mako
פרסומת

כך תמנעי את האונס הבא

שוקר חשמלי או בעיטה לאשכים? מהן נקודות התורפה של הגבר התוקף אותך? אילו סוג נשים הוא מחפש? איך תוכלי, גם בלי חגורה שחורה בקראטה, להפתיע ולהדוף אותו? מומחים מייעצים איך ניתן להקטין משמעותית את הסיכוי להאנס

אלינור פוקס
פורסם:
הקישור הועתק

מדריך קרב מגע
גז מדמיע לא תמיד עוזר - כדאי ללמוד להתגונן לבד | צילום: מור גל, במחנה

ביטחון עצמי מרתיע תוקפים פוטנציאליים

"בתור התחלה, תמיד תספרי למישהו לאן את הולכת, באיזה מסלול ומתי את אמורה להגיע", אומר תומר אריאב, סמנכ"ל וולקן עוצמה לאבטחת אישים ומוסדות, "זה יכול להיות חבר, חברה, אמא - העיקר שמישהו יידע. זה נראה טריוויאלי, אבל זה הוכיח את עצמו בעבר. השתדלי להימנע מהליכה במקומות המועדים לפורענות: התחנה המרכזית, איזורים מסוימים בדרום תל אביב, מקומות חשוכים. למקומות כאלו אני ממליץ לא להגיע גם בקבוצות, ואם כבר נקלעתם לשם, דברו בטלפון תוך כדי. זה מרתיע".

בעמותת "אל הלב" המעבירה סימולציות של הגנה עצמית לצעירות מספרים כי בתקופה האחרונה ניתן לראות עליה בביקוש לקורסים בהגנה עצמית. "יש לנו שיטה ייחודית המבוססת על סימולציות, ולאור נוכחותו של התוקף אנחנו מצליחים לגעת לא רק בכלים פיזיים להתמודדות עם תקיפה, אלא גם בצדדים אחרים, החל משפת גוף ושימוש בקול, וכלה בצדדים הרגשיים", מסביר איקא צ'יפמן, דובר העמותה. "תוקף זר מעדיף לבחור קורבן שנראה לו חלש וחסר אונים. הוא מזהה שפת גוף המשדרת חוסר ביטחון עצמי, עצב, דיכאון, פחד והתנהגות או מראה המעידים על שימוש בסמים או באלכוהול. לכי בראש מורם וגאה, שדרי נינוחות, יציבות, ביטחון עצמי. הביטי מסביב בגובה העיניים ואל תשפילי את מבטך".

שוקר חשמלי
עליה של 50 אחוז במכירות. שוקר חשמלי | צילום: חדשות 2

"שוקר זה מצויין", אומר אריאב, "אבל הוא דורש מיומנות. צריך להגיע לטווח אפס מהתוקף ורק אז לפעול במהירות, ובמצב של לחץ ופאניקה לא תמיד זה אפשרי. גם לגז יש חסרונות. תצטרכי להוציא את התרסיס מהתיק בלי שהתוקף יבחין, בנוסף, צריך לוודא שהרוח בכיוון הנכון, אחרת זה יכול לשחק לרעתך".

פרסומת

נקודות התורפה: האשכים והעיניים

ומה עושה מי שאין לה שוקר, או שלא הצליחה לשלוף אותו בזמן? "כל חפץ נגיש בסביבתך עשוי לסייע לך להגן על עצמך: המפתח של הרכב, תכשיר דאודורנט ספריי, פצירה, כרטיס אשראי", אומר צ'יפמן, "אפילו נעלי העקב שנראות כמו מכשול יכולות להוות כלי הגנה ראוי כשדורכים חזק על הרגל". אריאב נותן עוד עצה: "תשתמשי בקול שלך. אמרי לא בקול חזק, ברור ואסרטיבי. אפשר גם לצרוח כל עוד רוחך בך. זה גם מרתיע".

אביעד סגל הוא בעל בית הספר הגדול ביותר לקרב מגע בישראל, "לחימה ישראלית". הוא לא מאמין בתרסיסים וטריקים, אלא מציע לסמוך בעיקר על גופנו שלנו. "18 שיעורי הגנה עצמית לנשים יכולים לשפר פלאים את יכולת ההתנגדות, אבל גם בלעדיהם יש הרבה דברים שאפשר לעשות. היכולות הפיזיות של אישה לא נופלות מאלה של גבר. בנוסף, יש לה גם יתרון משמעותי – יתרון ההפתעה. מהרגע שמתחילה התקיפה המינית לאישה יש פרק זמן לא מבוטל שבו היא יכולה לתקוף. ישנם שני מקומות שאישה מותקפת צריכה לחתור אליהם: עיניים ואשכים".

כך מציע סגל לפעול במקרה של תקיפה: "בעטי בכל הכח עם השפיץ של הנעל או הברך לתוך האשכים של התוקף. אשכים שחטפו מכה לא רוצים אחר-כך לקיים יחסי מין. אם זה לא מתאפשר - אמרי שאת מוכנה לשתף פעולה, ואז כשמגיעה שעת הכושר, פעלי - לכי על האשכים או נסי להכניס לתוקף אצבע לעין. יש לכן ציפורניים? השתמשו בהן. הכאב והסבל של התוקף ייאלצו אותו לסגת".

פרסומת

צעד אחרי צעד: כך תתגונני מתקיפה רבת משתתפים

מדריכי קרב מגע מבית הספר לכושר קרבי של צה"ל אמונים גם הם על שיטות להתגוננות מפני תקיפה. במדריך מצולם הם מפרטים את המהלך, צעד אחר צעד:

המצב: תוקף אחד חובק באישה מאחור, כאשר תוקף נוסף מנסה לתפוס בה מלפנים.
התגובה:שלחי בעיטה חזקה לפניו של התוקף, והורידי את מרכז כובד הגוף כלפי מטה תוך כיפוף קל.

מדריך קרב מגע
בעטי קדימה והטי את הגוף למטה | צילום: מור גל, במחנה

שלחי מרפק לעבר אחד מצדי פניו של התוקף מאחור.

מדריך קרב מגע
היתרון המשמעותי שלך הוא יתרון ההפתעה | צילום: מור גל, במחנה
פרסומת

המשיכי לתקוף את נקודות התורפה של התוקף: עיניים ופנים, אשכים, עורף, אף - עד יצירת טווח מספק לבריחה מזירת האירוע.

מדריך קרב מגע
המשיכי לתקוף את נקודות התורפה עד שתוכלי לברוח | צילום: מור גל, במחנה

חשוב לזכור: יש לצעוק מיד לעזרה במהלך האירוע.

מה אנסים מחפשים בקורבן?

ראיון שנערך בקרב קבוצת אנסים בארצות הברית הביא לכמה ממצאים מעניינים בדבר הקורבן הפוטנציאלי שאותו הם מחפשים. הכרת הממצאים האלה יכולה, אולי, לעזור לך ולהקטין את הסיכוי שתותקפי.

האנס מסתכל על התסרוקת של הקורבן הפוטנציאלי. סבירות גבוהה יותר שהוא יבחר במישהי עם קוקו, צמה או תסרוקת אחרת שניתן לתפוס בקלות. הוא יעדיף קורבן עם שיער ארוך, נשים עם שיער קצר ייבחרו לעיתים נדירות.

גם בתחום הבגדים יעדיף האנס אישה שניתן להסיר את בגדיה בקלות ובמהירות. אנסים רבים מסתובבים עם מספריים בכדי לחתוך את הבגדים.

מדברת בסלולרי
אנסים יחפשו נשים שמדברות בסלולרי או שנראות מוסחות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
פרסומת

אנס יחפש אישה שמדברת בפלאפון, מחפשת משהו בתיק או עסוקה בדבר כלשהו בזמן ההליכה, מאחר שככה אפשר להפתיע אותה ולהשתלט עליה בקלות.

שעות היום שבהן יש סיכוי גבוה יותר שאנס יתקוף הן בבוקר, בין 5 ל-8:3; המקומות הנפוצים ביותר לחטיפת הקורבן הם חניונים ושירותים ציבוריים.

האנסים מחפשים לתפוס את האישה במהירות ולעבור למקום אחר שבו הסיכויים נמוכים שהם יתפסו. במידה שהאישה נאבקת באנס הוא נרתע, מפני שהוא מבין מהר מאוד שהמאבק ייקח זמן ומושך תשומת לב. האנסים שנשאלו, סיפרו שלא יבחרו באישה עם מטרייה או כל אובייקט שניתן להשתמש בו להגנה ממרחק. מפתחות אינם מרתיעים, מפני שצריך להיות מאוד קרוב לתוקף בכדי לפגוע בו באמת. המטרה שלך היא לגרום לאנס לחשוב שאינך שווה את הסיכון.