בחורה מחייכת עם שיניים לבנות (צילום: Antonio Balaguer soler, Istock)
משתוקקת לחיוך מיליון דולר? הנה כל השיטות להשיג אותו | צילום: Antonio Balaguer soler, Istock

ייתכן שאת הביטוי "תהיי יפה ותשתקי" המציאו בכלל על נשים יפות עם מצב פה מזעזע. שיניים בגווני אדמה (צהוב, חום, אפרפר ושחור) ושיניים עקומות או מרווחות מדי הן מהטרן-אופים הגדולים ביותר, לנשים ולגברים, גם אם לא מתלווה להן ריח של מאפרה. עולם הרפואה האסתטית מציע כיום מגוון טיפולי הלבנת שיניים ועיצוב הפה, כך שלא צריך לפחד לחייך.

הלבנת שיניים

הלבנת שיניים במרפאה

צבע צהבהב או חום מופיע על השיניים כתוצאה ממזונות, משקאות, סיגריות ומחלות למיניהן – במקרים כאלה, השיטה הזו יעילה למדי. מדובר על הבהרה בחומרי חמצון – ממש כמו הבלונדרים למיניהם, שעובדים על השיער - רק עם הרבה יותר זהירות. במרפאה, מורחים את השן במי חמצן או קרבמיד פרוקסיד בריכוז 35% שמבהיר את השכבה החיצונית של השן, האמייל. כדי לזרז את הפעולה חלק מהטיפולים משלבים חשיפה לאור.

משך הטיפול: בין שעה לשלוש שעות, ולרוב מספיקה פגישה אחת.
מחזיק ל
: שנה עד שנתיים.
מגבלות
: לאחר הטיפול תיתכן רגישות בשיניים, בחניכיים ובחך, שחולפת תוך כמה ימים. יש להימנע מחומרים מכתימים כמו קפה, תה, יין וסיגריות.
כמה זה עולה:  1,500-2,500 שקל.

הלבנת שיניים בלייזר

גם כאן מדובר בטיפול שנעשה במרפאה: הרופא מורח חומר הבהרה על השיניים ה"צבעוניות", וחושף אותן לקרני לייזר. הלייזר מחמם את השן ומאפשר לחומר לחדור לשכבת הדנטין שמתחת לאמייל. כשהשיניים אפרפרות כתוצאה משינויי גוון בשכבות העמוקות, הלבנה בלייזר יכולה להיות יעילה יותר מהאופציה הקודמת.

משך הטיפול: פגישה אחת - כשעה-שעה ורבע.
מחזיק ל
: שנה עד שנתיים.
חסרונות ומגבלות
: אותן המגבלות כמו הלבנה במרפאה. בנוסף - כתוצאה מגילה הצעיר של השיטה לא ברור היקף הפגיעה לטווח ארוך ואין ודאות לגבי משך ההשפעה של הטיפול. משערים שחימום השן טומן נזק כלשהו, למרות שאין מחקרים שמפרטים איזה.
כמה זה עולה:  1,500-2,500 שקל.

הלבנת שיניים עם לייזר (צילום: FotoSpeedy, Istock)
בזהירות - זה חם. הלבנת שיניים בלייזר | צילום: FotoSpeedy, Istock

הלבנת שיניים בציפוי חרסינה

ציפוי החרסינה הוא תבנית מותאמת אישית, שמולבשת על השן ומחזיקה מעמד לעד. היא מצריכה שיוף של כמה מ"מ משכבת האמייל על מנת שתצליח להיתפס היטב, מכסה על כל גוון שן וטובה גם לשיניים מתות.

כמה זמן נמשך הטיפול: שני מפגשים – בראשון הרופא משייף ולוקח מידות, בשני הציפוי מודבק באמצעות דבק-שרף מיוחד.
מחזיק ל
: נצח, או עד שמגיעים לגיל ההשתלות/תותבות (ראו בהמשך).
חסרונות:
מדובר בטיפול יקר ומאוד לא מומלץ לטיפוסים עצבניים, מתוחים ואוראליים שנוהגים לחכך שיניים, לכסוס ציפורניים, לפצח גרעינים ולנשוך חפצים – פעולות כאלו שוחקות את הציפוי, וכיוון שמדובר בהדבקה פרמננטית קשה לתקן רק את אזור השחיקה.
כמה זה עולה: 3,000-4,000 שקל לכל שן.

הלבנה פנימית

במקרים חמורים יותר, של שיניים שחורות כתוצאה מריקבון פנימי או טראומה שמקורה בשורש השן או בשכבות המוך הפנימיות, יש צורך בהלבנת שיניים פנימית: הרופא מחדיר חומר מלבין אל תוך השן, בתהליך שכולל הרדמה. החומר מוחלף כל כמה ימים עד להשגת תוצאה אופטימלית.
כמה זה עולה:  750-1,500 שקל.

