"לא נעים מת מזמן", אומר הפתגם השחוק, אבל איכשהו, כשזה מגיע לנשים בשוק העבודה, הוא קם לתחייה כמו ישו הצלוב שטס על גבי עוף החול. אז כדי כדי להקל עלייך בשיחת השכר הקרובה, או אפילו לתת לך מוטיבציה ליזום אחת כזו, שוחחנו עם שתי מומחיות לנושא, שתרמו כל אחת הסברים מעניינים לתופעת הנשים המשתתקות בענייני כסף - ושלל טיפים מועילים, כמובן.

קל להגיד לאישה, "לא עכשיו"

"נשים לא מחונכות לבקש, אלא לתת", אומרת ד"ר יעל יצחקי, מנכ"לית עמותת נטע - המרכז לפיתוח קריירה. "בפועל, בשוק העבודה, בקשה של אישה נתפסת כחצופה, בעוד שבקשה של גבר תיחשב לגיטימית. לנשים יותר קל להגיד 'אם את לא מרוצה הדלת שם' או 'החברה במצב לא משהו, אז חכי עוד כמה חודשים' - משפטים שגם אם היו נאמרים לגבר באותה סיטואציה, היו נדחים על הסף".

איזה כיף שיש כאן אישה (צילום: Marcus Clackson, Istock)
אל תדברי על הקולגות | צילום: Marcus Clackson, Istock
 

"כשאנחנו באות לבקש העלאה, אנחנו פוגשות את ההערכה העצמית שלנו, ואת האופן שבו אחרים מעריכים אותנו", מוסיפה בת-חן כץ, פסיכולוגית תעסוקתית מומחית. "השאלה היא כמה אנחנו שוות בעיני הארגון, אבל גם בעיני עצמנו. אצל נשים שהן אמהות, זה רגיש עוד יותר, בגלל שלרוב יש אילוצים ומגבלות והנשים מרגישות לא נוח לבקש העלאה כי הן עובדות פחות שעות כביכול, גם אם התפוקה שלהן מצויינת". 

כדי להתמודד עם הקושי, קבלו כמה טיפים טובים ומעצימים: 

1. כן: לבוא עם נימוקים

"הדברים האלה עוברים הכי טוב כשיש נתון כמותי. למשל: 'ברבעון הזה, המכירות עלו ב-X אחוז', או 'קלטתי X עובדים והדרכתי אותם'. גם אם אין נתון כמותי, להציג הישגים, ולא להתבייש לציין את החוזקות שלך". 

2. לא: להשוות לקולגות
"זה נתפס כהתבכיינות, וטוב אף פעם לא יוצא מזה. את תמוצבי כטראבל מייקרית, וזה לא המקום שאת רוצה בו, מה גם שבלא מעט מקומות עבודה העובדים חתומים על חוזים שאוסרים עליהם לדון בשכרם עם קולגות". 

3. כן:  להאמין בעצמך, להפנים למה את צודקת
"אם את הולכת כי בן הזוג או החברות שלך שכנעו אותך, מבלי שאת מרגישה ככה בעצמך, זה לא יעבוד. אף אחד לא ישתכנע אם את לא משוכנעת בעצמך, את צריכה להרגיש שזה בסדר שאת מבקשת ושההעלאה מגיעה לך בזכות ולא בחסד. אף אחד לא עושה לך טובה שהוא מעסיק אותך". 

4. לא: להיצמד לכסף
"גם אם סירבו להעלות את שכרך, נסי לבקש שווה ערך - ימי עבודה מהבית, ימים מקוצרים, השתלמויות שאת מעוניינת לעבור או הטבות כמו רכב, טלפון וכדומה". 

5. כן: לתזמן את השיחה היטב
"לא בדרך לארוחת צהריים ולא ביום חמישי, רגע לפני שהולכים הביתה - כדאי לקבוע מראש זמן מתאים, אבל אם רואים שהצד השני טרוד או במצב רוח לא משהו, עדיף לדחות למועד אחר, כדי לא לפספס את ההזדמנות להשיג את ההעלאה בגלל סיבות פרוזאיות".

נשים (צילום: stevecoleimages, Istock)
אל תתגמשי יותר מדי | צילום: stevecoleimages, Istock
 

6. לא: לסרב להתגבש
"חשוב להיות נחושה, אבל לא מדי, להבין אילוצים ולהתגמש לפיהם. לדוגמה, להסכים לעליית שכר מדורגת, או עתידית - אבל עם תאריך יעד מוגדר". 

7. כן: להעיז אפילו אם את חוששת
"את צריכה להגיד לעצמך שהדבר הכי גרוע שיכול לקרות הוא שיגידו לך לא, ותישארי איפה שהיית לפני השיחה. תחושת ההחמצה של חוסר ההעזה לא בהכרח נעימה יותר מהאכזבה שבדחייה". 

8. לא: להתעלם מטיימינג
"התזמון הוא חשוב, וכמו שלא תבקשי העלאה שבוע אחרי שאת חוזרת מחופשה ארוכה, כך פרויקט חשוב שמגיע לסיום מוצלח הוא מקפצה לשיחה כזו - כמובן שהשיחה לא תתבסס רק על ההישג האחרון, אלא תמנה את שלל יתרונותייך, אבל כשהמניות שלך בשיא - זה בדיוק הזמן לבקש העלאה"._OBJ 

9. כן: להתאמן
"לא לזרום, אלא להגדיר מה אני רוצה להשיג - הן מבחינת סכום והן מבחינת טיעונים, להגדיר מה הגבול התחתון שעליו אני מוכנה להתפשר - וכמובן להציג סכום קצת יותר גבוה ממה שהייתי רוצה לקבל, כדי שיהיה לי מהיכן לרדת, אבל להישאר בתחומים הריאליים. 

10. כן: להתכונן לכל תרחיש
"מתסריט אופטימי שבו מקבלים את הדרישה במלואה, דרך סירוב מתחמק ועד מתקפה על התפקוד שלך - ולהיות מוכנה לכל אחת מהן. אפשר לעשות סימולציה עם מישהו שסומכים עליו (חבר או בן משפחה), או ממש להיעזר באיש מקצוע, כמו שמתכוננים לראיון עבודה חשוב".