האם יכול להיות שהגיע הזמן להיפרד לשלום מהפסיכיאטר, להשליך את הפרוזאק והציפרלקס לפח ולהתחיל לעשות סקס לא מוגן? תאמיני או לא, מתברר שנוזל הזרע פועל נגד דיכאון. זה נשמע מופרך מצד אחד, קונספירציה גברית שקופה שנועדה לגרום לנו להיכנס למיטה או לוותר על קונדום. אבל מצד שני, יש פה גם משהו הגיוני לחלוטין – במיוחד לאור העובדה שאצל נשים סקס לרוב מתקשר גם לרגשות אחרים וחיוביים.

משועממת במיטה (צילום: franck camhi, Istock)
הוא היה חייב לשים קונדום | צילום: franck camhi, Istock

כל ההורמונים האלה

אלא שהסקס עצמו הוא בכלל לא העניין פה. מחקר שנערך בקרב 293 סטודנטיות בדק האם לנוזל הזרע יש השפעה על תסמינים של דיכאון. קבוצה אחת כללה נשים שהגדירו את עצמן כמשתמשות בקונדומים "תמיד" או "בדרך כלל", ואילו נשות הקבוצה השנייה טענו כי הן לא נוהגות להשתמש בקונדומים כלל או לעיתים רחוקות בלבד. הנבדקות נשאלו סדרת שאלות שנועדה לבדוק עד כמה הן מאושרות על פי מדד הדיכאון של בק, והתוצאה היתה מפתיעה.

בסקאלה שבה ציון בין 10 ל-18 נחשב לדיכאון מתון, קיבלו הנבדקות שאף פעם לא משתמשות בקונדום ציון 8. אלה שלפעמים משתמשות קיבלו 10.5, ואילו המשתמשות הכבדות קיבלו ציון בין 11-15. אגב, מי שהעידו כי הן לא מקיימות יחסי מין בכלל הוציאו ציון 13.5. מעבר לכך, אחוז ניכר של נשים שנוהגות להשתמש בקונדומים דיווחו על מחשבות התאבדותיות לפעמים, לעומת אחוז זניח בקרב אלו שלא משתמשות בקונדומים.

אז למה זה קורה? יש לכך כמה הסברים, חלקם מדעיים וחלקם פסיכולוגיים. אפשר להניח שרוב הנשים שעושות סקס לא מוגן, נמצאות במערכת יחסים קבועה ויציבה, ולכן משתמשות רק באמצעי מניעה נגד היריון. לעומת זאת, אלה שמשתמשות בקונדומים עושות סקס עם פרטנרים מתחלפים.

אבל ההסבר הפיזיולוגי הרבה יותר מניח את הדעת מאשר ההסבר האבולוציוני, ששוב מכניס אותנו לנישת המקננות המסכנות שמחפשות בן זוג קבוע. בנוזל הזרע, למקרה שלא ידעת, יש רק 3 אחוז זרע. כל השאר הוא חומרים אחרים, כמו מים, סוכר ומרכיבים אחרים. בין הרכיבים הללו, מסתבר, יש גם הורמונים נשיים וכאלה שמשנים את מצב הרוח – כמו אסטרוגן, אנדורפינים, סרוטונין ואוקסיטוצין, שמכונה גם "הורמון האהבה", ואחראי לתחושת ההיקשרות שלנו לאובייקט שאיתו אנחנו שוכבות. אצל מי שלא משתמשת בקונדומים, חלק מהחומרים האלה נספגים בנרתיק בזמן סקס, ומגיעים למוח.

רגע לפני שאת נפטרת מהקונדומים ומפטרת את הפסיכולוג, כדאי שתדעי שהחוקרים לא ממש ממליצים על סקס לא מוגן כתרופה נגד דיכאון. "ברור שהיריון לא רצוי או מחלת מין יקזזו את ההשפעות הפסיכולוגיות הטובות של נוזל הזרע", מבהיר גורדון גאלופ, פסיכולוג שערך את המחקר באוניברסיטת ניו יורק. מה שכן – אם את כבר נאלצת להשתמש בקונדומים, לכי על מחוספסים. זה אולי לא ירפא את הדיכאון, אבל כנראה יעזור להסיח את דעתך ממנו לזמן מה.

>> למה נשים באמת נמנעות מסקס