ריטה פרסונס (מתוך פייסבוק) (צילום:  Photo by Flash90)
התאבדה לאחר שנאנסה ותמונות האונס הוצפו ברשת. ריטה פרסונס | צילום: Photo by Flash90
אמנדה טוד מארה"ב התאבדה בעקבות מסכת התעללות והצקות שהחלה מתמונה שהעלתה בפייסבוק, ריטה פרסונס מקנדה שמה קץ לחייה לאחר שנאנסה על ידי נערים שהפיצו את תמונת האונס ברשת, ושתי צעירות ישראליות, תלמידות כיתה ח', ביקשו לסיים את חייהן בעקבות התנכלויות באותה רשת חברתית, ודומה שהיד עוד נטויה.

נערה שולחת תמונת עירום לחבר שלה ומגלה שהיא נחלת הכלל

בעידן שבו לכולם יש אינטרנט מהיר וכלי נשק נוסח סמארטפונים, דומה שידנו קלה מדי על ההדק. באותה מהירות שבה אנחנו עושים לייק, אנחנו גם יכולים לעשות את ההיפך המוחלט. להשפיל, להכאיב, להתנכל, להתעלל והכל במחי לחיצה קטנה על מקש השייר של הפייסבוק. הנה מקרה קלאסי: נער, שקיבל מחברתו תמונת עירום שלה מעביר אותה הלאה לעוד כמה חברים טובים שלו (שלושה, שישה, עשרה, מי סופר...). כל אחד מהחברים מעביר את "התמונה החמה" הלאה, וכך, בתוך פחות מדקה, עשויה אותה תמונה, שנועדה כמובן לעיניו בלבד של החבר, להיחשף בפני עשרות ומאות עיניים שלא אמורות היו ולא הורשו מעולם לראותה. כעת, הכפילו את הדקות בשעות ולמחרת בבוקר אפשר רק לדמיין, מה תפגוש הנערה בבית הספר שלה, בצופים, בחוג, בשכונה, על ה- wall‏ שלה בפייסבוק ועוד.

לאור המציאות החדשה ו"המתקדמת" הזאת, מחלקות החינוך של מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית מקיימות סדנאות והרצאות בקרב בני נוער ברחבי הארץ שמטרתן מניעה וצמצום תופעת האלימות המינית. "הסדנאות מורכבות משלושה מפגשים, כאשר שני המפגשים הראשונים מופרדים מגדרית (בנים ובנות בנפרד) והסדנא השלישית משותפת, שמטרתה דיאלוג בין הבנים לבנות על הנושאים עליהם דיברו בנפרד", אומרת לנו יעל טל, רכזת חינוך והסברה במרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית - השרון.

 "הסדנא הראשונה עוסקת בהקשרים החברתיים של הפגיעה המינית (לדוגמא: מחנכים אותנו לחשוב שנערות לא מתעניינות במין ושהנערים לעומתן מעוניינים במין כל הזמן עם כל אחת, או שנערה שמרגישה יותר חופשיה ביחס למיניות שלה היא מופקרת או 'שרמוטה' לעומת נער בעל ניסיון מיני שייחשב 'גבר-גבר'),  הסדנא השנייה עוסקת בניפוץ המיתוסים אודות פגיעה מינית וכן הגדרת המושג עצמו, תוך התייחסות לנושא ההסכמה החופשית. אנחנו מדברים בה על אלכוהול, ועל צילום והפצת תמונות וסרטונים באינטרנט. ובסדנא השלישית, הבנים והבנות צופים בסרטון שמציג פגיעה מינית, לעיתים תחת השפעת אלכוהול, לעיתים כולל צילום של הפגיעה המינית והעלאת הסרטון לפייסבוק וליוטיוב, ואז מקיימים דיון בנושא, שעוסק כמובן גם בהפצה".

כיצד בני הנוער מגיבים לסדנאות האלה?
"יש היענות מוחלטת. אנחנו מוצאים שבני הנוער צמאים לקבל מידע אודות מיניות ולדבר על הנושא. מעבר לכך, הם מוצפים לגמרי במסרים ובמידע (שגוי ובעייתי), והדבר מתבטא בכך שכמעט בכל סדנא הם חולקים ומספרים על מקרים בהם הם נתקלו בפגיעה מינית, הטרדה מינית או כמובן בסרטונים ותמונות בעלות אופי מיני שהופצו בפייסבוק או בפלאפונים".

