על הזוגיות צריך לעבוד, כדי לתחזק אותה. בשביל זה, כדאי לפתוח בין בני הזוג נושאים שונים לדיון ולליבון - לא מתוך כוונת ניהול חשבונות, אלא ברוח טובה ובמגמה חיובית של שיפור.

השאלונים להערכת טיב הזוגיות המופיעים כאן לקוחים מתוך הספר אמנות הזוגיות – הסוד לנישואים ארוכים. אלהן הן שתי רשימות של תיאורי מצב ותחושות המייצגים את עולמות התוכן הבולטים והחשובים ביותר בזוגיות, ומילוי כנה שלהן יכול לצייר תמונה רחבה של מצב הנישואים.

שאלון אחד בוחן התנהגויות, מאפיינים והיבטים חיוביים בזוגיות, והשני – שליליים. סמנו ליד כל היגד את המידה בה הוא נוכח במערכת היחסים שלכם, כאשר הספרה 1 מבטאת כלל לא או במידה מועטה ביותר, והמספר 5 – במידה רבה ביותר.

מלאו בעצמכם שאלון אחד, והציעו לבן או בת הזוג למלא אחד משלו.

שאלון מאפיינים חיוביים

  

שאלון מאפיינים שליליים

אוקיי, ומה עושים עכשיו?

לפני שנחפזים לפנות לייעוץ זוגי, עצם הנכונות של שני בני הזוג לטרוח ולמלא את השאלון ולדבר עליו, עשויה להעיד על רצון טוב ולהוות בסיס לשיחה. תרגיל זה נועד לעורר שיחה ולהצביע על נקודות שניתן לבררן לצורך שיפור היחסים הזוגיים. גם במערכות יחסים טובות ייתכנו חילוקי דעות או הבדלי גישה, והבירור ברוח טובה ולא בריב עשוי לקדם ולשפר עוד את מערכת היחסים.

עטיפת הספר אמנות הזוגיות (עיצוב: שמעון רוטנברג)
אמנות הזוגיות: הסוד לנישואים ארוכים | עיצוב: שמעון רוטנברג

נסו להשוות בין התשובות שלכם לאלה של הפרטנר שלכם. בעיקרון, אמור להיות דמיון רב בין שני השאלונים. אף שייתכנו הבדלים מגדריים אופייניים (למשל, יותר שכיח פער בתחום שביעות הרצון מהמיניות – גברים נותנים ציון מעט נמוך לעומת נשים), הרי לא נצפה לפער ממוצע העולה על 1. כשיש  פערים, דהיינו ציונים שונים מהותית בשאלוני האישה והגבר, כדאי לבחון באילו פריטים קיים הפער. לעתים ניתן להבחין בתחומים מסוימים שבהם בולט פער, למשל, תפיסת מידת העזרה או שיתוף הפעולה ההדדיים. במקרה כזה כדאי לנסות להבין מהיכן נובעים הפערים בתפיסות. לא כדאי להתווכח מי צודק יותר או מהי האמת האבסולוטית. כך לא תגיעו רחוק. הכוונה היא לדון בכובד ראש מדוע יש הבדלים בתפיסות ביניכם.

בכל דיון, גם אם יש ביניכם מחלוקת, חשוב שתתייחסו להתנהגויות ולמעשים, ולא לתכונות אופי או למבנה האישיות של הזולת. טענות כלליות על אופי בן הזוג ודאי לא ישנו או ישפרו אותו. ראשית, כי אם אתם צודקים ומדובר בתכונת אופי, הרי כמעט שלא ניתן לשנותה ולכן אין טעם להטיחה בזולתכם. ושנית, הצבעה על התנהגויות או מעשים מסוימים המקשים על אחד מבני הזוג או גורמים לו צער, צופנת סיכוי לשינוי.

אפשר גם למלא את השאלון ביחד ולהתלבט במשותף על הציון לכל פריט ופריט, ותוך כדי כך  לברר מה עומד מאחורי הציון שכל אחד מכם רוצה לתת.

 

ד"ר דריה מעוז היא סופרת, סוציולוגית ואנתרופולוגית, מרצה בכירה במכללה האקדמית הדסה, חוקרת זוגיות והורות ומרצה בתחומים אלה. פרופסור עמי שקד הוא מטפל בתחום הזוגיות, הנישואים והמיניות, ראש החוג לפסיכולוגיה במרכז ללימודים אקדמיים. פרופסור עמירם רביב הוא פסיכולוג קליני וחינוכי, דקאן בית הספר לפסיכולוגיה במרכז ללימודים אקדמיים. הספר אמנות הזוגיות – הסוד לנישואים ארוכים יצא בהוצאת כנרת-זמורה.