זוג נשואים טריים חוזרים הביתה אחרי החתונה. הרבה לפני שהכלה מתחילה להמס את שכבות השפכטל מהפנים או להוציא את עשרות הסיכות מהשיער, לפני שהחתן חולץ את הנעליים הלוחצות או מוריד את הטי שירט שספוגה בזיעה וצ'ייסרים תועים, הם מתיישבים עם שקית הצ'קים וטבלת אקסל פתוחה - ומתחילים לספור. ברקע מרחפת רק שאלה אחת שלא נותנת מנוח: כיסינו או לא כיסינו? 

אז נכון, קצת לא נעים להפוך את היום המאושר בחייכם למשוואה כלכלית, אבל עם הנתונים אי אפשר להתווכח. לפי סקר שערכה חברת easywed, קצת יותר ממחצית הזוגות בישראל מתכננים להשקיע 80-120 אלף שקל ביום החתונה, ובערך 40% מהם אכן מצליחים במשימה להחזיר את ההשקעה.

כדי לעמוד ביעד הנכסף, הם בונים כמובן על הצ'קים מהאורחים (לפי הסקר, גובה הצ'ק הממוצע לאדם הוא 300 שקל), מס האהבה שכל אורח משלם. באותו הזמן בחו"ל, האורחים יכולים לבחור בין מתנה כספית לבין מתנה אמיתית, כזו שקונים בחנות. בארה"ב למשל מקובל שהזוג מפרסם רשימת מתנות שישמחו לקבל, במגוון עלויות, כדי לכוון את האורחים. בארץ? אם תופיעו בלי צ'ק - הילדים והנינים שלכם עוד ישלמו על כך.

"בישראל יש מודעות לכך שהזוג בונה על הצ'קים של האורחים כאלמנט מרכזי בחתונה", אומר עמית בר ציון, מנכ"ל easywed. "לא נתקלתי בחתונה שבה הזוג ביקש מהאורחים להביא מתנות, ולמען האמת, גם זוגות שההורים משלמים להם על החתונה, במלואה או בחלקה, מעדיפים לקבל כסף ולהשתמש בו לפי ראות עיניהם. גם כאשר מדובר במשפחות מאוד מאוד עשירות - ההעדפה הברורה של בני הזוג היא לקבל צ'קים".

ומי שבכל זאת בוחר במתנה, מה הוא מביא? 

"בישראל, בקרב הציבור החילוני, לא מקובל, כאמור, להעניק מתנות בחתונות. אנחנו רואים את הנוהג הזה בעיקר בחו"ל ובארץ, בעיקר בקרב המגזר הדתי –לאומי והחרדי. בישראל, כאשר זוג חילוני מתחתן, ואם כבר יש אורח שמביא מתנה ולא צ'ק, אז המתנה יכולה להיות בדמות שובר ללילה במלון, או למשל, מתנה שקשורה בעיסוקו של מעניק המתנה: יצירת אומנות אישית או ספר בהקדשה אישית. שני אלו מקובלים מאוד גם בקרב חברי כנסת ואנשי ציבור שמוזמנים לעשרות אירועים בשנה".

חתונה, כסף (צילום: Fuse, Thinkstock)
ההורים שלנו קילו סרוויס, מצעים ועשרה סיפולוקסים | צילום: Fuse, Thinkstock

בר ציון מסביר שהנוהג הזה לא תמיד היה כל כך דומיננטי: "אם נביט אחורה אל עבר המקורות, הרי שבזמנו החתן היה זה שנדרש לספק את מקום המגורים לאשתו הטריה והכלה הביאה איתה נדוניה, כמו גם מתנות שהיוו את רכושה במקרה של מות הבעל ו/או במקרה של גירושים. קניית מתנות לזוגות המתחתנים נבע בעצם ממקור מנהג זה, שמטרתו הייתה לסייע לזוג הצעיר לרהט ולמלא את הבית".

"בתקופת קום המדינה, מנהג המתנות היה פופולרי מאוד ונהגנו כשאר העמים עם המתנות", הוא מוסיף. "אי אפשר לשכוח את הכוכב הישראלי בחתונות, הסיפולוקס. הוריי, קיבלו לחתונתם כעשרה סיפולוקסים, בנוסף לסרוויסים, מצעים וסט כוסות יין, שמעולם לא השתמשו בהם. בסוף שנות השבעים ותחילת שנות השמונים מסלול החיים בישראל משתנה ומתחיל להיראות כך: תיכון, צבא, טיול לאחר צבא, יציאה מהבית לדירה שכורה ותחילת עצמאות כלכלית. כתוצאה מתהליך זה, גם האבולוציה של הזוגיות בישראל משתנה".

"בדיעבד, היה נעים לקבל מתנות"

לנה ודימה קרצובניק, בני 30, התחתנו לפני כשנתיים וחצי. מכיוון שמוצאם בחבר המדינות, לא מעט מהאורחים הביאו מתנות במקום צ'קים - אבל במקום להתמרמר, לנה ודימה דווקא מרוצים מהקונספט. "שנינו לא נולדנו בארץ ולכן מנהג המתנות מוכר לנו", אומרת לנה.

 "לפני החתונה, ביקשנו בצורה עדינה מההורים שיסבירו לקרובים מחו"ל מראש שבארץ הדברים מתנהלים קצת שונה, אך הם התעקשו בכל זאת - ובדיעבד, אנחנו מרוצים. זה בהחלט נעים ומרגש לקבל מתנה, גם אם זה בא על חשבון כיסוי הוצאות החתונה. היום בזכותם אנחנו נהנים מקפה משובח כל בוקר ומייבשים את הכביסה בקליק, מוצרים שלא בטוח היינו רוכשים במיידי, כי הם מהווים בונוס ולא צורך בסיסי".

לנה ודימה
צילום: ב.ה גל צלמים

לנה ודימה מקפידים להביא גם מתנה סמלית בנוסף לצ'ק, כשהם מגיעים לאירוע כאורחים. "אנחנו מאמינים שגם ביום ההולדת לא פסול להביא צ'ק, כי אז חתן השמחה יכול לבחור לעצמו את המתנה שתהיה לו הכי שימושית, אנחנו בכל זאת דור פרקטי, אבל כאשר מדובר באנשים שקרובים לנו מאוד, אנחנו נוהגים להביא צ'ק וגם מתנה קטנה, משהו אישי מאתנו כי הערך הסנטימנטלי והמזכרת בהחלט חשובים".