הלבנת שיניים (צילום: Spanic, Istock)
הדרך לשיניים לבנות עוברת במצבים מביכים למדי. הלבנת שיניים | צילום: Spanic, Istock
הלבנה ביתית

אם אתם יותר בעניין של "עשה זאת בעצמך", זוהי שיטה עבורכם. רופא השיניים שלכם יכול להכין תבנית שתשמש אתכם למשך עד שישה שבועות, לטיפול הלבנה ביתי. לאחר שתרכשו את התבנית וחומר מחמצן בריכוז 10-20 אחוז, תוכלו להזריק כמות מדודה של החומר לתבנית ולהצמיד אותה לשיניים – פעמיים ביום. הלבנת שיניים בשיטה זו אפשרית גם בעזרת ג'לים, משחות ופסים שנמכרים בבתי המרקחת וכוללים חומרים מחמצנים למיניהם. לרוב טעמם גועלי והם יעילים לזמן קצר יותר מאשר הטיפולים במרפאה.
כמה זה עולה: כמה עשרות שקלים.

עיצוב הפה

אחרי שפתרנו את סוגיית הצבע, אפשר להתפנות לשלל פגמים אחרים ומרגיזים: שיניים שבורות, חסרות, סדוקות, עקומות, רווחים בשיניים וכו'. מה עושים?

יישור שיניים

כאן נכנסים כל הגשרים, הפלטות והרסנים למיניהם. מכיוון שמדובר באקססורי לא נאה בעליל, שיצא מהאופנה מזמן, עקומי השיניים יכולים להתנחם ב"שיטה השקופה" שקיימת היום בישראל: פלטה שקופה שמולבשת על השיניים ומתאימה ליישור שיניים בולטות, שן עקומה יחידה ויצירות אחרות מדמיונה הפורה של אמא טבע.

השלמת שיניים חסרות

עקרו לכם שן? לא נורא. עיצוב הפה מאפשר להשלים את החסר בעזרת שתל או גשר.

שתל: מדובר בניתוח לכל דבר, שבמהלכו מוחדר מעין תושב לעצם הלסת, ועליו מוברגת שן מלאכותית, שנעשתה לפי מידה, במקום השן החסרה. כדי למנוע זיהום מקבלים אנטיביוטיקה. החיסרון העיקרי הוא סיכוי, גם אם נמוך, לאי-קליטה של השתל.

גשר: במידה ומדובר בשן חסרה בודדת, ניתן להתקין מעין גשר שמולבש על שתי השיניים שנותרו משני הצדדים של השן החסרה. מרבית רופאי השיניים כיום מעדיפים להימנע מהטיפול הזה, בטיעון שמדובר בפגיעה בחומר שן בריא – כדי להרכיב את הגשר יש לשייף את שתי השיניים שעליהן הוא מותקן.

ונסה פאראדי - רווח בין השיניים (צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL)
שונאת את הרווח בין השיניים? חבל כי בעולם האופנה אין דבר יותר חם ונכון מזה | צילום: Pascal Le Segretain, GettyImages IL

השלמת שיניים שבורות ורווחים

שיניים שבורות טומנות מאחוריהן סיפורים בלתי אפשריים על חפצים מעופפים, נפילות דרמטיות ותאונות מוזרות יותר מהדמיון. זה נחמד כנושא לשיחה בדייט ראשון, אבל מצד שני, הפגיעה גורמת לרגישות-יתר בשן ולפעמים השבר ממש בולט. גם רווחים בין השיניים יכולים להיות חינניים, אבל לא תמיד. לשתי התופעות האלה מציע ענף עיצוב הפה מגוון פתרונות, ביניהם:

קומפוזיט: חומר פלסטי שמודבק לאזור השן החסרה ומשלים את השבר, או משמש למילוי הרווח בין השיניים. הוא נוטה להצהיב במגע תכוף עם חומרים מכתימים, אבל ניתן להחליף אותו במידת הצורך.

חרסינה: ציפוי חרסינה מודבק על החלק החסר או השבור, ועל יתר חלקי השן. מדובר בסתימת רווחים והשלמת שיניים עמידה מאוד, ובכך היתרון והחיסרון של הטיפול (אם החרסינה נשחקת אין אפשרות להוציא אותה, אלא רק להדביק מעליה ציפוי נוסף). במידה והשן גם שבורה וגם שינתה גוון, זה הטיפול המועדף.

>> בפעם הקודמת: המדריך המלא לבוטוקוס ומילוי קמטים