הרכב בזירת הרצח (צילום: ניסים ניר)
הרכב בזירת הרצח בעומר | צילום: ניסים ניר
בימים אלה נמצאת תחת סורג ובריח נערה בת 17 מהיישוב תל שבע בנגב שעל פי החשד דקרה למוות את בעלה, גבר בשנות ה-40 לחייו, לו נישאה לו רק בימים האחרונים. בבית משפט השלום בבאר שבע הוחלט להאריך את מעצרה עד ליום חמישי הקרוב. החשודה טענה בעת שחזור המעשה שהיא הותקפה מינית על ידי המנוח וכי היא נאלצה להינשא לו חרף התנגדותה לכך.

מקרה זה העלה לשיח הציבורי את סוגיית נישואי הקטינות והנערות בישראל. מבדיקה של לקט נתונים בינלאומיים של האו"ם עולה כי מדינת ישראל נמצאת במקום השלישי בטבלה בהשוואה בינלאומית של שיעורי הנישואין של נערות עד גיל 19. כך פורסם בשנתון הסטטיסטי של המועצה לשלום הילד.

מבין המדינות הנבחרות, רק ברשות הפלסטינית (51.7%) ובמצרים (20.1%)  שיעורי הנישואים בקרב נערות גבוהים יותר. בישראל 15% מכלל הכלות גילן הוא עד 19 שנים. בפער משמעותי בהרבה נמצאות מדינות מערביות רבות, ביניהן: צרפת, בריטניה, הולנד, גרמניה ואוסטרליה.

פי 10 מהממוצע במדינות המערב

המדינה הרביעית ברשימה אחרי ישראל היא סלובקיה שיש בה שיעור נישואין נערות של 5.3% בלבד. בבריטניה מדובר ב-2.6%, באוסטרליה ב-1.8%, בשוויץ ב-1.6% ואת הרשימה סוגרות צרפת עם 0.8% ודנמרק עם שיעור של 0.6% של נערות עד גיל 19 בקרב כלל הכלות במדינה.

אמנם החוק בישראל מגביל את הגיל המינימאלי לנישואין ל-17 אך מנתוני השנתון הסטטיסטי עולה כי בשנת 2010 נישואין בישראל 3,690 צעירות עד גיל 19, בהן 2,651 מוסלמיות, 1,139 יהודיות, 143 דרוזיות ו-27 דרוזיות. מדובר בסך הכול בירידה של 489 נערות לעומת שנת 2009. בשנת 2010 מתוך 2,651 הכלות המוסלמיות עולה כי 1,280 מהן היו בנות 18, 965 היו בנות 17 ו-406 היו נערות צעירות עד גיל 16 ביום בו התחתנו.

"לא צריכים לדעת מזה, זה כמו הדבר האמיתי" (צילום: חדשות 2)
מקום שלישי למרות ש-17 הוא הגיל המינימאלי | צילום: חדשות 2


גיל הנישואין הכללי הממוצע בישראל נמצא בעלייה מתמדת, הן במגזר הערבי והן במגזר החרדי – על פי נתוני הלמ"ס משנת 2009 גיל הנישואין הממוצע בקרב החתנים שנישאו לראשונה היה 27.6 (28.0 בקרב היהודים) וגיל הנישואין הממוצע בקרב הקרוב שנישאו לראשונה היה 24.8 (25.7 בקרב היהודיות).

"מדובר בבחורה מאוד אמיצה"

עם זאת, בקרב קבוצות שמרניות המצב משתמר. "ככל שהחברה היא יותר סגורה ויותר מסורתית יותר נשים ונערות צעירות הופכות לקורבן של נישואין בכפייה", אומרת מכי נאמן, מנכ"לית העמותה "רוח נשית" שמסייעת לנשים נפגעות אלימות לפתח עצמאות כלכלית. "אני לא מתפלאת על הנתון שהאו"ם פרסם. החברה שלנו מאוד פלורליסטית. חיים בקרבנו ערבים, עולים מאתיופיה, מחבר העמים, יש כאן ערבוב תרבויות וכור היתוך לא פשוט".

"יש חוק מאוד ברור במדינת ישראל, אבל הוא לא נאכף", היא מוסיפה. "יש בתוך החבורות הסגורות פורעי חוק שעושים בנשים כרצונם וצריך לאכוף את זה על ידי המשטרה, אבל לא רק - צריך לתת הרבה יותר משאבים לעמותות למען נשים כדי שיוכלו התמודד עם זה כמו שצריך. למרבה הצער, רצח נשים, אלימות כלפי נשים, אונס נשים נדחקים לשוליים ולא מסתכלים על זה בתור דבר מספיק חשוב".

לגבי מקרה הדקירה שהתרחש בסוף שבוע שעבר בדרום נאמן מצרה מאוד. "זה נדיר לשמוע שהמקרה הוא הפוך, שהיא רוצחת אותו. במקרה הזה מדובר בבחורה מאוד אמיצה. אני לא בעד רצח אבל היא רצחה אותו לפני שהוא רצח אותה".