הליך גירושין הוא הליך קשה ומורכב מכל הבחינות. בין אם את יזמת את הגירושין ובין אם הצד השני הוא היוזם, מדובר בשטח לא מוכר, לא נעים ולעיתים מפחיד. נשים רבות מגיעות להליך הזה כשהן בתוך תחושות קשות של בלבול, בהלה וחוסר אונים.

בין אם את בעלת ממון, קריירה או קשרים ובין אם אינך, השילוב בין השבר האישי להתמודדות עם הליכים משפטיים סבוכים ולא מוכרים, בתוספת העובדה שמדובר בהליך שדורש הוצאות כספיות משמעותיות, מביא נשים רבות לפתחו של משבר.

לקראת יום האישה הפיקו בארגון ויצו-ישראל מדריך המאגד תחת מסמך אחד את כל הזכויות והמונחים המשפטיים שאת צריכה לדעת אם את נכנסת או נמצאת באמצע הליך גירושין.

בינתיים, עד שתקראי אותו, ביקשנו מעו"ד אורי טורקיה שלס, מנהלת מערך הסיוע המשפטי של ויצו ישראל ומעו"ד אלינה פינקלשטיין- להב, ממשרד עורכי דין שי-להב לרכז עבורכן 10 טיפים ראשונים, חשובים ומרכזיים, שאת צריכה להכיר לפני שאת יוצאת לדרך: 

אל תפעלי מתוך פחד

נכון שמדובר בעניין לא פשוט, אבל גירושין הם הזדמנות. הזדמנות לשינוי ולצמיחה. חשוב לזכור שהליך הגירושין הוא אפיזודה אחת מתוך חיים שלמים, שלך  ושל ילדייך. לעתים דווקא מקומות של קושי מולידים את השינוי הטוב ביותר. תדאגי לברר את זכויותיך ולתכנן את הדרך המתאימה עבורך לנהל את הליך הגירושין.

תאספי ותבררי מידע

ידע הוא כוח, בוודאי כאשר מדובר בהליך שמשמעותו שינויים מרחיקי לכת. כדי להיערך להליך גירושין ולנהל אותו על הצד הטוב ביותר צריך לדעת מה הרכוש האישי והמשפחתי, מה ההכנסות של כל אחד מבני הזוג ועוד. גם אם אינך משיגה את כל המידע, אל תלחצי. עורך דין מקצועי יכול להציג בפנייך את הכלים השונים שעומדים לרשותך כדי להתגבר על פערי מידע, אם יש כאלה.

עדיף להיפרד בשלום, אך לא במחיר של ויתור מוחלט

סיום חיי נישואין בדרך של הסכם תמיד עדיף. הליך גישור זול הרבה יותר מניהול הליכים משפטיים ומאפשר גמישות רבה, שיכולה לעזור לכל אחד מבני הזוג למקסם את האינטרסים שלו. הימנעות מניהול הליכים משפטיים מועילה גם בפן הנפשי – בהגנה על שלומם של בני הזוג ושל הילדים. אבל יש לזכור שמטרתו של הסכם היא לייצג את האינטרסים והזכויות של כל אחד מהצדדים. הסכם חד צדדי, שמעניק את הזכויות רק לאחד מבני הזוג, בעוד השני מוותר, אינו הסכם טוב, ולאורך זמן יכול לעשות יותר נזק מאשר תועלת.

הליך גירושין סטנדרטי כולל ארבעה נושאים עיקריים אליהם צריך לשים לב

חלוקת הרכוש המשפחתי, חלוקת הזמן ההורי עם הילדים המשותפים (משמורת/חלוקת אחריות הורית), מזונות ילדים והפן הפורמאלי של הגירושין – גט או התרת נישואים. לפני שיוצאים לדרך חשוב להבין את הזכויות והחובות בכל אחד מהנושאים הללו.

הליך יישוב סכסוך (מהו"ת)

בעקבות שינוי החוק לפני מספר שנים, לפני שמגישים תביעות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני חובה להגיש בקשה ליישוב סכסוך. מטרתו של ההליך הזה היא לנסות לבחון דרכים אלטרנטיביות שאינן תביעות לפתרון המחלוקות באמצעות הסכם וככל שניתן לחסוך לצדדים את ההתנהלות בבתי המשפט.

