מלאני פרס ואיתי טיראן חוקיים כדת וכדין (צילום: פאפא סוכנות צילום)
הם התחתנו בחצר פרטית. אמנם לא צריך לבדוק רישיון עסק, אבל זה לא פחות כאב ראש | צילום: פאפא סוכנות צילום

 החלטתם שאתם מתחתנים, בשעה טובה. אמא מאושרת, אבא גאה. חברות שלך מתייפחות ומודיעות לך ש"אין, את הולכת להיות כלה מהממת" ובאופן כללי כל אדם שני ברחוב אומר לכם מזל טוב. ברוכים הבאים לממלכת כאב הראש והלחץ בחזה. מהרגע שהחלטתם להתחתן, לא רק מחשבות על חיים לנצח זו לצד זה יצופו לכם בראש, אלא גם שבבים של מחשבות על הערב עצמו, ניצני דמיון שבתחילה נראים כמו משהו מופלא וקסום, ולאט לאט הופכים את עורם לפרקטיקה מלחיצה ודיבורים על כסף. כשהרבנות נכנסת, גם הבירוקרטיה רוצה להרגיש שייכת. היסטוריית והיסטריית החתונות הישראלית לימדה אותנו שגם אם נחליט שאנחנו נעשה את זה אחרת, לפחות רגע משבר אחד יפקוד את ביתנו – גם אצל מי שנלחצים יותר ומקימים ארכיון של קלסרי חתונה, וגם אצל מי שחודש לפני החתונה לא מאמינים איך הזמן עבר מהר ועוד כלום לא מוכן.

 שני השלבים האופציונליים ביותר להיווצרות משבר בתהליך הפקת החתונה מצויים בשתי נקודות הזמן התוחמות את התקופה – תחילת החיפושים אחר מקום, וסידורי הישיבה בשבוע של החתונה. בעוד שסידורי הישיבה בעיקר תלויים ברוח ההורים ובסבלנות (זה בכל זאת סוג של פאזל אנושי מלא נימוקים ואינטרסים סוציאליים), הרי שבחירת המקום תלויה מאוד בניסיון שיש לכם בנושא, בין אם הוא נבנה תוך כדי החיפושים (כן, אני מתכוונת לאילו שרואים 20 מקומות לפחות), בין אם הייתם בעשרות חתונות וקיבלתם עוד עשרות המלצות, ובין אם הורה מנוסה מצטרף להרפתקה.

שאלות הכרחיות לפני שבודקים גני אירועים

הכל מתחיל בטלפון הראשון לגן האירועים. השיחה שבה איחולי מזל טוב מאדם זר נשמעים אמיתיים מאי פעם. השיחה שבה הכל נראה ורוד והעתיד נראה מבטיח – יש פגישה! הצלחנו לקבוע פגישה!
והיות שהעלויות והמחירים עוד לא ידועים וברורים, הכל עוד פתוח. כמובן שיש פרטים מהותיים שצריך לברר בשיחה, כאלה שקשורים לחתונת חורף, למספר מוזמנים מקסימלי וכיו"ב, אבל כל פרט שתקבלו ותשבצו בחלום הפסטורלי על המקום שלכם, לא בהכרח יהיה דומה למה שתראו בלייב. בקיצור, טיפ ביניים – הנמיכו ציפיות. ואחרי שהנמכתם אותן, אספנו לכם כמה שאלות מאסט שיעזרו להימנע ממשברים ולקצר תהליכים. הציגו אותן בפני כל מנהל גן אירועים/אולם שמחות/מקום שבו אתם רוצים לחגוג. זה אולי לא מאוד יעזור לכם לתעוקת החזה, אבל זה בטוח יעזור לכם להחליט אם זה המקום שלכם. מתחילים. 

 1. כדאי לבוא לבדוק מקום רק כשיש בו אירוע. לרוב זה מובן מאליו, אבל לפעמים הלחץ יכול להשפיע ולגרום לכם לדחוף פגישות גם בצהריים. עזבו, אין כל טעם.

2. איפה האורחים שלכם יחנו את רכבם? האם יש חניון פרטי למקום? כמה חניות יש בו? יש שומר שמנתב את התנועה? ואם לא – מה הסידור עם החנייה?

3. איך נראית הכניסה לגן או לאולם? יפה, מטופחת, מלאת צמחייה ?אם החתונה בחורף, חשוב לבדוק אם הכניסה מרוצפת ואם היא מקורה. אתם לא רוצים שדודה טובה תמעד על עקביה. אם לא, צריך לברר את רמת הבוץ המצטברת. אגב, יש גנים שמעניקים שירותי מטריות במידה שהכניסה לא מקורה.

