בישראל 2020 עדיין קיימות לא מעט מגבלות על אהבה וזוגיות. למרות כל המחאות והנסיונות, ישראל היא עדיין הדמוקרטיה המערבית היחידה בעולם השוללת מאזרחיה את החירות להינשא איך שהם רוצים ולמי שהם רוצים. על פי מפת חופש הנישואין בעולם של עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון, ישראל מקבלת את הציון הכי נמוך – 0. ציון לו שותפות 45 מדינות, רובן מדינות איסלם פונדמטליסטי הכופות על אזרחיהן את דיני השריעה.

המונופול של הרבנות על הנישואין והגירושין של יהודים מחייב זוגות המעוניינים להינשא לעשות זאת בדרך אחת בלבד – אורתודוקסית ושמרנית וזאת למרות שרוב הציבור היהודי בישראל (69% לפי חדו"ש) תומך בחופש נישואין לכל, ו-4 מכל 5 יהודים חילונים היו מעדיפים שלא להינשא ברבנות אם המדינה היתה מאפשרת להם לבחור באופן חפשי ושוויוני.

למעוניינים בכל זאת להימנע מביקור ברבנות מציעים היום גופים פרטיים שונים כל מני אפשרויות לתעודות זוגיות שונות. התעודות הללו אמנם לא מוכרות על ידי המדינה ואתם תמשיכו להופיע כרווקים בתעודות הזהות, אך הן מקלות בהליכים ביקורקטיים ומוכרות על ידי גופים מסויימום עבור ידועים בציבור.

אז כמה יעלה לכם להתחתן בישראל ומהן הדרכים שקיימות היום? 

על מדרגות הרבנות

רישום הנישואין ברבנות כרוך באגרה שגובהה 717 ש"ח. קיימת הנחה של 40% (סה"כ 430 ₪ לתשלום) שניתנת על פי קריטריונים מסוימים (חיילים בשירות סדיר, משרתי שירות לאומי, מקרי סעד, בן ישיבה או סטודנט עד גיל 30, עולים חדשים ונכים).

האגרה מקנה את השירותים הבאים: פתיחת תיק נישואין, הדרכת כלות/חתנים, הנפקת תעודת נישואין, ועריכת החופה ע"י רב מרבני המועצה הדתית המקומית. אם הרב נדרש לערוך את הטקס במקום המרוחק למעלה מ-15 ק"מ מחוץ לגבולות תחום כהונתו, הוא יהיה רשאי לקבל החזר הוצאות נסיעה.

רב שהוזמן לעריכת החופה ואינו עובד המועצה שבה מתגוררים בני הזוג, רשאי לדרוש תשלום בעד השירות. במידה שהחתונה נערכת מחוץ לעיר, על בני הזוג לשאת בהוצאות הסעתו והחזרתו של הרב. אמנם לרב אסור לקבל תשלום על עריכת החופה, אבל במקרים רבים ניתן לרב "טיפ". חשוב להדגיש שמבחינה חוקית אסור לרב לקבל תמורה, אלא אם כן מדובר ברב שהזמנתם באופן פרטי ולא מטעם המועצה הדתית, ואזי הוא מחויב לדווח על התמורה למס הכנסה

הוצאות נוספות במידת הצורך: 175 ₪ תעודת רווקות, 65 ₪ העתק תעודת נישואין

חתונה מעבר לים

החלופה השכיחה לנישואים דתיים בישראל היא נישואים אזרחיים בחו"ל, והם מיועדים למי שמעוניין בכך מבחינה עקרונית או למי שמנוע מלהתחתן בארץ. זוהי גם האפשרות היחידה להתחתן שלא ברבנות ולהיות מוכרים על ידי משרד הפנים. 

בחישוב העלויות שכרוכות בנישואים אלה יש להביא בחשבון את מחירי הטיסות ליעד המבוקש, השהייה במקום של שני בני הזוג ותעריפי האגרות המקומיות של רישום הנישואים שכולל אגרות שונות ותשלום עבור האדם העורך את הטקס.

חשוב לדעת שעל פי החוק בישראל, במקרה שהזוגיות עולה על שרטון ייאלצו גם בני זוג יהודים שהתחתנו בחתונה אזרחית בחו"ל להתגרש בבית הדין הרבני. הימנעות מגירושין ברבנות עלולה ליצור בעיה חוקית לבני הזוג אם ירצו להתחתן בשנית.