מרוץ הסמכויות לא תמיד פועל לטובת הגבר

נהוג לחשוב שבתי הדין הרבניים מיטיבים עם הגבר ומרעים את מצבן של נשים. אכן ישנה בעיתיות בניהול הליכים מסוימים בבתי הדין הרבניים, אולם ישנם כלים ייחודיים אותם ניתן לנצל בבית הדין הרבני, ולא בבית משפט לענייני משפחה, לרבות תביעה לתשלום כתובה, צו למדור ספציפי בדירת המגורים המשותפת וכו'. בעקבות מהפכת המזונות שהתרחשה בישראל בעקבות פסק הדין של בית המשפט העליון בשנת 2017 (בע"מ 919/15), יותר ויותר נשים בוחרות להגיש תביעה למזונות ילדים דווקא לבית הדין הרבני ולא לבית המשפט לענייני משפחה.

מהו הרכוש המשותף

 זכרי שהחוק קובע כי כל מה שנצבר במהלך הנישואים הוא משותף, אך ייתכנו מקרים בהם גם רכוש שהיה בבעלות אחד מבני הזוג לפני הנישואים יוכלל בתוך הקופה המשותפת, בתנאים מסוימים. למשל, דירת מגורים ששימשה את בני הזוג במשך שנים ארוכות, כאשר הם השקיעו משאבים משותפים בהשבחתה, יכולה להיחשב למשותפת. גם חובות שנצברו במהלך הקשר הם משותפים, אלא אם יוכח שהם נוצרו בנסיבות חריגות, למשל בגלל הימורים. לכן, חשוב לפנות לעו"ד המתמחה בתחום דיני המשפחה, על מנת להבין מה הסיכויים והסיכונים במקרה הספציפי שלך.

משמורת ילדים

הילדים הם הדבר היקר לנו מכל, ולכן מדובר באחד הנושאים הטעונים ביותר בכל הליך גירושין. חשוב לזכור שהילדים משותפים לשני ההורים, ועל מנת לגדלם בריאים ומאושרים, כפי שכולנו רוצים, חשוב לאפשר ולהבטיח את הקשר שלהם עם שני ההורים. למילה "משמורת", טעונה ככל שתהיה, אין משמעות מעשית רבה. המשמעות האמיתית היא בחלוקת הזמן של כל הורה עם ילדיו. גם אחרי גירושין, וגם אם הילדים שוהים זמן רב יותר עם אחד ההורים, שני ההורים נשארים האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם, והזכות והחובה להכריע בכל עניין שקשור לילדים, לרבות בשאלות של חינוך ובריאות, נתונות לשניהם.

מזונות ילדים

תחום המזונות עבר לאחרונה מהפכה של ממש, כאשר נקבעה הבחנה בין מזונות ילדים הקטנים מגיל שש, לאלה שמעל גיל שש. בעוד שילדים עד גיל שש זכאים בדרך כלל למזונות שאביהם יצטרך לשלם לאמם, הרי שלגבי ילדים מעל גיל שש נקבע שבמקרים בהם קיימת חלוקת נטל זהה בין ההורים וכאשר מצבם הכלכלי של ההורים דומה, כל אחד מההורים יהיה אחראי על מימון הוצאות הילדים כאשר הם עמו, ולא יועברו תשלומי מזונות מהורה אחד לשני. חשוב להבין שבמקרה זה יצטרכו שני ההורים לשאת בהוצאות השוטפות של הילדים, לרבות הוצאות חינוך ובריאות.

כתבי ואשרי הכל

כאשר מגיעים להסכם גירושין יש להגישו לאישור וקבלת תוקף של פסק דין לבית המשפט או לבית הדין הרבני. חשוב להבין שאם עורכים שינויים כלשהם בהסכם לאורך השנים, יש להעלות אותם על הכתב ולפנות שוב לאישורו של בית המשפט. ככל שתפעלו בצורה יותר מסודרת, כך יפחת הסיכוי לתקלות.

חשוב לציין שהאמור בכתבה זו אינו מחליף ייעוץ משפטי ספציפי ואין לראות בכתוב כאן כייעוץ משפטי. אם את נמצאת בהליך גירושין את מוזמנת לקרוא את המדריך המלא לזכויות האישה בגירושין ולפנות לאחת הלשכות המשפטיות של ויצו (בטלפון  03-6923791) או לעו"ד פרטי לקבלת ייעוץ משפטי ספציפי.