אחרי שנים של אקטיביזם, פניות ומאבקים יצא השבוע צו מלכותי בערב הסעודית המתיר סוף סוף גם לנשים בממלכה לנהוג. ההוראה הזו תצא לפועל רק ביוני בשנה הבאה, אך הנשים הסעודיות דווחו כי תוכלנה להתחיל להוציא בקרוב רשיונות נהיגה, וזאת ללא הצורך באישור של האפוטרופוס הגברי, המקובל במדינות דתיות מוסלמיות.

מעמדן של הנשים בממלכה, הנגזר מן הסתם מן ההלכה, הינו אחד מהגרועים בעולם. לפי דו"ח המיגדר הבינלאומי לשנת 2016 ערב הסעודית מדורגת במקום ה-141 מתוך 144 בכל הקשור לשוויון בין המינים וממשיכה לקיים בתוכה כמה מהפרשנויות המחמירות ביותר של האיסלאם הסוני המקבעות את מעמדן הנחות של הנשים.  

ניתן לומר באופטימיות זהירה, כי מתן אישורי הנהיגה הינו חלק ממגמה של התחלה של שינוי במצבן של הנשים:  בשנת 2015 אושר לנשים במדינה להצביע בבחירות המקומיות, כיום הן יכולות להתמנות למועצה המייעצת ואף לרכוש השכלה אקדמאית. בשנת 2012 הותר לנשים להשתתף גם במשחקים האולימפיים ובשנת 2016 השתתפו ארבע נשים באולימפיאדה.

ועדיין, גם שהשנה היא 2017, אלה הדברים שעדיין אסור לנשים לעשות במדינה. תקראו טוב, שתבינו שזה אמיתי.

להתחתן, להתגרש ולפתוח חשבון בנק מבלי אישור הגבר האפוטרופוס; ובכלל זה גם לעבור ניתוח אלקטיבי, לטייל ולמצוא עבודה. לפי ההלכה המוסלמית, כל אישה חייבת אופטרופוס גברי שצריך לקחת אותה תחת חסותה. זה יכול להיות אב, בעל, אח ואפילו בן, במקרים מסוימים, שרק הם רשאים לאשר לה כמעט כל אספקט בחייה. אם הגבר לא מאשר, האישה לא תוכל להתקדם או לממש אף אחד מהנושאים הללו. 

 

להופיע בציבור ללא עבאיה שחורה; כל אישה במדינה מחויבת לעטות על עצמה את הגלימה המכסה את כל גופה, כולל את ראשה ופניה. לפי תפיסת העולם המוסלמית, מטרת הלבוש הזה הוא לשמור על צניעותה של האישה כשהיא נמצאת בפרהסיה. 

להתערבב בחופשיות עם בני המין השני; ולא, אין הכוונה כאן להשתולל על הדשא באוניברסיטה או בפאב. חלה הפרדה מוחלטת בין שני המינים וזה אומר הפרדה גם בבתי חולים, בנקים, אוניברסיטאות ועוד. בשנת 2013 יצא צו המחייב בכל החנויות לבקים חומות הפרדה, כמו גם העסקתם גם של גבר וגם של אישה, על מנת לאכוף את הערבוב בין שני המינים במרחב.