4. איפה תיערך קבלת הפנים? אם חשוב לכם שיהיה מקום שונה לקבלת פנים והחתונה שלכם בחורף, זכרו לשאול: האם המקום המיועד לקבלת פנים מקורה בחורף? אם אומרים לכם שכן, בקשו לראות תמונות. כמו כן בדקו אם המקום של קבלת הפנים מתאים למספר המוזמנים שלכם.

רצים לחופה (צילום: jupiter images)
בואי מהר מאמי, אין להם כניסה מקורה | צילום: jupiter images

 
5. אם יש חתונה במקום, עטפו את עצמכם באווירה בלשית ונסו לרחרח את מצב בני הזוג והמשפחות. אם יש אורחים, עמדו וצפו בהם מהצד לכמה דקות. נסו לבדוק אם משהו מפריע להם, אם הם נראים מאושרים. כמובן שזה לא מדד, אבל זה בטח לא מזיק.

6. איך תראה פריסת השולחנות? השאלה הראשונה שמתבקשת, היא כמה אורחים יש באירוע שבאתם לבדוק. זה נהדר אם הסידור לא מזכיר לכם חדר אוכל בקיבוץ, אבל יכול להיות שזה אפשרי רק בחתונות קטנות. דאגו להבין אם מספר המוזמנים זהה לזה שלכם, ואם לא, איך אפשר להסתדר מבחינת שולחנות עם מספר המוזמנים שלכם.

 7. איך ייראה סידור השולחנות? במידה שאתם רואים כמה מוטציות בין השולחנות הזהים, כמו, למשל, שולחנות ארוכים ("אבירים" בשפת החתונות), בררו אם זה חלק מהציוד של הגן שכלול בעיצוב הבסיסי.
כך גם לגבי כל ריהוט אלטרנטיבי שאתם רואים או כל עיצוב מיוחד. יכול להיות שתתלהבו מהמקום רק בזכות ריהוט שלא שייך לשם או פריט עיצובי שהכלה סחבה מהבית. רוב הגנים נותנים חבילת עיצובים בסיסית ביותר.

8. איפה נמצא הבר ומה גודלו? האם יספיק לכם בר אחד לכמות המוזמנים, או שאולי אתם זקוקים לשניים?

9. מה מצב השירותים? בשלב מסוים, גם אם לא ממש חייבים ללכת לשירותים, היכנסו אליהם, סגרו את הדלת מאחוריכם ותתחילו לגשש – בדקו את רמת הניקיון, הריח, הגודל והמראה כללי. האם יש סבון? ובמקרה הצורך, האם יש שירותים לנכים?

10. מה קורה במטבח? אם זה אפשרי הציצו לתוך המטבח, הבינו את רמת הניקיון ונסו לוודא שאין שם שום עכברוש שמבשל לכם רטטוי.

11. איך נראית רחבת הריקודים? בדקו אם הרמקולים פונים רק לרחבה או לאולם עצמו? האם השולחנות רחוקים מספיק מהרחבה? האם האורחים נאלצים לצרוח ולעוות את פניהם במטרה לדבר או להקשיב לאדם שיושב לידם?

זה לא כל כך נעים לראות אולם אירועים ריק (צילום: istockphoto)
איך תיראה פריסת השולחנות? ודאו שלא יהיה צפוף מדי | צילום: istockphoto

 12. הכי חשוב: האם למקום שבחרתם יש רישיון עסק? הרישיון מתחדש כל שנה אזרחית, כך שאם השנה נגמרת לפני מועד החתונה, כדאי שבינואר תבדקו אם הרישיון חודש. בקשו מהמנהלים שיראו לכם אותו, לא מספיק רק להגיד לכם שיש אחד כזה.

13. לסיום, ומעל הכל – התשובות שקיבלתם לכל השאלות האלה בוודאי יהיו בעל פה. במידה שהחלטתם שהתשובות מספקות אתכם, ואתם מעוניינים לחתום עם המקום, אז כל מה שדסקסתם, ביקשתם, סגרתם וקיבלתם לו הבטחה בשבועה בספר התורה, אינו מתקיים ולא יתקיים אלא אם יתועד בחוזה. הקפידו לרשום את כל הפרטים שהובטחו לכם לפני החתימה בחוזה עצמו, כדי למנוע אי הבנות ועוגמת נפש בימים שלפני החתונה. ויאללה, קו-לו-לו.

לדיווחים על הרעלות מזון או על בעיות היגיינה בגני אירועים, יש לפנות: למשרד הבריאות, ללשכות הבריאות המחוזיות המפורטות באתר האינטרנט של משרד הבריאות.

יש לכם עוד שאלות על חתונות? נסו את "החתן הקטן", שמסביר מה עושים שלב אחרי שלב.