אנחנו נשארים בארץ

בני זוג שרוצים להימנע מנסיעה בחו"ל ומחפשים דרך אחרת לעקוף את המונופול של הרבנות יכולים ליהנות ממגוון זכויות וחובות שנקבעו בחוק ובפסיקה במהלך השנים לזוגות "ידועים בציבור" - המעניק לזונות את מרבית הזכויות של זוגות נשואים. מדובר בזוגות המקיימים מסגרת משפחתית ומשק בית משותף ללא נישואין. המבחן לקיומו של משק בית משותף הוא עובדתי, אך כדי להקל על הוכחת כוונתם  לקיים קשר זה ביניהם, יכולים בני הזוג לחתום על מסמכים משפטיים, דוגמת תצהיר בפני עורך דין וחוזה המגדיר את יחסיהם. במקרה של פרידה, התהליך נעשה באופן פרטי מול עורך דין ואין צורך בגירושים.

יש כמה ארגונים שמציעים לזוגות לערוך תצהיר זוגיות דרכם וחלקם גם מציעים שירותים נוספים הנלווים לכך. אבל חשוב לדעת שניתן לעשות זאת גם באופן עצמאי באמצעות עורך דין פרטי, וניתן להוכיח קיומו של קשר "ידועים בציבור" אף ללא  "הצהרת זוגיות" או "תצהיר זוגיות". המדובר במסמך שהוא בעיקרו הצהרתי ואין בו בדרך כלל תנאים שמסדירים את חובות הצדדים וזכויותיהם (להבדיל מהסכם ממון).

הארגונים הקיימים כיום בשוק הידועים בציבור:

שם הארגון מחיר חשוב לדעת
משפחה חדשה 2000 שקל ניתן להוציא תעודת זוגיות - כולל פגישה עם עו"ד ותצהיר בעלות של 1400 ש"ח נוספים.
"הויה" - ישראל חופשית 1750 שקל לטקס באמצע השבוע ושישי בבוקר ; 2100 שקל לטקס ביום שישי משעה 16:00 ובשבת יש לשלם תוספת נסיעות לעורך הטקס בגובה 1.2 לק"מ לכל כיוון.
מפגש יעוץ עם עו"ד הכולל חתימה על תצהיר זוגיות והנפקה של תעודת זוגיות יעלו 240 ש"ח נוספים.
קיימים שירותים נוספים בתשלום כמו סדנא להכרת ההיסטוריה של הטקס, עיצוב כתובה ועוד.
התנועה המסורתית 1600 שקל מבקשים אישור רווקות ממשרד הפנים אותו ניתן להנפיק ללא עלות.
"חופות" משתנה  הארגון מתקיים מתרומות
התנועה הרפורמית 1500 שקל יש להוסיף תשלום על נסיעות בהתאם לצורך. עריכה וחתימה על הסכם חיים משותפים ותצהיר זוגיות יעלו 1000 שקל נוספים.

ברית זוגיות: אפשרות למחוסרי דת

אפשרות נוספת שקיימת בישראל על פי חוק היא "ברית הזוגיות" המיועדת לזוגות שבהם שני בני הזוג מוגדרים כחסרי דת. כלומר לא יהודים, לא מוסלמים ולא נוצרים או בני דת אחרת המוכרת בישראל. אגרת רישום ברית הזוגיות עולה 646 ₪ וקיימות הנחות שונות על פי סטטוס אישי (חיילים בשירות חובה, משרתי שירות לאומי, סטודנטים, עולה חדש בשנתיים הראשונות לעלייתו וזכאות להבטחת הכנסה). 

חתונה גאה

גם מן הקהילה הלהט"בית נשללת האפשרות להינשא כחוק בישראל, אך כמו הזוגות ההטרוסקסואליים גם הם יכולים לנקוט בדרכים עקיפות לעמדת הרבנות. נישואים אזרחיים בחו"ל והכרה של בני זוג מאותו מין כידועים בציבור מקבלים הגנה בתחומים שונים על ידי החוק ובתי המשפט. 

ואפשר גם לא להתחתן כלל

בשנים האחרונות עולה מספר הזוגות שמחליטים לא למסד כלל את זוגיותם. נכון שכאשר לא מתחתנים אין עלויות, אך מבחינה משפטית מעמדם של בני הזוג עשוי לעורר בעיות. זוג כזה לא יהיה זכאי להטבות שמגיעות מהמדינה לזוגות נשואים וידועים בציבור. החלטה שלא להסדיר את הזוגיות יכולה לעורר בעיות גם במקרים של פירוק הזוגיות: ייתכנו השלכות משפטיות דוגמת חיוב במזונות, זכאות להטבות או פרידה וחלוקת רכוש. במקרה כזה בית המשפט יצטרך להחליט בדיעבד אם הזוג היה נחשב לידועים בציבור או לא.

הנתונים בכתבה באדיבות עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון