבורג, שוודיה, עלתה לכותרות בקיץ האחרון לאחר שמנעה את גירושו של פליט אפגני על ידי זה שרכשה כרטיס לטיסה שלו וסירבה לשבת ולאפשר למטוס להמריא - תוך שהיא משדרת את הכל בפייסבוק לייב, כולל הנאצות שחטפה מהנוסעים האחרים בגין העיכוב שנגרם לטיסה. פרויקט "השמלה הירוקה" של הפעילה הדנית אמלי האבה בת ה-23, שבו היא מצולמת בשמלה שבה נאנסה, העביר באופן מבריק את המסר שאין מקום להאשמת הקורבן בתקיפות מיניות, ותרם להולדתה מחדש כ-"Scandinavian Dream Gurl", אושיית סושיאל מדיה פרובוקטיבית ופרועה שיוצאת נגד תרבות האונס. 

ת'ונברג נכללת גם תחת בני דור ה-Z, צעירים שנולדו אחרי שנת 1995 ומתקוממים עכשיו נגד העולם שהוריהם משאירים להם - עולם שמחשב את קיצו לאחור. במידה רבה, אין להם ברירה אלא לצאת לרחובות, כי את הבייביבומרז, שלא יהיו בין החיים בעוד 20-30 שנה, שינויי האקלים - שנגרמו ביודעין במשמרת שלהם - פחות מדאיגים; הם פשוט לא יהיו כאן יותר כשכדור הארץ יקרוס אל תוך עצמו. והיא גם נציגתן של בנות עם אספרגר, אולי קבוצת ההשתייכות המסקרנת מכל, בפרט על רקע העובדה שזוהי תסמונת שמזוהה כגברית (אם כי ישנן עדויות הולכות וגוברות שילדות ונשים רבות עם אספרגר באנגליה אינן מאובחנות בעקבות הטייה מגדרית). "זה נושא מורכב מאוד", היא אומרת, "כי בנים הם בדרך כלל מוחצנים ובנות בדרך כלל מופנמות, ומכיוון שמבחינים קודם כל במוחצנים, אז מאבחנים מוקדם יותר את הבנים".

View this post on Instagram

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

מה צופן לה העתיד? אוהדיה ברחבי העולם היו רוצים שתיכנס לפוליטיקה או שתתמנה לתפקיד רשמי מטעם האו"ם, אבל ת'ונברג, שמבינה כבר איך המערכת הפוליטית עובדת, לא בטוחה. כרגע היא בעיקר נחושה לגרום לכם להפריד פחים, לוותר על הוויקאנד שדורש טיסה מזהמת וגם על הסוודר שראיתם באחת מענקיות האופנה המהירות. "הרבה אנשים אומרים ששוודיה ופינלנד הן מדינות קטנות, ושזה לא משנה מה נעשה", אמרה בהלסינקי לפני כמה שבועות. "אבל אם כמה ילדים ששובתים מבית ספר לכמה שבועות עשו כותרות בכל העולם, רק דמיינו מה כולנו יכולים להשיג יחד - אם רק נרצה".