יצירת אומנות (צילום: jupiter images)
אפרודיטה ביצירת אמנות. קופידון מחזיק מראה לראשה | צילום: jupiter images

 אפרודיטה – אלת היופי, האהבה, התשוקה והפריון, היא אחת מדמויות המיתולוגיה היוונית ששרדו את תהפוכות הזמן וחילופי העתים. ממקורותיה הנעוצים בתרבויות מסופוטמיה (שם נקראה עישתר או עשתורת), דרך התרבות היוונית – ועד לתרבותנו אנו, שבה הלינק הראשון שמופיע בגוגל הישראלי לערך "אפרודיטה" הוא לרשת הלבשה תחתונה.

מוצא והורים
מוצאה של אפרודיטה קצת לוט בערפל. הגרסה הנפוצה מכולן היא אלימה למדי: לאחר שקרונוס הטיטאן השתלט על העולם, הוא קרע לגזרים את גופו של אביו אוראנוס, השמיים, והשליך את איבריו לים. מן הקצף שנוצר סביב אשכיו הכרותים עלתה בחופי קפריסין היפה והנחשקת שבכל הברואים – אפרודיטה, ששמה נגזר מהמילה "קצף" ביוונית – אפרו. כאפרודיטה אורניה, אלת האהבה השמימית ובתו של אוראנוס, היא מסמלת את האהבה הזכה והטהורה, אהבת הנפש; כאפרודיטה פאנדמוס, אפרודיטה של כולם ובתו של זאוס – היא מסמלת את האהבה והתשוקה המינית.

סטיילינג
אפרודיטה מתוארת כאישה בשלה ויפהפייה, בעלת אבנט קסום מזהב, המעורר תשוקה ואהבה לכל מי שנושא אותו. הרה, אשתו הממורמרת של זאוס הנואף, הייתה שואלת אותו מאפרודיטה כשרצתה לעורר את תשוקת בעלה כלפיה. תלבושתה מתוארת במקורות שונים באופן שונה, וכנראה מבטאת את חוש הביגוד המפותח של אלת היופי, שהתלבשה לאירועים שונים בסגנון המתאים. באיליאדה היא מתוארת כנושאת גלימה לבנה בעלת כוחות אלמוות. כן מתוארים "נזר זהב רקוע... עיטורי נחושת וזהב יקר... שדיה הלבנים כשלג" ושאר עדיים ושכיות חמדה.

אישיות וכוחות על
אפרודיטה מתוארת תכופות כנפקנית חסרת בושה, רגזנית, קלת דעת ומפונקת. עם זאת, היא גם מתוארת כצחקנית גדולה, חובבת יופי ובעלת לב רחב. היא יודעת לגמול יפה למאמיניה ולאלה שעובדים אותה בנאמנות, אם כי היא גם יודעת לנקום בצורה מרושעת באלה שמזלזלים בה ובכוחה. אלוהותה, מלבד כמה קווי ייחוד אחרים, היא מקרה נדיר שבו כוחו של אל זכר קמאי (ארוס) הועבר לאלה נקבה.

פסל יווני של אפרודיטה (צילום: Gettyimages IL, getty images)
פסל של אפרודיטה מיוון העתיקה. היום היא כובשת את הלובר | צילום: Gettyimages IL, getty images

זוגיות
אפרודיטה נשואה להפייסטוס, הנפח האולימפי, בנה של הרה והמכוער שבכל היצורים השמימיים. אחד הסיפורים הידועים ביותר עליו הוא שכשנולד הרה כל כך נבעתה מכיעורו שהשליכה אותו מהאולימפוס אל מחשכי הר געש. אפרודיטה, שהתייחסה בבוז לנפח הצולע, המפויח והנמוך – בגדה בו תכופות עם שוכני האולימפוס השונים, ובראש ובראשונה עם ארס – אל המלחמה האלימה. אפרודיטה קלת הדעת לא בחלה גם בניאופים עם בני תמותה יפי מראה, שהסלבריטי הגדול בהם הוא אדוניס היפהפה – אהבתה האמיתית היחידה של אפרודיטה.

החברות הכי טובות
הפמליה של אפרודיטה מורכבת מערב רב של יצורים שמימיים, הכוללים את ילדיה ובנות לוויותיה הקבועות: ההורות – עונות השנה, שקיבלו את פניה בחוף הים והכינו אותה להגעה לאולימפוס; שלוש הגראציות הבוגרות, התגלמותן של תכונות החן והיופי, איפרוסינה (שמחה), תאליה (עליזות) ואגליאה (יופי); הגראציות הצעירות, ששימשו כמשרתותיה: פאידיה (אלת המשחק), אידאימוניה (אלת האושר), פאנדאיסיה (אלת המשתה), פאניאכיס (אלת החגיגות וההילולות הליליות), אנתיאה (אלת הקישוטים הפרחוניים) והרמוניה – אלת ההרמוניה הזוגית, בתה מהזיווג עם ארס. הבה, אלת הנעורים, היא אחת ממלוותיה הקבועות.

אין תמונה
ונוס של בוטצ'לי. אין נשים כאלה
 
איפה היא גרה
משכנה הרשמי, כחברה בין תריסר האלים האולימפיים, היה בארמונות פסגת האולימפוס, אלא שהמקדש הראשי שלה היה בפאפוס, קפריסין – הנקודה שבה עלתה מהים לחוף ושאליה היתה נמלטת כשהתרגשו עליה צרות וטרדות. בהתחשב בכך, לא פלא שבשביל ישראלים רבים כיום משמשת קפריסין כיעד פותר בעיות בתחום הזיווג הרומנטי.

תחביבים
אחת הפעילויות החביבות על אפרודיטה היתה הרחיצה – הן למטרות טיפוח הגוף ופינוק, והן להיטהרות מיחסי המין התכופים שעסקה בהם. היא מוצגת ברבים מהפסלים, המוזאיקות וציורי הכדים כאישה יפהפייה רוחצת. ישנו אפילו פולמוס ידוע במשנה, העוסק בשאלה האם מותר ללכת לבית מרחץ שבו מוצב פסל של אפרודיטה. התשובה אגב, אם תהיתם, היא כן.

רוצה לערוך הכרות עם מיסי פיגי, הדרדסית ודינה ברזילי? כל הטופ מודלס שלנו