טל מספרת כי בני הנוער יודעים היטב כי הפצת תמונות וסרטונים הוא מעשה שגוי. "הם כן משתפים, בכנות אדירה, שלעתים קשה להם לעמוד בפני הפיתוי שבצפייה, או בלשתף ולהעביר הלאה. אחת הבעיות העיקריות היא אותם מקרים שנחשבים ל'אפורים', כל אותן תמונות שנשלחות על ידי הנערות עצמן או נערות שהסכימו להצטלם שמזמינות שיפוטיות רבה.  גם אז חשוב לנו להבהיר, שגם אם מישהי הסכימה להצטלם או שלחה לך תמונה, אין זה אומר שהיא מוכנה שתפיץ אותה".

האם הם מנסים להצדיק את המעשה שלהם או שמא לא באמת לא מבינים מה הפשע כאן?
"לרוב הם מבינים היטב את המשמעות של הפצת תמונות וסרטונים, אם כי ניתן לעיתים לשמוע התבטאויות שיפוטיות כלפי הנערות, בעזרתן מנסים בני הנוער להצדיק התנהגות זו".

אלישיה יאנג (צילום: האתר הרשמי)
"השאלה היא מה זה אומר להצטלם בצורה חשופה" | צילום: האתר הרשמי
האם הפצת התמונות מתרחשת בעיקר כלפי בנות? או שיש גם בנים שנחשפים במערומיהם?
"מטבע עולמנו הסקסיסטי,  בנות הן אלה שמופיעות במרבית המקרים בסרטונים ובתמונות. חשוב לומר שגם אם באקט המיני (או האונס) המצולם, מופיע נער, הוא לא ישלם את המחיר החברתי הכבד שמשלמת נערה. אף אחד לא מייחס לאותו נער משמעות, כפי שנהוג לצערי לייחס לאותה נערה. אין ספק שהשיפוטיות המגדרית עובדת שעות נוספות".

כיצד הבנות מסבירות את הבחירה שלהן להצטלם בצורה חשופה?
"השאלה היא מה זה אומר להצטלם בצורה חשופה - האם להעלות תמונות בבקיני לפייסבוק נחשב לצילום חושפני? האם לשלוח לחבר שלי תמונה עם תחתונים וחזייה זה חושפני? לתפיסתי, לנערות ישנה אחריות, והן צריכות לשאול את עצמן מה הצילום החושפני משרת עבורן. אבל אל לנו לשכוח, שאת האצבע המאשימה יש לכוון לאותו נער שמפיץ את התמונה שהגיעה אליו, וגם אם הנערה נהגה כביכול באופן 'בלתי אחראי' היא לעולם לא אשמה בהפצת תמונותיה. בנוסף, חשוב לזכור שהנערות מוצפות במסרים שמקדשים את מיתוס יופי על כל המשתמע מכך, אז אסור לנו להתפלא שנערות מנסות להידמות לאותם מודלים באמצעות צילומים שנחשבים לסקסיים".

מה הדבר הכי מפתיע ששמעת בסדנה הזאת?
"אני עובדת הרבה שנים עם בני ובנות נוער, כך שאני לא מופתעת בקלות. אני כן יכולה לשתף שמנקודת מבטי, בני נוער הם נבונים, יודעים לקחת אחריות ובעלי שיפוט מוסרי ומצפוני גבוה, הם יודעים לזהות את הגבול אך זקוקים להכוונה ובעיקר לדבר. לדעתי כדאי להבין שחשוב להיות אמפתיים כלפי בני הנוער מתוך ההבנה שהם חיים במציאות מבלבלת, שדווקא סביב הנושא שהכי מעסיק אותם ישנו קשר שתיקה עמוק שלא מאפשר להתמודד עם כל האינפורמציה בצורה בריאה ואחראית, וזה למעשה תפקידנו כמבוגרים/ות".

*למידע על סדנאות מרכזי הסיוע ברחבי הארץ ניתן לפנות לקו הסיוע 1202:
לנשים 1202 לגברים 1203
לנשים דתיות 02-6730002
לגברים דתיים 02-532800
לנשים ערביות 04-6566813

* בימים אלה מתקיים מבצע התרמה למרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית ברשת סופר-פארם. בכל סניפי הרשת ניתן לרכוש מארזי ברכה בעלות 10 ₪, כל ההכנסות יועברו כתרומה למרכזי הסיוע.

>> מהפנט: תמונות אינטימיות של בחורה גדולה

mako נשים עכשיו גם בפייסבוק: בואי, הקפה עלינו